Miasto i Busola Trends we współpracy z Fundacją Zatoka, rozpoczyna realizację projektu FURKAN Gdynia. Celem jest wspieranie zrównoważonego systemu żywnościowego pochodzenia roślinnego, zakorzenionego w lokalnej wiedzy, współpracy i relacjach między miastem a jego otoczeniem. Ważny jest głos mieszkańców. Projekt koncentruje się m.in. na rodzinnych ogrodach działkowych oraz małoskalowych producentach żywności jako istotnych ogniwach systemu odporności żywnościowej. Łącząc badania społeczne, współtworzenie oraz międzypokoleniową edukację, FURKAN Gdynia ma wzmocnić lokalne kompetencje i promować dobre praktyki w zakresie produkcji i konsumpcji żywności.W ramach działań projektowych realizowana będzie diagnoza partycypacyjna, która pozwoli zebrać wiedzę o codziennych praktykach mieszkańców oraz potrzebach związanych z żywnością i wyznaczyć 30 kluczowych wyzwań. Na jej podstawie opracowane zostaną rekomendacje i działania edukacyjne, takie jak ścieżka edukacyjna, warsztaty i wydarzenia lokalne.W ramach pierwszego kroku autorzy projektu zachęcają mieszkanki i mieszkańców Gdyni do wypełnienia krótkiej ankiety konsumenckiejZ kolei osoby uprawiające owoce i warzywa w ramach ogródków działkowych lub własnego gospodarstwa zapraszane są do kontaktu przez media społecznościowe lub pod adresem info@busolatrends.comProjekt jest dofinansowany przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), należy do społeczności EIT Community New European Bauhaus i porfela projektów New European Bauhaus (NEB). Za finansowanie programu odpowiada EIT Food. Do pobrania Furkan Gdynia pdf9127kb Opublikowano: 13.06.2025 13:04 Autor: Aneta Marczak (aneta.marczak@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 13.06.2025 15:44 Zmodyfikował: Jakub Winiewski