Co nowego

Rozsmakuj się #wGdyni – Pizzeria Truflowa: włoski klimat z nieoczywistą nutą

Kto wpada do Pizzerii Truflowej na... truflową? Szef kuchni zaprasza! Fot. Zygmunt Gołąb

Kto wpada do Pizzerii Truflowej na... truflową? Szef kuchni zaprasza! Fot. Zygmunt Gołąb

Rozsmakuj się #wGdyni* – wraz ze Szlakiem Kulinarnym Centrum Gdyni zapraszamy na cykl wędrówek po gdyńskich konceptach kulinarnych. Lato, urlop, wakacje – to idealna okazja, by skosztować tego, co mają do zaoferowania restauratorzy w mieście z morza i marzeń. Kulinarny szlak naszego miasta zachęca, by się w nim rozsmakować. Dołącz i ciesz się prostymi przyjemnościami. Przekonaj się, co, gdzie i jak gotują. Co piątek kolejna restauracja. Dziś: Pizzeria Truflowa. 

Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków. Jemy ją od lat; pieczemy w domach, kupujemy w restauracjach, kosztujemy na kawałki w food truckach. Przeszła jednak prawdziwą ewolucję na przestrzeni lat. To najczęściej już nie gruby, przerośnięty drożdżami placek, ociekający m.in. serem, pomidorami i pieczarkami, serwowany z sosem czosnkowym, jaki pamiętamy z klat 90-tych i pierwszej dekady XXI wieku. Dziś pizza w większości pizzerii robiona jest na sposób włoski – z cienkiego ciasta na specjalnej mące, nieprzeładowana dodatkami. Dokładnie taka, jaką je się we Włoszech. 

W Pizzerii Truflowej czeka na gości szeroki wybór włoskich smaków, wychodzących spod ręki tego oto szefa kuchni, Łukasza Lewandowskiego. Fot. Zygmunt Gołąb 

Ile pizzerii, tyle różnych kombinacji smakowych, choć bazą zawsze jest ciasto. Jego dokładna receptura to najpilniej strzeżona tajemnica każdego mistrza pizzy, choć założenia są ogólnie znane. 

- Dobra pizza powinna się składać z dobrej jakości mąki, delikatnej, bardzo małej ilości drożdży, bo ciasto powinno 24 godziny garować. Dzięki temu ciasto jest lekkostrawne, nie jest tak ciężkie, jak takie typowo osiedlowe placki, po zjedzeniu których się… puchnie – mówi wprost Łukasz Lewandowski, szef kuchni w Pizzerii Truflowej w śródmieściu Gdyni, kucharz z 19-letnim doświadczeniem w gastronomii. 

Truflowa to nie tylko włoskie smaki, ale i ciekawe, smaczne wnętrze. Fot. Zygmunt Gołąb 

Wie, co mówi, bo od kilku lat specjalizuje się właśnie w kuchni włoskiej, a spod jego ręki wyszło już tysiące okrągłych, smacznych placków z nieoczywistymi dodatkami, które skradły serca gdynian i turystów. 

- Zajmujemy się klasyczną pizzą włoską, na lekko chrupiącym, cienkim cieście, na dobrych produktach – mówi nam szef kuchni Pizzerii Truflowej. - Staramy się aby nasi goście byli zawsze zadowoleni, uśmiechnięci i z chęcią do nas wracali – podkreśla. 

Z tego właśnie słynie Pizzeria Truflowa – jej klienci pokochali nie tylko serwowaną tu prosciutto, capricciosę, rio mare, quattro formaggi, parmę czy klasyczną margheritę. Ich podniebienia podbiła pizza… truflowa! Kto lubi smak trufli, tego zachwyci ta nieoczywista kompozycja, która zaskakuje smakiem, zapachem, a przede wszystkim – w okamgnieniu znika z talerza! 

Jada się tu smacznie, we włoskim stylu, w przytulnym wnętrzu. Fot. Zygmunt Gołąb

- Naszą flagową pizzą, jak sama nazwa pizzerii wskazuje, jest pizza truflowa – mówi nam Łukasz Lewandowski. - Jest zdecydowanie, nie licząc margherity, najlepiej sprzedającą się pizzą; najwyżej ocenianą przez naszych gości, którzy wielokrotnie na nią tu do nas wracają. To pizza na paście truflowej, z pikantnym salami, wykończona po upieczeniu rukolą i mascarpone – tłumaczy. 

Lewandowski na punkt honoru stawia sobie używanie najwyższej jakości produktów. W swojej kuchni łączy smaki: od kwaśnego, słodkiego, słonego, poprzez ostre, ale też łagodne. Komponuje je w taki sposób, by każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Oprócz różnego rodzaju pizzy, lokal oferuje także focaccię i panini, czyli włoskie kanapki z dodatkami. Zjeść tu można zatem włosko, zdrowo i lekko. 

Lewandowski zaprasza do Truflowej nie tylko na pizzę. Fot. Zygmunt Gołąb

Włoskich smaków Pizzerii Truflowej dopełnia piękne, przytulne i stylowe wnętrze, nawiązujące do Włoch i tamtejszej kultury kulinarnej. 

Przepis szefa kuchni – specjalnie dla Was 

Pizzę truflową można przyrządzić w domu. Szef kuchni Truflowej dzieli się z czytelnikami portalu gdynia.pl przepisem na przebój swojego lokalu. 

Potrzebujemy 

  • porcję ciasta do pizzy, 
  • 8-10 plasterków pikantnego salami, 
  • 50 gram pasty truflowej, wymieszanej z niewielką ilością dobrej jakości oliwy,   
  • kilka pomidorków cherry, 
  • 100 gram mozzarelli, 
  • garść rukoli, 
  • 50 gram serka mascarpone. 

- Ciasto po wyjęciu z lodówki musi dojść sobie w temperaturze pokojowej – mówi Łukasz Lewandowski. - Gdy będzie delikatnie ocieplone, wykładamy na mąkę, którą oprószamy blat. Następnie rozciągamy, formujemy pizzę. Nakładamy pastę truflową, mozzarellę, salami pikantne, pomidorki cherry i wkładamy do pieca. Domowy piekarnik ustawiamy na maksymalną moc, wówczas  7-8 minut pieczenia powinno wystarczyć. Jeśli ktoś ma kamień do pizzy, można go użyć – nagrzewa się go ok. 15 minut wcześniej. Znacznie ułatwi wypiek i pizza będzie po prostu dobrze upieczona – radzi Łukasz Lewandowski.   

Tak prezentuje się pizza przed włożeniem do pieca. Fot. Zygmunt Gołąb 

Po upieczeniu na pizzę nakładamy rukolą i porcję mascarpone. Tak wykończona pizza jest już gotowa do jedzenia. 

Tak prezentuje się pizza po wyjęciu z pieca. Fot. Zygmunt Gołąb 

Gotowa pizza poleca się do zjedzenia. fot. Zygmunt Gołab

Pizzeria Truflowa w Gdyni 

Duży wybór różnego rodzaju pizzy, do tego inne włoskie przekąski, jak focaccia i panini, a także śmiałe i urzekające podniebienie kompozycje smakowe – z tego słynie Pizzeria Truflowa. Jeśli macie chęć na dobrą pizzę z najlepszych składników, smakującą tak, jak we Włoszech, którą możecie zjeść w fajnym, klimatycznym wnętrzu bądź w ogródku na zewnątrz – to Truflowa, którą znajdziecie na ul. Świętojańskiej w Gdyni będzie znakomitym wyborem.
 
*Projekt realizowany we współpracy ze Szlakiem Kulinarnym Centrum Gdyni.

Pizzerię Trlufową znajdziecie na ul. Świętojańskiej. Fot. Zygmunt Gołąb 

  • ikonaOpublikowano: 07.07.2023 10:00
  • ikona

    Autor: Zygmunt Gołąb (z.golab@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 09.10.2023 12:30
  • ikonaZmodyfikował: Paweł Jałoszewski
ikona

Zobacz także

Najnowsze