Regionalne wypieki, sery, lody rzemieślnicze, pizza, dania tajskie czy miody – m.in. tego będzie można skosztować, spacerując ul. Świętojańską w sobotę, 29 lipca. W godz. 12.00-18.00 zawładną nią gdyńscy restauratorzy. Wszystko za sprawą 6. edycji festiwalu street food „Kulinarna Świętojańska”. „Kulinarna Świętojańska” to plenerowe wydarzenie zainicjowane kilka lat temu z myślą o miłośnikach kuchni świata, które na stałe wpisało się w kalendarz miejskich imprez. Podkreśla znaczenie kulinarnego rodowodu Gdyni. Pokazuje również, jak bogata jest oferta gastronomiczna miasta. Festiwal proponuje eksplorację aromatów i przysmaków z całego globu oraz najnowszych trendów kulinarnych. – To bardzo dobry pomysł na spędzenie weekendu nie tylko dla tych, którzy odwiedzają nasze miasto, ale też i dla mieszkańców. Będzie można doskonale zjeść w wielu punktach, które będą pokazywać, na co stać ich szefów kuchni. Gorąco zachęcam do uczestnictwa. Będzie tutaj dużo życia, dużo atrakcji, dużo pyszności. Warto tego dnia być na Świętojańskiej – zachęca Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni ds. gospodarki. Tegoroczna edycja wydarzenia odbędzie się pod hasłem „Różnorodność”. A wszystko już w sobotę, 29 lipca w godz. 12.00-18.00. Na ul. Świętojańskiej (na odcinku pomiędzy ul. Wybickiego a ul. Żwirki i Wigury) pojawi się blisko 30 wystawców. Uczestnicy będą mieli okazję, aby posmakować dań i zestawów przygotowanych przez szefów kuchni najlepszych restauracji Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni oraz producentów lokalnej żywności. Nie zabraknie też innych atrakcji. – Możemy spodziewać się trzech pokazów kulinarnych na żywo. Jeden zostanie poprowadzony przez Przemysława Woźnego z restauracji „Searcle”, a inny przez Dianę Volokhovą z cukierni „Więcej!”. Mamy też pokaz gotowania na żywo Maliki Szyc-Juchnowicz, a także szefów z restauracji „Lolo Thaijolo”. Oprócz tego będzie można skosztować przepysznych potraw, regionalnych wypieków, serów, lodów rzemieślniczych, lokalnych miodów. Całość umili jazz grany na żywo. Wystąpi Marcin Stefaniak Jazz Trio. Serdecznie zapraszamy wszystkich gdynian i nie tylko – mówi Małgorzata Mnich-Kamińska z Agencji Rozwoju Gdyni. Bieg Kelnerów i atrakcje dla najmłodszych Jednym z głównych punktów festiwalu jak zawsze będzie tradycyjny Bieg Kelnerów. Odbędzie się on w trzech kategoriach. Powalczą w nim profesjonaliści, amatorzy i dzieci (w wieku od 7 do 12 lat).Profesjonaliści i amatorzy otrzymają tace ze szklanym kieliszkiem wypełnionym wodą. Natomiast dzieci będą miały na tacy papierowe kubki wypełnione wodą. Uczestnicy będą musieli pokonać wyznaczony dystans. Konkurs wygra osoba, która z całym, niepobitym i pełnym wody kieliszkiem jako pierwsza dobiegnie na metę. Jeżeli uczestnikowi wyleje się zawartość kieliszka, wraca na start.Zapisy do biegu trwają. Ci, którzy chcieli wziąć w nim udział, mogą się zgłosić na portalu evenea.pl lub w dniu wydarzenia – u organizatora, o godz. 12.15.Bieg profesjonalistów rozpocznie się o godz. 12.20. Zwycięzcy otrzymają: voucher od firmy Gadus, voucher do ekologicznej i rzemieślniczej kuchni „Prowiant”, miesięczny, dwutygodniowy lub tygodniowy karnet do siłowni Saturn Fitness w Gdyni, zestaw gadżetów gdyńskich, zestaw miodów od firmy „Miody Kaliny”, voucher od Viva La Pizza, podwójne zaproszenie do Gdyńskiego Centrum Filmowego.Link do zapisów: https://app.evenea.pl/event/biegkelnerowprofesjonalisci2023/.Bieg amatorów ruszy o godz. 12.30. Zwycięzcy dostaną: voucher od firmy Gadus, voucher do ekologicznej i rzemieślniczej j kuchni „Prowiant”, miesięczny, dwutygodniowy lub tygodniowy karnet do siłowni Saturn Fitness w Gdyni, zestaw gadżetów gdyńskich, zestaw miodów od firmy „Miody Kaliny”, voucher od Viva La Pizza, podwójne zaproszenie do Gdyńskiego Centrum Filmowego.Link do zapisów: https://app.evenea.pl/event/biegkelnerowamator2023/.Bieg dzieci odbędzie się o godz. 12.45. Zwycięzcy otrzymają: zaproszenie do Centrum Nauki Experyment, voucher do ekologicznej i rzemieślniczej kuchni „Prowiant”, zestaw gdyńskich gadżetów, maskotka-poduszka ryba od firmy Gadus, zaproszenie do Akwarium Gdyńskiego oraz zaproszenie do Gdyńskiego Centrum Filmowego.Link do zapisów: https://app.evenea.pl/event/biegkelnerowdzieciecy2023/.W załączniku pod artykułem znajduje się regulamin biegu. Organizatorzy nie zapomnieli również o najmłodszych uczestnikach. Z myślą o nich przygotowali atrakcje we współpracy z Centrum Nauki Experyment. Dzięki nim młodzi smakosze dowiedzą się m.in., jaki jest potencjał elektryczny bulwy ziemniaka i dlaczego ciasto zawierające gluten jest pulchne i lekkie.Udział w wydarzeniu jest bezpłatny. Szczegółowy program wydarzenia znaleźć można na stronie www.kulinarnagdynia.pl oraz facebookowym profilu Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni. Do pobrania Regulamin Biegu Kelnerów 2023 doc64kb Opublikowano: 27.07.2023 07:21 Autor: Magdalena Czernek (magdalena.czernek@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 28.07.2023 08:27 Zmodyfikował: Agnieszka Janowicz