Znani i lubiani gotowali z uczniami Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni. Osiem dwuosobowych zespołów – uczeń razem z gościem - w ciągu 100 minut musiało przygotować danie zasadnicze (4 porcje) składające się z piersi gęsiej, dodatku skrobiowego, warzywnego i sosu.17 kwietnia 2013 r. w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni odbyła się pierwsza edycja konkursu „Znani i lubiani gotują z uczniami" potrawy regionu pomorskiego. Uczestnikami konkursu byli znani gdynianie: Prezydent Gdyni Wojciech Szczurek, Wiceprezydent Ewa Łowkiel, Dyrektor Urzędu Miasta Gdyni Jerzy Zając, Naczelnik Wydziału Edukacji w Gdyni Krystyna Przyborowska, Prezes Fundacji Gospodarczej Irena Muszkiewicz – Herok, Dyrektor Teatru Miejskiego w Gdyni Wojciech Zieliński, Dziekan Wydziału Nauk Humanistycznych i Społecznych Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni Piotr Semków, Prorektor ds. Nauki Akademii Morskiej w Gdyni Mirosław Czechowski o raz uczniowie Technikum Gastronomicznego w Gdyni: Karolina Wantoch-Rekowska, Sebastian Litwin, Krzysztof Michałowski, Łukasz Dolny, Michał Fedurek, Jakub Krzesowski, Tomek Grota i Paulina Brzózek.Wszyscy uczestnicy konkursu starali się, żeby potrawy były smakowite i przypominały nam o tradycji kulinarnej naszego regionu. Na stołach królowała gęś pieczona faszerowana, duszona i smażona w towarzystwie golców kaszubskich, plińców, grucholca, pierogów z kaszą gryczaną i dodatkami takimi jak: musy i sałatki z buraków, brukwi, kapusty czerwonej w połączeniu z ziołami i owocami z naszego regionu. Nie zabrakło sosów gorących na bazie żurawiny, borówek, malin, jabłek i gruszek.Potrawy oceniało profesjonalne jury, któremu przewodniczył Krzysztof Szulborski - Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.Miejsce pierwsze zajął zespół w składzie: Ewa Łowkiel i Jakub KrzesowskiDrugie miejsce zajął zespół w składzie: Krystyna Przyborowska i Krzysztof MichałowskiTrzecie miejsce przypadło zespołowi w składzie: Mirosław Czechowski i Tomasz Grota.Wszyscy uczestnicy konkursu zostali nagrodzeni upominkami. Opublikowano: 22.04.2013 00:00 Autor: Michał Kowalski (2011)