Jak pracuje Urząd Miasta Gdyni i miejskie jednostki w majowy weekend? Sprawdź komunikat dla mieszkańców
Co nowego

Znani i lubiani gotują z uczniami

"Znani i lubiani gotują z uczniami" - Prezydent Gdyni Wojciech SzczurekZnani i lubiani gotowali z uczniami Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni. Osiem dwuosobowych zespołów – uczeń razem z gościem - w ciągu 100 minut musiało przygotować danie zasadnicze (4 porcje)  składające się z piersi gęsiej, dodatku skrobiowego, warzywnego i sosu.

17 kwietnia 2013 r. w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni odbyła się pierwsza edycja konkursu „Znani i lubiani gotują z uczniami" potrawy regionu pomorskiego. Uczestnikami konkursu byli znani gdynianie: Prezydent Gdyni Wojciech Szczurek, Wiceprezydent Ewa Łowkiel, Dyrektor Urzędu Miasta Gdyni Jerzy Zając, Naczelnik Wydziału Edukacji w Gdyni Krystyna Przyborowska, Prezes Fundacji "Znani i lubiani gotują z uczniami" - Dyrektor Urzędu Miasta Gdyni Jerzy ZającGospodarczej Irena Muszkiewicz – Herok, Dyrektor Teatru Miejskiego w Gdyni Wojciech Zieliński, Dziekan Wydziału Nauk Humanistycznych i Społecznych Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni Piotr Semków,  Prorektor ds. Nauki Akademii Morskiej w Gdyni Mirosław Czechowski o raz uczniowie Technikum Gastronomicznego w Gdyni: Karolina Wantoch-Rekowska, Sebastian Litwin, Krzysztof Michałowski, Łukasz Dolny, Michał  Fedurek, Jakub Krzesowski, Tomek Grota i Paulina Brzózek.

Wszyscy uczestnicy konkursu starali się, żeby potrawy były smakowite i przypominały  nam o tradycji kulinarnej naszego regionu. Na stołach królowała gęś pieczona faszerowana, duszona i smażona w Wiceprezydent Gdyni Ewa Łowkiel wraz z Jakubem Krzesowskim zajęła pierwsze miejsce w konkursie "Znani i lubiani gotują z uczniami"towarzystwie golców kaszubskich, plińców, grucholca, pierogów z kaszą gryczaną i dodatkami takimi jak: musy i sałatki z buraków, brukwi, kapusty czerwonej w połączeniu z ziołami i owocami z naszego regionu. Nie zabrakło sosów gorących na bazie żurawiny, borówek, malin, jabłek i gruszek.

Potrawy oceniało profesjonalne jury, któremu przewodniczył Krzysztof Szulborski - Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
Miejsce pierwsze zajął zespół w składzie:  Ewa Łowkiel i Jakub Krzesowski
Drugie miejsce zajął zespół w składzie: Krystyna Przyborowska i Krzysztof Michałowski
Trzecie miejsce przypadło zespołowi w składzie: Mirosław Czechowski  i Tomasz Grota.

Wszyscy uczestnicy konkursu zostali nagrodzeni upominkami.

  • ikonaOpublikowano: 22.04.2013 00:00
  • ikona

    Autor: Michał Kowalski (2011)

ikona

Najnowsze