Centrum Nauki Experyment (al. Zwycięstwa 96/98) zaprasza: 25 maja o godz. 16:00 — SCIENCE CAFE. 2.0. Czy marchewka kiedyś była zdrowsza?W mediach społecznościowych często pojawiają się opinie, że współczesna żywność „kiedyś była zdrowsza”. Szczególnie często słyszymy takie opinie na temat owoców i warzyw. Ma to wynikać z faktu, że obecne produkty są mniej naturalne oraz mają coraz mniej witamin i składników mineralnych. Często słyszymy również, że tylko żywność ekologiczna zapewnia odpowiednią wartość odżywczą albo że jedyne wyjście to łykanie multiwitaminy. Czy rzeczywiście marchewka w latach 60. była bardziej pomarańczowa niż dziś? A może to kolejny mit żywieniowy, który zyskał drugie życie w epoce social mediów i kodów rabatowych na suplementy? Sprawdzimy to podczas majowego SCIENCE CAFE 2.0, którego gościem będzie dr Damian Parol. Bilety (25 zł) na experyment.gdynia.pl Opublikowano: 08.05.2025 14:32 Autor: Karolina Szypelt (karolina.szypelt@gdynia.pl)