Od 22 listopada zmiana organizacji ruchu w związku z budową Obwodnicy Witomina. Szczegóły w komunikacie.
Społeczeństwo

„Talerze pełne zdrowia” w Halach Targowych

Miejskie Hale Targowe w Gdyni (fot. Magdalenia Czernek / archiwum)

Miejskie Hale Targowe w Gdyni (fot. Magdalenia Czernek / archiwum)

Już 17 listopada o godz. 12:00 Miejskie Hale Targowe w Gdyni staną się przestrzenią rozmów o przyszłości lokalnego systemu żywnościowego. Wydarzenie „Talerze pełne zdrowia”, organizowane przez Miasto Gdynia i Studio Busola Trends we współpracy z Fundacją Zatoka, podsumowuje działania projektu FURKAN Gdynia – Sieć Ambasadorów Wiedzy o Żywności Miejskiej i Wiejskiej.

 
Projekt FURKAN Gdynia łączy diagnozę miejskiego systemu żywnościowego z projektowaniem rozwiązań, edukacją i działaniami w przestrzeni miejskiej – ze szczególnym uwzględnieniem roli małych producentów żywności pochodzenia roślinnego oraz znaczenia krótkich łańcuchów dostaw w budowaniu zrównoważonego miasta.
 
Podczas wydarzenia zaprezentowane zostaną efekty projektu oraz doświadczenia Ambasadorek i Ambasadorów Wiedzy o Żywności, którzy w ostatnich miesiącach prowadzili lokalne inicjatywy promujące świadomą konsumpcję i odpowiedzialne wybory żywieniowe. Uczestnicy wydarzenia będą mogli wziąć udział w spotkaniach, warsztatach, konsultacjach i degustacjach wyjątkowych, lokalnych produktów roślinnych.
 
Program wydarzenia:
  • 12:00-12:30 – otwarcie i prezentacja wyników badań systemu żywnościowego Gdyni,
  • 12:30-13:30 – prezentacja dobrych praktyk lokalnej produkcji i konsultacje z ekspertami,
  • 13:30-14:00 – warsztaty sensoryczne „Rośliny, które mają moc”,
  • 14:00-14:30 – prezentacja kampanii „Jedz sezonowo, jedz lokalnie” i spotkanie z Ambasadorkami i Ambasadorami Wiedzy o Żywności,
  • 15:00-16:00 – rozmowa „Ile to kosztuje (i dlaczego)” o prawdziwej wartości lokalnej żywności oraz prezentacja eksponatu „Kupuj Lokalnie”.
 
Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny i nie wymaga rejestracji.

Dodatkowe informacje dostępne są na stronie wydarzenia na Facebooku.

Projekt FURKAN Gdynia realizowany jest przez Miasto Gdynia i Studio Busola Trends w partnerstwie z Fundacją Zatoka. Należy do portfela projektów EIT Food i inicjatywy EIT Community New European Bauhaus – Enhance 2025, finansowanej przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT).
 
W ramach wydarzenia zaprezentowane zostaną również działania projektu „We make transition! – Towards sustainable and resilient societies through empowered civil society and collaborative innovation”, współfinansowanego z programu Interreg Baltic Sea Region, realizowanego przez Miasto Gdynia wspólnie z partnerami z sześciu krajów regionu Morza Bałtyckiego. Projekt wspiera rozwój innowacji ekologiczno-społecznych i zwiększa odporność miast.

  • ikonaOpublikowano: 16.11.2025 17:00
  • ikona

    Autor: Jakub Winiewski (jakub.winiewski@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 16.11.2025 17:46
  • ikonaZmodyfikował: Aleksandra Dylejko
ikona