W ten weekend ruszy druga edycja festiwalu Food Story. To wspólna inicjatywa Konsulatu Kultury i Akademii Kulinarnej K5. W pierwszej edycji festiwalu jego twórcy postawili na smakowite połączenie sztuki kulinarnej i sztuki filmowej. W najbliższy weekend, smakując nasze miasto, będzie można również posłuchać muzyki, wziąć udział w debacie czy warsztatach kulinarnych. Uczestnicy mogą spodziewać się tętniącej życiem i wciągającej atmosfery, wypełnionej pysznym jedzeniem, muzyką na żywo i mnóstwem rozrywki dla wszystkich. Festiwal to również spotkania z inspirującymi ludźmi: na wędrówke po smacznej Gdyni zabiere uczestników znawca dziejów Gdyni Arkadiusz Brzęczek, a o bogactwie przypraw będzie można porozmawiać z Maliką. Panele edukacyjne, rozmowy z zaproszonymi prelegentami oraz konkursy z nagrodami będą dodatkową wartością, która poszerzy kulinarne horyzonty uczestników.Program wydarzenia:Sobota, 3 sierpnia o godz. 11.00 – spacer miejski o tematyce „Różnorodna nowoczesność kulinarna w Gdyni” z przystankami na poczęstunek przeprowadzony przez Arkadiusza Brzęczka Planowane poczęstunki w niektórych miejscach: K5 Akademia Kulinarna, ul. Kaczewska 24 (róg ul. Stryjskiej i ul. Legionów), PPNT, aleja Zwycięstwa 96/98, Borowa Ciotka, aleja Zwycięstwa 36/108, Hotel My Story, aleja Zwycięstwa 14, Restauracja La Kabana, ul. Partyzantów 46/2, Taj Mahal, ul. Władysława IV 43, Ogniem i Piecem, ul. Świętojańska 87, Pasta Miasta, ul. Świętojańska 46, Restauracja Butchery & Wine, ul. Abrahama 41, Restauracja Fidelli, ul. Abrahama 24, Konsulat Kultury, ul. Jana z Kolna 25 o godz. 13.00 – rozpoczęcie festiwalu. Na miejscu będą już rozstawieni wystawcy reprezentujący rozmaite kierunki kulinarne. To czas dla festiwalowiczów na to, aby wybrać coś smakowitego dla siebie, zapoznać się z terenem i programem festiwalu, posłuchać przyjemnej muzyki granej przez DJ-a Davida Sonido i zaznać relaksu pod chmurką.Patio Konsulatu Kultury: w godz. 13.00-18.00 – muzyka świata DJ David Sonido w godz. 14.30-15.00 – warsztaty z grillowania steków przeprowadzone przez grillmasterów Mariusza Jeznacha i Marcina Prysaka z Napoleon Grill, liczba miejsc ograniczona (zapisy: info@k5.com.pl z dopiskiem w tytule „grill steki”) w godz. 15.00-15.30 – konkurs z nagrodami przygotowany przez firmę Napoleon Grill w godz. 16.00-17.00 – planowane połączenie z Robertem Makłowiczem (rozmowa wideo z uczestnikami festiwalu) o godz. 19.00 – koncert live zespołu Boskie Ciałko (wstęp wolny) Kawiarnia Konsulatu Kultury: w godz. 14.30-15.00 – „Nieznane oblicza kuchni wietnamskiej” – rozmowa z Natalię Dao (rodowitą wietnamką, ekspertką swojej rodzimej kuchni) w godz. 15.00-15.30 – konkurs z wiedzy kulinarnej z nagrodami przygotowanymi przez firmę Baziółka, Monini, Mowi, Kikkoman w godz. 17.15-18.00 – warsztaty ABC wina z Piotrem Zastróżnym z Festusa, liczba miejsc ograniczona (zapisy: info@k5.com.pl z dopiskiem w tytule „wino”) Niedziela, 4 sierpnia o godz. 11.00 – spacer miejski o tematyce „Kultowe i historyczne kulinaria w Gdyni” z przystankami na poczęstunek przeprowadzony przez Arkadiusza Brzęczka Planowane poczęstunki w niektórych miejscach: Karczma Gdyńska, ul. Starowiejska 54, Cyganeria, ul. 3 Maja 27/31, Ermitage, ul. Świętojańska 39, Gdynianka, ul. Świętojańska 65, Polonia, ul. Świętojańska 92–94, Winiarnia-Restauracja braci Seidel, u Misia, ul. Świętojańska 72, Polonia, SIM, Dockers, ul. Świętojańska 21, Róża Wiatrów, al. Jana Pawła II, Cukiernia Fangrat, Bar Pyra, skwer Kościuszki 24, Portowa Świętojańska 17 i 15 Bednarski i Grand Cafe, Pączuś, ul. Świętojańska 18, Konsulat Kultury, ul. Jana z Kolna 25 o godz. 13.00 – rozpoczęcie festiwalu dzień drugi Patio Konsulatu Kultury w godz. 13.00-18.00 – muzyka świata DJ David Sonido w godz.14.30-15.00 – warsztaty z grillowania ryb i warzyw przez grillmasterów Mariusza Jeznacha i Marcina Prysaka z Napoleon Grill, liczba miejsc ograniczona (zapisy: info@k5.com.pl z dopiskiem w tytule „grill ryby”) w godz.15.00-15.30 – konkurs z nagrodami przygotowany przez firmy Napoleon Grill w godz.16.00-17.00 – otwarta debata „Najciekawsze doświadczenia kulinarne w podróży” z reprezentantami różnych stron świata, zachęcająca uczestników do udziału w dyskusji i wymiany doświadczeń. o godz. 19.00 – koncert mC glennSKii, Piotr Słodkowski (gitara/drugi wokal) plus DJ Kawiarnia Konsulatu Kultury w godz. 14.30-15.00 – „Przyprawy świata” – rozmowa z Maliką z Restauracji Malika w godz. 16.00-17.00 – warsztaty zero waste angażujące uczestników „Jak gotować z głową i dbać o naturę” z Kamilem Sadkowskim z K5 Akademii Kulinarnej, liczba miejsc ograniczona (zapisy: info@k5.com.pl z dopiskiem w tytule „zero waste”) w godz. 17.30-18.00 – konkurs z wiedzy kulinarnej z nagrodami przygotowanymi przez firmę Baziółka, Monini, Mowi, Kikkoman Gdzie i kiedy?Wydarzenie odbędzie się 3-4 sierpnia w Konsulacie Kultury przy ul. Jana z Kolna 25. Wydarzeniu będą towarzyć również spacery kulinarnym szlakiem Gdyni.Bilety: wstęp wolny, na warsztaty obowiązują zapisy. Na miejscu będzie można kupić karnety festiwalowe o wartości 30 złotych (3 x 10 złotych), umożliwiające nabycie porcji degustacyjnych na stanowiskach kulinarnych serwujących jedzenie z różnych stron świata. Koncerty są wydarzeniami towarzyszącymi i są bezpłatne. Opublikowano: 30.07.2024 08:20 Autor: Karolina Szypelt (karolina.szypelt@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 02.08.2024 15:51 Zmodyfikował: Karolina Szypelt