22 marca w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył się V Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny "Frankofonia 2018" pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego i Pomorskiego Kuratora Oświaty. ematem wiodącym konkursu było "Amuse- bouche et entree", czyli "Czekadełko i przystawka - Francja tradycyjnie". Uczniowie Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni zajęli w konkursie III miejsce i otrzymali wyróżnienie. Celem konkursu było między innymi:· kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o francuskiej tradycji kulinarnej· doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych · podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią.W finale konkursu wzięło udział dziewięć drużyn ze szkół gastronomicznych województwa pomorskiego: ze Słupska, Kościerzyny, Rumii, Przodkowa, Wejherowa, Gdańska i Gdyni. Zadaniem 2–osobowych drużyn było przygotowanie w czasie 90 minut czekadełek (podanych wieloporcjowo) i czterech porcji przystawek (podanych jednoporcjowo).ZSHG reprezentowały dwie drużyny w składzie: 1. Dominika Bonikowska i Magdalena Frankiewicz z klasy II TGA2. Julianna Wilkus i Paweł Kowalski z klasy II TGCJury składające się z szefów kuchni renomowanych restauracji i hoteli Trójmiasta przyznało: III miejsce Juliannie Wilkus i Pawłowi Kowalskiemu z klasy II TGC za przygotowanie czekadełka – „Krewetki smażone na maśle czosnkowym z tymiankiem i przekładane cytrusami /mus lawendowo-miodowy/mus z awokado i koziego sera” oraz przystawki „Smażone mini szparagi otulone francuskim Jambonem/sos musztardowo-miodowy ze świeżo siekanym rozmarynem”.Wyróżnienie otzrymał duet Magdalena Frankiewicz i Dominika Bonikowska z klasy II TGA za przygotowanie czekadełka – "Grzanka z musem z wątróbki, kozim serem i karmelizowaną gruszką" oraz przystawki "Przegrzebki smażone na maśle czosnkowym i opalana marchewka z burakiem i rzodkiewką oraz oliwą koperkową".Uczniów do konkursu przygotowała Bożena Demytruk.Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów! Opublikowano: 25.03.2018 20:46 Autor: Aleksandra _Rzewuska (a.rzewuska@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 27.03.2018 11:25 Zmodyfikował: Agnieszka Janowicz