Ciepła herbata w mroźny dzień rozgrzewa ciało i duszę. Po krótkiej przerwie ekipa „Muszli” wraca i zaprasza, aby skorzystać z oferty ciepłych napojów i drobnych rozgrzewających dań. Wraca także tradycja muzykowania i czekając na ciepły napój lub dania na wynos, będzie można posłuchać świątecznych melodii. Inicjatywa pod nazwą „Gorąca Poczekalnia Muszli” rusza 3 grudnia. Pandemiczne obostrzenia mocno uderzyły w branżę gastronomiczną. I choć miasto natychmiast wsparło gdyńskich przedsiębiorców tzw. Falochronem, może to nie wystarczyć, by restauracje i bary dotrwały do końca pandemii. Ale przedsiębiorczych gdynian niełatwo złamać. Gdyńscy restauratorzy prześcigają się w pomysłach, jak utrzymać własny interes, ale też zapewnić ciągłość zatrudnienia i opłacić bieżące rachunki. Organizowane są zrzutki na posiłki, dla służb, osób potrzebujących lub starszych.Lokale starają się też dostosować menu do nowej sytuacji, aby dania można było spożyć w domowym zaciszu, bez utraty wyglądu lub świeżości. Świetnie w tej roli sprawdzają się jednogarnkowe jesienno-zimowe potrawy. „Muszla” postawiła na bigos, gulasz, fasolkę po bretońsku, zapiekankę pasterską i zimowe rozgrzewające zupy. Do dań na wynos kawa lub herbata jest darmowa.Przy ogrzewaczach można odsapnąć po zimowych spacerach na bulwarze lub brzegiem morza i wypić jeden z ciepłych napojów. Nowością jest gorąca lemoniada i owocowy napar.„Gorąca Poczekalnia Muszli” rusza 3 grudnia. Będzie działać od czwartku do niedzieli w godz. 11.00-18.00 aż do 20 grudnia.Więcej na stronie wydarzenia na fb.Restauracja „Muszla” jest częścią projektu Szlak Kulinarny Centrum Gdyni koordynowanego przez Agencję Rozwoju Gdyni. Opublikowano: 30.11.2020 15:00 Autor: Karolina Szypelt (karolina.szypelt@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 30.11.2020 19:05 Zmodyfikował: Redakcja portalu Gdynia.pl