Społeczeństwo

Świętuj z gdyńską gastronomią

Kolaż zdjęć z gdyńskich lokali gastronomicznych. Źródło: materiały lokali

Kolaż zdjęć z gdyńskich lokali gastronomicznych. Źródło: materiały lokali

Minął listopad – czas pochować dynie. Można za to wyjąć mikołaje i pomyśleć o urządzaniu świąt. A najlepiej zaplanować je z lokalną gastronomią, żeby mieć więcej czasu dla siebie, rodziny i przyjaciół oraz by wesprzeć gdyńskie lokale.


Branża gastronomiczna nie ma lekko w ostatnich czasach. Najpierw sponiewierał ją koronawirus, teraz cierpi przez inflację. Kosmiczne koszty energii i produktów sprawiły, że restauracje, które dzięki wsparciu przetrwały pandemię, dziś walczą o przeżycie lub musiały się poddać. Dlatego każdy ruch klientów się liczy.

Pamiętacie wielką akcję #ŚwiętaNaWynos sprzed dwóch lat? W myśl hasła „Nie gotuję – kupuję – ratuję” miało miejsce wtedy w Gdyni wielkie, pospolite ruszenie, które dzięki zamawianym świątecznym potrawom na wynos pomogło zamkniętym podczas lockdownu lokalom utrzymać się na powierzchni.

Dziś gastronomia też potrzebuje wsparcia, a my – zapracowani, zabiegani, w niedoczasie – potrzebujemy wolnego czasu, relaksu i odpoczynku. Zamiast więc przed świętami ganiać po sklepach i przesiadywać w kuchni, możemy spokojnie zamówić przeróżne potrawy, a zaoszczędzony czas spędzić, jak tylko przyjdzie nam do głowy.

Jasne, drożyzna boli wszystkich, nie tylko restauratorów, więc może się wydawać, że na zakup dań w lokalach będzie sobie ciężko pozwolić. Ale ceny produktów w sklepach, które potrzebujemy do przyrządzenia potraw, też bardzo zdrożały, a i nasz czas jest cenny. Poza tym nie trzeba urządzać świąt z samych dań na wynos, lecz wybrać coś, czego sami nie damy rady upichcić w domu. A wybór w gdyńskiej gastronomii jest naprawdę bogaty. Podrzucamy garść inspirujących propozycji.

Aleja 40

Aleja 40

Ta rodzinna restauracja przy al. Marszałka Piłsudskiego 40 przyjmuje zamówienia na świąteczny catering do 20 grudnia.

W ich ofercie znajdziecie tradycyjne dania na wigilię i dni świąteczne. Nie mogłoby się obejść bez zup, jak staropolski barszcz czerwony z majerankiem oraz grzybowa na podgrzybkach. Z dań postnych na ciepło możemy wybrać m.in. paszteciki z kapustą i grzybami, krokiety z kapustą i grzybami w sosie pieczarkowym, pierogi z kapustą i grzybami czy pieczonego łososia z cytrusami. Z dań mięsnych np. kaczkę pieczoną z jabłkami i pomarańczami, kurczaka pieczonego z pęczakiem czy też bitki wołowe. Duży wybór mamy też przystawek na zimno – ryby, pasztety, pieczenie, sałatki. A deser różne ciasta, jak np. baskijski palony sernik czy tarta z adwokatem, białą czekoladą i czarną porzeczką.

Pełną ofertę wraz z cenami znajdziemy w poście na Facebooku restauracji.

Atelier Smaku

Atelier Smaku

Wegetarianom i weganom nie trzeba przedstawiać tego miejsca, prowadzonego w Orłowie przez charyzmatycznych Jolę Słomę i Mirka Trymbulaka. Jak co roku znani szefowie bezglutenowej kuchni wegańskiej przygotowali duży wybór świątecznych dań.

A wśród nich np. pierogi nie-ruskie z tofu, pierogi z soczewicą i oliwą truflową, bigos nie-myśliwski, nie-ryba po grecku, nie-kaczka z jabłkami, pasta nie-makrelowa, chutney śliwkowy, nie-majonez kokosowo-ziemniaczany a także barszcz, grzybowa, ciasta, chleby.

Zamówienia można składać do 13 grudnia w sklepie internetowym www.sklep.ateliersmaku.pl lub do 18 grudnia w Bistro & Delikatesach przy ul. Bytomskiej 36.

Malika



Malika to zarówno nazwa restauracji przy ul. Armii Krajowej 9, jak i pseudonim artystyczny (tak, tak kulinaria to sztuka) jej właścicielki Ewy Maliki Szyc-Juchnowicz, która zabiera swoich gości w kulinarną podróż po krajach Maghrebu oraz etnicznych regionach Europy, Azji i Ameryki.

- W święta nie pracujemy, ale nie zostawimy Was bez jedzenia! Do 18 grudnia zamówisz u nas świąteczny garmaż. Znajdziesz klasyki, które możesz kojarzyć z poprzednich lat oraz parę nowości! Do tego przepyszny i słynny już chleb od Figle Mikropiekarnia i... świąteczne gotowanie z głowy! - ogłasza Malika.

Świąteczne menu Maliki, w którym są m.in. konfitowane udko z kaczki, śledź w korzennych przyprawach, Beet Wellington czy kulebiak z kapustą i grzybami, znajdziecie w poście na Facebooku.

Róża Wiatrów

Róża Wiatrów

Nadmorski lokal przy al. Jana Pawła II 2 słynie z dań rybnych, więc w specjalnym cateringu wigilijnym oczywiście ich nie zabraknie.

- Nasi drodzy goście, jak co roku chcemy pomóc Wam w przygotowaniu niezapomnianych Świąt. W tym celu nasz Szef Kuchni chce Was uraczyć tradycyjnymi polskimi potrawami z dużą różnorodnością dań rybnych i mięsnych – informuje załoga Róży Wiatrów.

A wśród ryb znajdziemy m.in. łososia z pieca z pomarańczami, karpia smażonego w cieście piwnym, pstrąga w sosie remoulade, sandacza w glazurze, śledzie…

Zamówienia na potrawy solo, jak i całe zestawy można składać do 20 grudnia. Pełna oferta świąteczna na stronie restauracji.

Searcle Gdynia

Searcle Gdynia

Ta restauracja w hotelu Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront przy ul. Jerzego Waszyngtona 19 przygotowała tradycyjne zimne przekąski, jak śledzie w oleju, śmietanie lub korzenne ze śliwką, karpia po żydowsku czy też tymbaliki z pstrągiem lub drobiowe; a także tradycyjne zupy np. krem z pieczonych buraków, dania na ciepło, jak łazanki z kapustą zasmażaną, udko z gęsi konfitowane czy pieczony karczek szpikowany czosnkiem oraz wypieki, a wśród nich m.in. makowiec i babka pomarańczowa.

Pełna oferta restauracji w poście na Facebooku.

Zamówienia przyjmowane będą do 21 grudnia.

Serio

Serio

Ten lokal przy ul. 3 Maja 21 to na co dzień klasyka włoskiej kuchni, jednak w ofercie świątecznej pizzy i spaghetti nie znajdziemy. Restauracja przygotowała do wyboru dwa sety, a w każdym antipasti np. tatar wołowy z domowymi marynatami czy boczniaki po żydowsku, zuppe np. krem z grzybów leśnych, secondi, jak zraz wołowy w sosie grzybowym lub okoń morski w sosie śmietanowo-porowym, dodatki np. czerwona kapusta duszona w czerwonym winie z rodzynka i dolci, jak np. świąteczna szarlotka z korzennymi przyprawami.

O szczegóły pytajcie telefonicznie: 534 588 388 lub mailowo: serio@pizzaserio.com.

Borowa Ciotka

Borowa Ciotka

Borowa Ciotka prowadzi swą kaszubską karczmę przy al. Zwycięstwa 36/108. Wśród jej specjałów znajdziecie m.in wędzonki z własnej wędzarni. Można je zamówić również w ofercie świątecznej, np. szynkę, schab, pstrąga ale i coś dla wegetarian – wędzone tofu.

- W mojej kuchni przykładam szczególną uwagę, by jak najwięcej produktów powstawało u nas od podstaw lub pochodziło od zaufanych dostawców. Barszcz jest na naszym własnym zakwasie, który możecie nabyć w naszym sklepiku. Produkujemy też własny ocet jabłkowy (oraz wiele innych), sami kisimy kapustę, a wędzonki pochodzą z naszej własnej wędzarni. Jedzenie możemy dostarczyć na własnej zastawie i odebrać do mycia, więc Ty możesz w całości zająć się celebrowaniem świąt! Pobłogosławimy dom kaszubską miotłą w cenie usługi, jako się zwykło robić na Kaszubach. A żeby to wszystko Światu przedstawić i pamięć o zwyczajach zapomnianych krzewić, swoją leśną chatkę parę lat temu do Gdyni przeniosłam - by dla Was gotować, dzieci Wam bawić i historie dawne prawić – mówi Borowa Ciotka.

Zamówienia na jej wędzonki można składać do 10 grudnia a na pozostałe świąteczne dania, jak np. pierogi gdyńskie z rybą i warzywami, karp smażony z cebulą karmelizowaną w domowym winie różanym czy kulebiak z kapustą i grzybami leśnymi do 18 grudnia.

Szczegóły na stronie www.borowaciotka.pl/swieta-2022.

Oberża 86

Oberża 86

Kaszubskie smaki znajdziemy również w tej restauracji ulokowanej w Domku Abrahama przy ul. Starowiejskiej 30, ale… w połączeniu z francuską sztuką kulinarną.

W cateringu świątecznym znajdziemy zatem i smaki swojskie, jak barszcz, pierogi z kapustą i grzybami czy pyzy z gęsiną; ale i bardziej wyrafinowane, jak np. perliczka pieczona w całości z jabłkami i świeżym tymiankiem czy gulasz z dzika z suszonymi owocami duszony w porto.

Zamówienia można składać do 19 grudnia. Szczegóły w poście na Facebooku.

Lolo Thaijolo

Lolo Thaijolo

A może połączyć w święta tradycyjne smaki polskie z tajskimi? Takie dania zamówicie właśnie w Lolo Thaijolo przy ul. Jana z Kolna 2.

- Przygotowaliśmy ciekawe oferty na ten czas - mix polsko-tajskich potraw, czy potraw z azjatyckim akcentem, i te cieszą się dużym powodzeniem wśród naszych Gości właśnie jako Catering Świąteczny. Szczególnym powodzeniem cieszy się karkówka w pięciu smakach, duszone udka z kurczaka w sosie pomarańczowo dyniowym, mini babeczki z pastą krabową, jak również dorsz w bananowym curry. Nie zabrakło również klasycznych pierogów z kapustą i grzybami, barszczu czerwonego, zupy grzybowej czy sałatki jarzynowej. Mamy też wiele propozycji wegańskich np. wegański bulion z pierożkami warzywnymi, babeczki z farszem z grzybów leśnych – proponuje restauracja.

Szczegóły na stronie www.thaijolo.pl/oferta-wigilijna.

Mandu

Pierogarnia Mandu

Pierogi to jedno z dań, którego na wigilijnym stole zabraknąć nie może. Tradycyjnie – z kapustą i grzybami. Ale można i alternatywnie. A że Mandu, które w Gdyni znajduje się przy ul. Starowiejskiej 1, słynie z bogactwa pierogowych smaków, znajdziemy w świątecznej ofercie również takie nadzienia, jak piernik z twarogiem sernikowym i suszonymi śliwkami czy też siekany szpinak z pomidorami suszonymi i serem feta. Ale także zupy – barszcz lub żur i ciasta.

Szczegóły w poście na Facebooku.

Pierogarnia Pierożek

Pierogarnia Pierożek

Te tradycyjne wigilijne danie – pierogi – zamówicie także w rodzinnej Pierogarni Pierożek przy skwerze Kościuszki 15.

Na święta do wyboru pierogi gotowane, z pieca z ciasta kruchego, uszka i paszteciki. Tradycyjnie z kapustą i grzybami lub samymi grzybami, ale też z mięsem, szpinakiem, soczewicą, kaszą gryczaną, makiem i bakaliami, ruskie, pstrągiem, kaczką czy też wędzonym łososiem, kaszą jaglaną i szpinakiem.

Zamówienia do 20 grudnia, szczegóły w poście na Facebooku.

TRAFIK Jedzenie & Przyjaciele

TRAFIK Jedzenie & Przyjaciele

To kolejne miejsce powstałe z miłości do włoskiej kuchni, ale i przyjaciół, a mieści się przy skwerze Kościuszki 10. I tu również oferta świąteczna stanowi miks polskiej tradycji i smaków ze słonecznej Italii.

Możemy zatem w Trafiku zamówić zarówno barszcz i grzybową czy dorsza po grecku lub pierogi z kapustą i grzybami, ale i włoskie kluski ziemniaczane gnocchi lub quiche ze szpinakiem i gorgonzolą lub cukinią i kozim serem.

O szczegóły pytajcie telefonicznie: 58 620 79 25 lub mailowo: trafik@trafikgdynia.pl.

Warzywina

Warzywina

Jak sama nazwa tego lokalu przy ul. 10 Lutego 11 wskazuje w ofercie znajdziemy dania z… warzyw. To restauracja wegetariańsko-wegańska z roślinnym street foodem, która na święta przygotowała bezjajeczne i bezrybne pasty, smalec z fasoli ze skwarkami z seitana, piernikowy hummus, boczniaki po kaszubsku ale i tradycyjny bigos świąteczny oraz barszcz.

Dane kontaktowe do zamówień znajdziecie na Facebookowym profilu Warzywiny.

Gary na ogniu



Ta restauracja specjalizująca się w zupach znajduje się przy ul. Starowiejskiej 26. W świątecznej ofercie znalazły się więc oczywiście bożonarodzeniowe standardy, jak barszcz czerwony na własnym zakwasie, grzybowa oraz kompot z suszu.

Ale są i mniej kojarzące się ze świętami potrawy, jak fasolka po bretońsku, zupa chińska sweet chilli z kurczakiem, tajska, solianka, orientalny krem z kalafiora, marokańska harrira z daktylami czy francuska cebulowa.

Zamówienia do 20 grudnia, szczegóły w poście na Facebooku.

Więcej

Więcej

Barszcze barszczami, ryby rybami, ale święta bez słodkości obejść się nie mogą. Na świąteczne wypieki zbiera zamówienia Cukiernia Więcej przy ul. Amona 1.

Tu też znajdziemy miks smaków polskich i światowych, gdyż znana z MasterChefa, pochodząca z Armenii szefowa Diana Volokhova uwielbia eksperymentować i bawić się formą.

Na Boże Narodzenie możemy więc zamówić m.in. piernikowy domek, angielski keks dojrzewający, piernikowy keks z gruszką, makowy keks z jabłkiem, Red Velvet czy tradycyjny ormiański miodownik.

Zamówienia przyjmowane są do 18 grudnia, szczegóły na stronie www.cukierniawiecej.pl/oferta-swiateczna.


Więcej gdyńskich lokali gastronomicznych znajdziemy na stronie Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni.

  • ikonaOpublikowano: 06.12.2022 15:44
  • ikona

    Autor: Przemysław Kozłowski (p.kozlowski@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 06.12.2022 16:59
  • ikonaZmodyfikował: Redakcja portalu Gdynia.pl
ikona