1097 (697) 2013-04-26 - 2013-05-09

Znani i lubiani gotują z uczniami

17.04.2013 r. w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni odbyła się pierwsza edycja konkursu „Znani i lubiani gotują z uczniami" potrawy regionu pomorskiego.

Uczestnikami konkursu były znane osoby cieszące się autorytetem i zaufaniem w regionie: Wojciech Szczurek - Prezydent Gdyni, Ewa Łowkiel-V-ce Prezydent Gdyni, Jerzy Zając - dyrektor Urzędu Miasta, Krystyna Przyborowska - Naczelnik Wydziału Edukacji, Irena Muszkiewicz - Herok - Prezes Fundacji Gospodarczej, Wojciech Zieliński - Dyrektor Teatru Miejskiego w Gdyni, Piotr Semków - Dziekan Wydziału Nauk Humanistycznych i Społecznych Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni, Mirosław Czechowski - Prorektor ds. Nauki Akademii Morskiej w Gdyni oraz uczniowie Technikum Gastronomicznego w Gdyni: Karolina Wantoch-Rekowska, kl. IV Tgb; Sebastian Littwin, kl. IV Tgb; Krzysztof Michałowski kl. III Tga; Łukasz Dolny kl. III Tga; Michał Fedurek, kl. III Tgb; Jakub Krzesowski, kl. III TU; Tomek Grota, kl. II Tk; Paulina Brzozek kl. II Tg.
Drogą losowania zostało utworzonych 8 zespołów dwuosobowych składających się z gościa i ucznia.
Zespół w ciągu 100 minut musiał przygotować danie (4 porcje) składające się z piersi gęsiej, dodatku skrobiowego, warzywnego i sosu. Wszyscy uczestnicy konkursu bardzo się starali, żeby potrawy były smakowite i przypominały nam o tradycji kulinarnej naszego regionu.

Na stołach królowała gęś pieczona faszerowana, duszona i smażona w towarzystwie golców kaszubskich, plińców, grucholca, pierogów z kaszą gryczaną i dodatkami takimi jak: musy i sałatki z buraków, brukwi, kapusty czerwonej w połączeniu z ziołami i owocami z naszego regionu. Oczywiście nie mogło zabraknąć sosów gorących na bazie żurawiny, borówek, malin, jabłek i gruszek.
Nad częścią merytoryczną konkursu czuwało profesjonalne jury, któremu przewodniczył Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
Miejsce pierwsze zajął zespół w składzie: Ewa Łowkiel i uczeń kl. III TU Jakub Krzesowski;
Drugie miejsce zajął zespół w składzie : Krystyna Przyborowska i uczeń kl. III TGa Krzysztof Michałowski;
Trzecie miejsce przypadło zespołowi w składzie: Mirosław Czechowski i uczeń kl. II TK Tomasz Grota.
Wszyscy uczestnicy konkursu zostali nagrodzeni upominkami. Sponsorami byli: Unilever Food Solutions, Zakłady Tłuszczowe Kruszwica, Farm Frites, Restauracja „Walczyk smaków" w Gdyni.