„Ciasteczkowe lizaki, czyli bajaderka na patyku" oraz „Lody bursztynowy szlak" te słodkości zostały - kulinarną wizytówkę miasta. Laureatów Konkursu na Gdyński Przysmak poznaliśmy 29 września podczas V Weekendu Kulinarnego Gdyni.Na Konkurs nadesłane zostały autorskie przepisy na gdyński deser wraz ze zdjęciami, gdyż zgodnie z regulaminem zwycięskie danie ma rozpływać się w ustach i zachęcać do natychmiastowej konsumpcji...Decyzją jury nie przyznano pierwszego miejsca, przyznano dwie równorzędne drugie nagrody. II nagroda - ex aequo:Katarzyna Jastrzębska „Ciasteczkowe lizaki, czyli bajaderka na patyku".Jury: wesoły, bezpretensjonalny i pyszny deser w gdyńskich barwach, idealny zarówno dla dzieci, jaki dorosłych.- Marika Groenke-Kurpios „Lody bursztynowy szlak".Jury: starannie przemyślany przepis na delikatne, kremowe losy z sosem w kolorze bursztynowym z ciekawą nutą kardamonu.III nagroda- Joanna Wawiernia „Słodkie koło ratunkowe".Jury: klasyczne, ale bardzo trafne połączenie ciasta francuskiego z budyniem, dające wyśmienity efekt. Opublikowano: 03.10.2013 00:00 Autor: Małgorzata Omachel - Kwidzińska (m.omachel@gdynia.pl)