1118 (718) 2013-10-04 - 2013-10-10

Ciasteczka i lody gdyńskim przysmakiem

„Ciasteczkowe lizaki, czyli bajaderka na patyku" oraz „Lody bursztynowy szlak" te słodkości zostały - kulinarną wizytówkę miasta. Laureatów Konkursu na Gdyński Przysmak poznaliśmy 29 września podczas V Weekendu Kulinarnego Gdyni.
Na Konkurs nadesłane zostały autorskie przepisy na gdyński deser wraz ze zdjęciami, gdyż zgodnie z regulaminem zwycięskie danie ma rozpływać się w ustach i zachęcać do natychmiastowej konsumpcji...
Decyzją jury nie przyznano pierwszego miejsca, przyznano dwie równorzędne drugie nagrody.
II nagroda - ex aequo:
Katarzyna Jastrzębska „Ciasteczkowe lizaki, czyli bajaderka na patyku".
Jury: wesoły, bezpretensjonalny i pyszny deser w gdyńskich barwach, idealny zarówno dla dzieci, jaki dorosłych.
- Marika Groenke-Kurpios „Lody bursztynowy szlak".
Jury: starannie przemyślany przepis na delikatne, kremowe losy z sosem w kolorze bursztynowym z ciekawą nutą kardamonu.
III nagroda
- Joanna Wawiernia „Słodkie koło ratunkowe".
Jury: klasyczne, ale bardzo trafne połączenie ciasta francuskiego z budyniem, dające wyśmienity efekt.