1259 (1059) 2016-12-09 - 2016-12-15

Nowoczesne biurowce powstaną w nowym centrum Gdyni

Znamy zwycięzców konkursu na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej budynków biurowych terenu przy ul. Hryniewickiego. Nowoczesne przestrzenie do pracy wraz z zagospodarowaniem zieleni – dostępnej dla wszystkich mieszkańców – zaprojektuje pracownia S.A.M.I. Architekci Mariusz Lewandowski i Wspólnicy.
Wyniki konkursu na zagospodarowanie terenu przy ul. Hryniewickiego 10 zostały upublicznione 6 grudnia w samo południe. Pierwsze miejsce zajęła w nim koncepcja warszawskiej pracowni S.A.M.I. Architekci Mariusz Lewandowski i Wspólnicy. Niebawem zostanie ona zaproszona do negocjacji warunków umowy na opracowanie szczegółowej dokumentacji projektowej.
Biurowce

Do konkursu, ogłoszonego w marcu tego roku, zgłosiło się dwadzieścia pracowni architektonicznych z całego kraju. Dziesięć z nich zostało dopuszczonych do konkursu, a pięć przeszło do finału. Drugie i trzecie miejsca przypadły gdyńskim pracowniom - odpowiednio Wolski Architekci oraz Arch-Deco. Sąd Konkursowy postanowił również przyznać specjalne wyróżnienie dla pracowni PPW Fort & Roark Studio za oryginalną koncepcję zagospodarowania zieleni.
Prace oceniał Sąd Konkursowy, w skład którego weszli wiceprezydent Gdyni Marek Stępa, przewodniczący Krzysztof Rychlicki z firmy Dalmor S.A., przedstawiciele Stowarzyszenia Architektów Polskich oraz Polskiego Holdingu Nieruchomości S.A.

Ludzie i miasto
fot. Barbara Betlejewska

– Prace, które trafiły do finałowej piątki, a w szczególności trzy, które zostały nagrodzone, traktowaliśmy bardzo równorzędnie jeśli chodzi o walory architektoniczne (...). Ale nieodzowna okazała się również ekonomia. Jako inwestorzy musieliśmy ją brać pod uwagę... – powiedział przewodniczący jury Krzysztof Rychlicki.
Konkurencja była ogromna, bo w finale znalazło się aż 10 pracowni, w tym świetne, doświadczone zespoły. Miejsce jest wymagające i prestiżowe. Tym bardziej cieszymy się z wygranej. – powiedział Paweł Pyłka, jeden z autorów zwycięskiej koncepcji.
– W projekcie postawiliśmy przede wszystkim na połączenie z miastem i właściwe z nim relacje – dlatego otworzyliśmy każdy narożnik i szeroko otworzyliśmy budynki na park. – dodał.
Szacowana wielkość inwestycji to ok. 25 tys. m2, natomiast rozpoczęcie prac budowlanych planowane jest na 2018 r. i ma potrwać około 2 lat.