Sernik i ravioli inspirowane literaturą? Uczennice Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni zdobyły Grand Prix V Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Literacka Kuchnia”. 13 drużyn ze szkół gastronomicznych z całego kraju miało za zadanie wykonać deser i zakąskę inspirowaną tekstami literackimi. Według jurorów najlepiej z tym zadaniem poradziły sobie uczennice Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni. Sernik i ravioli natchnione autobiograficzną książką „Moje życie we Francji” Julii Child to zwycięskie przepisy Dominiki Bonikowskiej i Magdaleny Frankiewicz.Dla uczestników konkurs to nie tylko nagrody, ale też możliwość wymiany doświadczeń i poznania szefów kuchni.Konkurs Kulinarny „Literacka Kuchnia” organizowany jest od 10 lat. Na początku miał charakter szkolny, następnie regionalny. Tegoroczna edycja była ogólnokrajowa. Wystartowały w niej zespoły m.in. z Gdyni, Gdańska, Koszalina, Słupska, Giżycka i Szczecinka.Gratulacje. Opublikowano: 25.10.2018 13:15 Autor: Karolina Szypelt (karolina.szypelt@gdynia.pl)