1368 (1068) 2019-05-31 - 2019-06-06

Amerykańska telewizja o gdyńskich smakach

Na przykładzie ryb złowionych i przygotowanych w gdyńskim Orłowie będą pokazywać Amerykanom, dlaczego warto spróbować polskiej kuchni. W Gdyni gościła ekipa filmowa, która realizowała jeden z odcinków swojego nowego programu „Flavor of Poland”. Lokalne potrawy zobaczą widzowie American Public Television.
Na miejsce do nagrań wybrano gdyńskie Orłowo. To właśnie tu, przy Tawernie Orłowskiej prowadząca, pochodząca z Polski Aleksandra August, pokaże w wyjątkowo nadmorskim klimacie cały proces przygotowywania grillowanych ryb, począwszy od samej wyprawy kutrem, którą uwieczniono podczas zdjęć w Gdyni. W ramach odcinka poświęconego regionowi Pomorza ekipa odwiedziła też m.in. tereny portowe, Gdańsk i Sopot. Oprócz samego gotowania postarają się też przybliżyć najważniejsze wątki historyczne związane z regionem.
Oprócz emisji w publicznej stacji telewizyjnej WTTW z Chicago 26-minutowy film będzie można też zobaczyć na mobilnej platformie APT.