Uwaga! Od maja łagodniejsze zasady bezpieczeństwa związane z pandemią koronawirusa  Uwaga! Od maja łagodniejsze zasady bezpieczeństwa związane z pandemią koronawirusa 
1388 (1088) 2019-11-22 - 2019-11-28

Place zabaw z Budżetu Obywatelskiego witają mieszkańców

Przedszkolny plac zabaw przy ul. Korczaka 22 oraz plac zabaw na Zbożowej cieszą najmłodszych gdynian. Obie lokalizacje to zwycięskie inicjatywy Budżetu Obywatelskiego.

Redłowski plac zabaw to zwycięska inicjatywa mieszkańców z Budżetu Obywatelskiego 2017.
Przedszkolaki i najmłodsi gdynianie mogą korzystać z kilkunastu nowych i bezpiecznych urządzeń, spełniających aktualne normy PN_EN 1176. Są to sprzęty wykonane z trwałych materiałów, odpornych na działanie czynników atmosferycznych. Każde z nich zostało zamontowano z zachowaniem wymaganej odległości, przez co zwiększa się bezpieczeństwo wspólnej zabawy. Na placu nie zabrakło elementów tzw. małej architektury, czyli ławek z oparciami i podłokietnikami oraz koszy na śmieci.
Wszystkie prace zostały przeprowadzone zgodnie z wytycznymi „Standardów Dostępności dla Miasta Gdyni” oraz przy zabezpieczeniu istniejącej zieleni. Na placu zastosowano bezpieczne nawierzchnie z kostki betonowej, żwirowej, trawiastej oraz mat gumowych. Każdą z nich dostosowano do zainstalowanych urządzeń.
Ulica Zbożowa 6 to „najświeższy” adres na zabawowej mapie Gdyni. Tam znajduje się miejsce integracji i edukacji dla starszych i młodszych mieszkańców Cisowej. To już 18. plac zabaw, który powstał dzięki Budżetowi Obywatelskiemu.
Plac zaprojektowany przez Izabelę Nieżorawską liczy prawie 1000 m2. Zadbano o wydzielenie stref dla maluszków oraz starszych dzieci. Dzięki temu każdy będzie mógł bezpiecznie korzystać z dopasowanych do wieku i umiejętności urządzeń.
W strefie malucha są: piaskownica, stolik, zjeżdżalnia, bujaki, huśtawki bocianie gniazdo, huśtawki koszykowe i „deseczki”. Strefa starszaka oferuje zestaw zabawowy ze zjeżdżalniami, bujak na sprężynie, trampolinę ziemną, linarium oraz betonowy stół do gry w piłkarzyki.
Przestrzeń placu przystosowano dla osób z niepełnosprawnościami. W ramach projektu udało się też wybudować wygodne ścieżki prowadzące do placu.