Uwaga! Od maja łagodniejsze zasady bezpieczeństwa związane z pandemią koronawirusa  Uwaga! Od maja łagodniejsze zasady bezpieczeństwa związane z pandemią koronawirusa 
862 (461) 2008-07-18 - 2008-07-31

Zapraszamy na „Dorszowe żniwa”

26 lipca 2008 od godz. 12.00 do 19.00 na Skwerze Kościuszki w Gdyni (vis a vis Akwarium Morskiego) odbędzie się II edycja imprezy plenerowej pn. „Dary Morza".
Celem imprezy jest promocja bogactw Morza Bałtyckiego, promocja na rzecz zwiększenia spożycia ryb morskich, turystyki wodnej oraz historii i rozwoju miasta i portu Gdynia.
Program:
godz. 12.00 - 12.15 - otwarcie imprezy, ogłoszenie zasad Konkursu V Międzynarodowych Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Potraw z Dorsza „Dorszowe Żniwa", do którego przystąpi 18 ekip zawodowych kucharzy z całej Polski. Koncert zespołu „Daned",
godz. 13.00 - 15.00 - pokaz kulinarny z udziałem VIP - ów - przygotowanie potraw z dorsza z udziałem przedstawicieli Prezydenta Miasta Gdyni, Prezesa Zarządu Portu Gdynia oraz zawodowych kucharzy programu telewizyjnego „Kawa czy Herbata" z Warszawy,
godz. 15.00 - 18.30 - „Muzyczny spacer po portach świata" - w wykonaniu znanych zespołów z Trójmiasta. Degustacje, sprzedaż i konsumpcja potraw rybnych,
Konkursy z atrakcyjnymi nagrodami dla publiczności.
godz. 18.30 - 19.00 - ogłoszenie wyników konkursu „Dorszowe Żniwa".
* Do konkursu „Dorszowe Żniwa" stanie 18 ekip po 2 os. w ekipie. Potrawy z dorsza oceniać będzie 15 osobowe jury. Przewodniczącym jury jest znany w Polsce kucharz z Sycylii - Giancarlo Rosso (Italy).
Poza tym w skład jury wchodzi wielu kucharzy, znanych z programów telewizyjnych między innymi:
- Grzegorz Kazubski - szef kucharzy Makro na Polskę, prowadzący program „Szefowie kuchni" na antenie „Kuchnia.tv"
- Dariusz Zahorański - naczelny szef kucharzy sieci hoteli Radisson w Polsce.
Ponadto na imprezie: Stacja Morska Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego na Helu zaprezentuje projekt, który jest realizowany na Zatoce Puckiej, pn. „Czynna ochrona morświnów" a także promować będzie produkty rybne produkowane z ryb łowionych metodami przyjaznymi dla bałtyckich ssaków (fok i morświnów).
Wstęp wolny!