Od 15 stycznia trwa rejestracja na szczepienia przeciwko COVID-19. Wszystkie niezbędne informacje związane ze szczepieniami w Gdyni można znaleźć w specjalnie utworzonej zakładce #GDYNIASIĘSZCZEPI. Od 15 stycznia trwa rejestracja na szczepienia przeciwko COVID-19. Wszystkie niezbędne informacje związane ze szczepieniami w Gdyni można znaleźć w specjalnie utworzonej zakładce #GDYNIASIĘSZCZEPI.
Co nowego

Gdyńskie gospodarowanie odpadami w dobie pandemii

Grafika z koszami do segregacji odpadów // fot. materiały promocyjne

Grafika z koszami do segregacji odpadów // fot. materiały promocyjne

30.11.2020 r.

Więcej czasu spędzanego w domach sprawia, że produkujemy więcej śmieci. Prawda czy fałsz? Z pomocą Wydziału Środowiska Urzędu Miasta Gdyni zaglądamy do gdyńskich pojemników z odpadami i sprawdzamy, jak pandemia zmieniła gospodarowanie nimi.


Na czas pandemii większość aktywności przenieśliśmy do naszych domów. W miejscu zamieszkania pracujemy, chodzimy do szkoły czy na uczelnie. Wieczorny wypad do kina czy teatru to również wygodna kanapa i transmisja odbywającego się w sieci wydarzenia. Wyjście do ulubionej restauracji? Wystarczy wykręcić numer lub uruchomić aplikację. Szef kuchni przygotuje wszystko ze smakiem i wyprawi gotowe dania w podróż prosto pod nasze drzwi. Nawet zakupy częściowo przeniosły się do domów. Korzystając z technologii, możemy z dostawą do domu zamówić niemal wszystko, nawet produkty od lokalnych kupców czy rolników.

Czy w związku z tym, że większą część doby spędzamy w domu, generujemy więcej śmieci? I tak, i nie – odpowiedź na to pytanie nie jest jednowymiarowa.

Porównując dane za rok 2019 i 2020 w okresie od marca – kiedy to wybuchła pandemia i rozpoczął się lockdown – do października, ilość odpadów odebrana z gdyńskich nieruchomości jest praktycznie taka sama. Ilość odpadów wytworzonych w tym okresie w 2020 roku jest o niecały 1% niższa.

- Jest na to proste uzasadnienie - w trakcie wiosennego i jesiennego lockdownu nie wytwarzano odpadów na tzw. nieruchomościach mieszanych objętych gminnym systemem gospodarki odpadami, tj. restauracjach, kawiarniach, pubach itp. Spadek ilości odpadów od tych wytwórców został zbilansowany zwiększeniem ilości odpadów wytwarzanych w naszych domach, w szczególności papieru – a konkretnie kartonów, w których dostarczane są paczki – ale także szkła i plastiku – tłumaczy Bartosz Frankowski, naczelnik Wydziału Środowiska Urzędu Miasta Gdyni.

Warto wspomnieć, że gdynianie są bardzo zdyscyplinowani, jeżeli chodzi o segregację odpadów. Opakowania kartonowe, foliowe czy plastikowe, które za sprawą zamawianych przesyłek, zakupów czy dań na wynos lądowały w naszych koszach, były gromadzone w przeznaczonych na nie koszach na papier czy tworzywa sztuczne.

- Zmiana jakościowa w wytwarzaniu odpadów w Gdyni poszła w pożądanym kierunku. Zmniejszyła się ilość odpadów „Pozostałości po segregacji”, a wzrosła ilość odbieranych odpadów zbieranych w sposób selektywny – mówi Frankowski.

W jaki sposób należy segregować odpady i co powinno trafić do którego pojemnika? Odpowiednie instrukcje znajdziemy na stronie wyrzucam.to oraz facebookowej grupie Segreguj.to w Gdyni. Dowiemy się tam również, jak postępować w przypadku odpadów wielkogabarytowych, zielonych czy zużytego sprzętu elektronicznego, a także znajdziemy szereg informacji związanych z gospodarowaniem odpadami w Gdyni.

fot. Paweł Kukla