Jak pracuje Urząd Miasta Gdyni i miejskie jednostki w majowy weekend? Sprawdź komunikat dla mieszkańców
Co nowego

Idź, spróbuj i wesprzyj gastro!

Restaurant Week to wydarzenie dla wszystkich, którzy kochają jedzenie, chcą spróbować nowych rzeczy i wesprzeć lokalną gastronomię. // zdjęcie poglądowe, fot. Dawid Linkowski (archiwum)

Restaurant Week to wydarzenie dla wszystkich, którzy kochają jedzenie, chcą spróbować nowych rzeczy i wesprzeć lokalną gastronomię. // zdjęcie poglądowe, fot. Dawid Linkowski (archiwum)

Zbliża się kulinarne święto! Przez prawie trzy tygodnie - od 9 do 27 czerwca - niemal 400 restauracji z całej Polski weźmie udział w Restaurant Week. Hasłem wiosennej edycji festiwalu jest „Idź! na bestsellery najlepszych restauracji”. Organizatorzy zachęcają do odwiedzenia lokali biorących udział w wydarzeniu i spróbowania popisowych dań szefów kuchni. To jednocześnie wsparcie i realna pomoc dla przedsiębiorców dotkniętych pandemią. Do akcji przyłączyło się również 5 gdyńskich restauracji.


Restaurant Week to wydarzenie dla wszystkich, którzy kochają jedzenie i chcą spróbować nowych rzeczy. Misją festiwalu jest promocja niezależnej polskiej sceny restauracyjnej i przybliżanie jej gościom.
 
Nadchodząca, wiosenna edycja jest wyjątkowa. Restauracje w Polsce przez wiele miesięcy były zamknięte lub ograniczyły działalność do sprzedaży dań na wynos. Podczas Restaurant Week goście ponownie będą mogli usiąść przy stoliku i spróbować popisowych dań szefów kuchni, przygotowanych specjalnie na tę okazję. To szansa na wsparcie gastronomii i lokalnych przedsiębiorców, a także na to, by dobrze zjeść!

W Restaurant Week bierze udział ponad 300 restauracji z 14 regionów Polski. Na kulinarnej mapie nie zabrakło lokali z Trójmiasta. Łącznie zgłosiło się ich 23.
 
Restauracje z Gdyni biorące udział w wiosennej edycji festiwalu:


Jak wziąć udział w wydarzeniu?


Restauracje przygotowują dania wegetariańskie i mięsne w festiwalowej cenie 59 zł (przystawka, danie główne i deser), która wspomoże odrodzenie restauracji. Każdy, kto chce spróbować festiwalowego menu, może zarezerwować stolik na konkretny dzień i godzinę przez stronę internetową Restaurant Week.

Bieżące informacje można śledzić na profilu na Facebooku Restaurant Week Polska.

Baner Restaurant Week. // mat. prasowe

  • ikonaOpublikowano: 31.05.2021 08:00
  • ikona

    Autor: Redakcja portalu Gdynia.pl (wydz.komsp@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 31.05.2021 08:26
  • ikonaZmodyfikował: Redakcja portalu Gdynia.pl
ikona

Najnowsze