Zbliża się kulinarne święto! Przez prawie trzy tygodnie - od 9 do 27 czerwca - niemal 400 restauracji z całej Polski weźmie udział w Restaurant Week. Hasłem wiosennej edycji festiwalu jest „Idź! na bestsellery najlepszych restauracji”. Organizatorzy zachęcają do odwiedzenia lokali biorących udział w wydarzeniu i spróbowania popisowych dań szefów kuchni. To jednocześnie wsparcie i realna pomoc dla przedsiębiorców dotkniętych pandemią. Do akcji przyłączyło się również 5 gdyńskich restauracji. Restaurant Week to wydarzenie dla wszystkich, którzy kochają jedzenie i chcą spróbować nowych rzeczy. Misją festiwalu jest promocja niezależnej polskiej sceny restauracyjnej i przybliżanie jej gościom. Nadchodząca, wiosenna edycja jest wyjątkowa. Restauracje w Polsce przez wiele miesięcy były zamknięte lub ograniczyły działalność do sprzedaży dań na wynos. Podczas Restaurant Week goście ponownie będą mogli usiąść przy stoliku i spróbować popisowych dań szefów kuchni, przygotowanych specjalnie na tę okazję. To szansa na wsparcie gastronomii i lokalnych przedsiębiorców, a także na to, by dobrze zjeść!W Restaurant Week bierze udział ponad 300 restauracji z 14 regionów Polski. Na kulinarnej mapie nie zabrakło lokali z Trójmiasta. Łącznie zgłosiło się ich 23. Restauracje z Gdyni biorące udział w wiosennej edycji festiwalu: Neon Streetfood Bar, ul. Abrahama 39, POP In Diner & Bar, ul. Władysława IV 37, PUNKT, ul. Władysława IV 59, Belona, ul. Franciszka Sędzickiego 19, Przystanek Orłowo, al. Zwycięstwa 237/7. Jak wziąć udział w wydarzeniu? Restauracje przygotowują dania wegetariańskie i mięsne w festiwalowej cenie 59 zł (przystawka, danie główne i deser), która wspomoże odrodzenie restauracji. Każdy, kto chce spróbować festiwalowego menu, może zarezerwować stolik na konkretny dzień i godzinę przez stronę internetową Restaurant Week.Bieżące informacje można śledzić na profilu na Facebooku Restaurant Week Polska. Opublikowano: 31.05.2021 08:00 Autor: Redakcja portalu Gdynia.pl (wydz.komsp@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 31.05.2021 08:26 Zmodyfikował: Redakcja portalu Gdynia.pl