Co nowego

InnovaBio Pomorze - ruszają nowatorskie badania

fot. Bogna Kociumbas

fot. Bogna Kociumbas

21.06.2021 r.

Prototyp materiału do druku 3D, odżywka z bakterii do roślin czy współczesna receptura na piwo jopejskie – trunek znany na Pomorzu w XV wieku. To lista wyzwań, z którymi zmierzą się uczestnicy programu stażowego InnovaBio Pomorze. Wszystko odbędzie się w przestrzeni Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego w Gdyni.


InnovaBio Pomorze to cykliczny program, w ramach którego studenci mają szansę zdobyć niezwykle cenną wiedzę i doświadczenie. To już ósma edycja wydarzenia, którego gospodarzem jest Gdynia i Pomorski Park Naukowo-Technologiczny.

- Po raz kolejny młode zespoły badawcze spotkają się w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym, by pracować nad swoimi wyjątkowymi projektami. Przed nimi kilkanaście tygodni wytężonych badań. To bardzo różnorodne przedsięwzięcia, a jednocześnie każde z nich jest niezwykle ambitne, innowacyjne i społecznie użyteczne. Z zainteresowaniem przyglądamy się poczynaniom młodych naukowców i jesteśmy dumni, że możemy w Gdyni stworzyć dla nich komfortowe warunki do pracy – mówi Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni ds. gospodarki.

Pierwsze spotkania zespołów badawczych zaplanowano na nadchodzący tydzień. Młodzi naukowcy rozpoczną prace nad projektami, które zleciły im firmy funkcjonujące na rynku. Podczas tegorocznej edycji, adepci prac badawczo–rozwojowych pochylą się nad tematami, które być może pozwolą zlecającymi je przedsiębiorcom na wprowadzenie zupełnie nowych produktów na rynek.

W programie udział wezmą trzy zespoły. Tematem przewodnim ósmej edycji InnovaBio Pomorze jest analiza chemiczna i mikrobiologia.

Pierwszym badanym projektem jest „Opracowanie nowego materiału dla potrzeb wytwarzania addytywnego inicjowanego światłem”. Ma on na celu opracowanie prototypu nietoksycznego i przyjaznego środowisku materiału do druku 3D (światłoutwardzalnego np. żywicy) oraz przeprowadzenie prób utwardzania. Materiał powinien wykazywać utwardzanie pod wpływem światła i być łatwy w eksploatacji.
 
Kolejny zespół badaczy pochyli się nad projektem pn. „Izolacja i identyfikacja populacji mikroorganizmów w piwie jopejskim”. Jego zadaniem będzie opracowanie nowej receptury dawnego gdańskiego specjału – piwa jopejskiego. Był to produkt alkoholowy wytwarzany w XV wieku i wychwalany za swoje lecznicze właściwości. Powstawał on w wyniku tzw. fermentacji spontanicznej. Otrzymywane w ten sposób piwo jest ciemnobrązowe, bardzo bogate i słodkie w smaku. Celem projektu jest izolacja i identyfikacja mikroorganizmów biorących udział w fermentacji i obecnych w gotowym produkcie oraz ocena ich pod kątem bezpieczeństwa żywności pod kątem jego współczesnego wytwarzania.

Ostatni z zespołów realizował będzie projekt polegający na oznaczeniu metabolitów wytworzonych przez bakterie w procesie hodowli. Zgodnie z założeniami projektu określenie profilu metabolicznego danych bakterii pozwoli na poznanie mechanizmów działania tych drobnoustrojów, a w konsekwencji pozwoli określić ich potencjał w stymulowaniu wzrostu i rozwoju roślin.

- Przed młodymi naukowcami nie lada wyzwania, ale również możliwość zdobycia bezcennego, zawodowego doświadczenia w toku prac nad realnymi projektami badawczo – rozwojowymi. Na każdym etapie programu będziemy starali się ich wspierać i służyć swoją wiedzą i doświadczeniem, aby efekty tych badań mogły posłużyć do rozwoju produktów i usług, zlecających je przedsiębiorców – mówi dr Joanna Głowacka z Biolaboratorium przy PPNT Gdynia.

Efekty rozpoczynających się prac będzie można poznać jesienią. Wtedy to uczestnicy programu zaprezentują rezultaty swoich badań, podczas Konferencji Młodych Naukowców. Wydarzenie zaplanowane jest na listopad.

InnovaBio Pomorze to cykliczny program organizowany przez Bio Laboratorium | PPNT Gdynia skierowany do studentów nauk biologicznych. W ciągu kilkunastu tygodni zespoły badawcze pracują nad projektami zleconymi przez firmy z sektora life science. Po etapie szkoleń i treningów umiejętności przechodzą do realizacji zadań w porozumieniu z przedsiębiorcą.