Co nowego

Jak smakuje gdyński miód?

Jak smakuje gdyński miód? // fot. Zuzia Jalowska

Jak smakuje gdyński miód? // fot. Zuzia Jalowska

Już jest! Pyszny i zdrowy! 5 czerwca, czyli w Światowy Dzień Środowiska w UrbanLab Gdynia odbyła się pierwsza degustacja miodu prosto z dachu Urzędu Miasta Gdyni.

24 maja na dach gdyńskiego magistratu wprowadziły się cztery pszczele rodziny. Na specjalnie przygotowanym podeście stanęły cztery ule, w których żyć i pracować może od około 160 do nawet 240 tysięcy owadów. Po krótkiej aklimatyzacji pszczoły ruszyły do pracy wśród drzew i krzewów pobliskiego parku. Minęło półtora tygodnia… i już jest! Znany ze swoich antyalergicznych i bakteriobójczych wartości, a przede wszystkim bardzo smaczny gdyński miód.
 
Pszczoły spisały się na medal. O czym mogli się przekonać uczestnicy spotkania „Pszczoły miodne, dzikie zapylacze i rośliny miododajne”, które odbyło się w środowe popołudnie w UrbanLab Gdynia. Każdy mógł obejrzeć z bliska plastry miodu, poznać codzienne życie pszczół, dowiedzieć się jakie rośliny w naszym ogrodzie są doskonałym źródłem nektaru i pyłku dla tych pożytecznych owadów, a także, a może przede wszystkim… skosztować pysznego przysmaku.

- Miód był smaczny, wielokwiatowy - pszczoły przyniosły do ula pyłki z wszystkich kwitnących w pobliżu roślin miododajnych - mówi Dorota Marszałek-Jalowska z Referatu Ekorozwoju Wydziału Środowiska UM w Gdyni, prowadząca spotkanie.
 
Jej gościem był Jan Dąbrowski - trójmiejski youtuber, twórca kanału poświęconego pszczołom oraz roślinom miododajnym oraz wielki miłośnik pszczół i kwiatów oraz Robert Klimek, który opiekuje się pasieką na dachu gdyńskiego magistratu.

Hodowla pszczół na dachu Urzędu Miasta Gdyni nie byłaby możliwa, gdyby nie zmiany w przepisach, jakie zostały wprowadzone w tym roku przez Radę Miasta Gdyni. W ich myśl dopuszcza się utrzymywanie pszczół miodnych na terenie miasta poza terenami rolniczymi. Oznacza to, że amatorzy pszczelarstwa mogą stawiać ule na swoich działkach i w ogrodach, ale także na dachach budynków. Na posesji w granicach miasta można posiadać do 8 rojów pszczół miodnych. Pasieki powinny znajdować się w odpowiedniej odległości od sąsiednich zabudowań lub – w przypadku konstrukcji stawianych na dachach – okien znajdujących się na tym samym bądź niższych piętrach. W obu przypadkach należy zachować minimum 15 metrów odstępu.

Pszczoły w mieście mają bardzo dobre warunki do życia. Rośliny nie są opryskiwane substancjami chemicznymi, dzięki czemu wytwarzają one więcej miodu niż ich siostry w pasiekach wiejskich. A o pożyteczności tych owadów nie trzeba nikogo przekonywać. Ich obecność w miejskim ekosystemie jest niezwykle ważna. Owady te w dużej mierze odpowiedzialne są za zapylanie roślinności znajdującej się w ogródkach, parkach czy na skwerach.
 
Działalność pszczelarzy wzbudza wśród mieszkańców coraz większe zainteresowanie. Z całą pewnością sprzyja to zarówno promowaniu proekologicznych i prozdrowotnych zachowań, jak i podkreśleniu znaczenia tych miododajnych owadów dla środowiska naturalnego.

Galeria zdjęć

ikona Pobierz galerię
  • ikonaOpublikowano: 06.06.2019 12:30
  • ikona

    Autor: Marta Jaszczerska-Zawadzka (m.jaszczerska@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 06.06.2019 15:35
  • ikonaZmodyfikował: Marta Jaszczerska-Zawadzka
ikona

Zobacz także

Najnowsze