W niedzielę, 17 stycznia przypada jedno z nietypowych świąt - Światowy Dzień Pizzy. Tę potrawę spożywa się w niemal każdym zakątku świata i próżno szukać osoby, która by jej nie lubiła. Przyglądamy się gdyńskim lokalom specjalizującym się w serwowaniu tego kultowego „placka”. Pizza rzymska, neapolitańska, w stylu chicagowskim lub na grubym, domowym cieście. Z sosem pomidorowym lub białym, w wersji wegetariańskiej lub w mięsem. Z ananasem lub bez. Wersji pizzy jest bardzo wiele, dzięki temu trafia w gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.W związku z przedłużeniem przez rząd dodatkowych obostrzeń lokale gastronomiczne wciąż pozostają zamknięte. Potrwa to do 31 stycznia br. Wiele gdyńskich restauracji prowadzi sprzedaż na dowóz i/lub z odbiorem osobistym. Gdzie zamówić pizzę i świętować Światowy Dzień Pizzy? Sprawdzamy Kulinarny Szlak Centrum Gdyni!Bergamo, (ul. Świętojańska 23/4), kontakt 58 742 30 50 lub zamówienia osobiste w lokalu.„Bergamo” serwuje dania kuchni włoskiej, używając do tego oryginalnych produktów. Ich pizza robiona jest z ciastem na zakwasie, dzięki czemu na niepowtarzalny smak.Pizzeria Francesco, (ul. Abrahama 20), kontakt 537 301 777.„Francesco” serwuje pizzę prosto z pieca opalanego drewnem. Ciasto powstało na bazie unikalnego przepisu, jest wyrabiane ręcznie każdego dnia, a potem dojrzewa 48 godzin.Pizza z szynką parmeńską położona na serwetce w czerwono-białą kratę // fot. www.kulinarnagdynia.plGdynianka, (ul. Świętojańska 51), kontakt 58 620 15 16 lub zamówienia osobiste w lokalu.„Gdynianka” to wyjątkowa pizzeria, uznawana przez mieszkańców za symbol Gdyni. Działa od 1987 roku. „Gdynianka” przez wielu mieszkańców jest uznawana za jedną z najlepszych pizzerii w mieście. Charakterystyczne, grube ciasto i pomidorowy sos rozkochały w sobie niejedną osobę. Lokal często jest wymieniany jako obowiązkowy punkt wycieczki do Gdyni.Karczma Gdyńska, (ul. Starowiejska 54), kontakt 621 87 38.„Karczma Gdyńska” już w latach osiemdziesiątych serwowała jedno z najpopularniejszych teraz dań. Pierwotnie w skład pizzy wchodziły: ser, pieczarki i sos pomidorowy, jednak dziś oferta „Karczmy” zadowoli niejednego smakosza.Ogniem i Piecem, (ul. Świętojańska 87, ul. Ujejskiego 28), kontakt 692 391 331, 516 781 832 lub zamówienia osobiste w lokalach.W Ogniem i Piecem zamówimy klasyczne pizze na cienkim cieście. Lokal sprzedaje także pizze na kawałki. Dwa kawałki pizzy położone na drewnianej desce. Obok oliwa z oliwek w szklanych buteleczkach// fot. www.kulinarnagdynia.plPOP in Diner Bar, (ul. Władysława IV 37), zamówienia przyjmowane są na stronie www.popin.com.pl.lub telefoniczne 58 380 05 01. Restauracja POP in serwuje klasyczne dania kuchni amerykańskiej. W menu znalazła się także pizza na grubym cieście w stylu chicagowskim. Restauracja Familia, (ul. Świętojańska 108), kontakt 58 714 85 55.W „Familii” panuje przyjemna, rodzinna atmosfera. Przepisy potraw inspirowane są kuchnią śródziemnomorską. Pizzeria Serio, (ul. 3 Maja 21), zamówienia z odbiorem własnym lub dostawą pod numerem: 534 588 388. „Serio” to lokal serwujący dania kuchni włoskiej. W menu mają również duży wybór pizz w stylu neapolitańskim.Restauracja Vinegre, (ul. Zawiszy Czarnego 1B), kontakt 798 080 798.Restauracja specjalizuje się w kuchni śródziemnomorskiej. Na wielbicieli pizzy czeka pizza na bardzo cienkim cieście według tradycyjnej, sycylijskiej receptury. Viva La Pizza, (ul. Świętojańska 49), kontakt 583 526 633.„Viva La Pizza” serwuje pizzę prosto z pieca opalanego drewnem. Oryginalne włoskie produkty nadają ich plackom wyrazistego smaku.Na środku stołu, na drewnianej desce leży pizza. Obok stoi doniczka z bazylią, dwie szklane butelki z oliwą z oliwek oraz szklana butelka z lemoniadą. W tle widoczne są siedzenia i poduszki // fot. Przemysław Kozłowski Więcej restauracji można znaleźć na stronie internetowej Kulinarnego Szlaku Centrum Gdyni. Opublikowano: 17.01.2021 07:00 Autor: Weronika Rozbicka (w.rozbicka@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 18.01.2021 17:34 Zmodyfikował: Redakcja portalu Gdynia.pl