Sernik i ravioli inspirowane literaturą? Uczennice Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni zdobyły Grand Prix V Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Literacka Kuchnia”. Zobacz nagrodzone potrawy. 13 drużyn ze szkół gastronomicznych z całego kraju miało za zadanie wykonać deser i zakąskę inspirowaną tekstami literackimi. Według jurorów najlepiej z tym zadaniem poradziły sobie uczennice Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni. Sernik i ravioli natchnione autobiograficzną książką „Moje życie we Francji" Julii Child to zwycięskie przepisy Dominiki Bonikowskiej i Magdaleny Frankiewicz.– Dominika i Magda wykonały sernik na bazie gruszki, do tego był tradycyjny kaszubski faworek oraz sos ze szpinaku, soku z winogron oraz zielonej herbaty - mówi Bożena Demytruk, nauczycielka i opiekunka zespołu. - Zakąską natomiast było ravioli z ricottą, kurkami, rybą solą i sosem winno-maślanym z dodatkiem czipsów z natki pietruszki – dodaje.Poza walorami smakowymi oceniany był także design potraw i ich „literackość". Pracami jury kierował Maciej Dobrzyniecki, prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. W składzie jury literackiego znalazła się m.in. dr Małgorzata Paszylka-Glaza historyk sztuki, kustosz i kurator zbiorów sztuki nowoczesnej Muzeum Narodowego w Gdańsku.Dla uczestników konkurs to nie tylko nagrody rzeczowe i finansowe. To przede wszystkim możliwość wymiany doświadczeń i poznania szefów kuchni. - Często zdarza się, że laureaci po konkursie mają propozycję stażu w najlepszych restauracjach – podkreśla Bożena Demytruk.Konkurs Kulinarny „Literacka Kuchnia” organizowany jest od 10 lat. Na początku miał charakter szkolny, następnie regionalny. Tegoroczna edycja była ogólnokrajowa. Wystartowały w niej zespoły m.in. z Gdyni, Gdańska, Koszalina, Słupska, Giżycka i Szczecinka. Wydarzenie odbyło się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku. Wyniki V Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Literacka Kuchnia” Grand Prix Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w GdyniNauczyciel: Bożena Demytruk; uczniowie: Dominika Bonikowska, Magdalena Frankiewicz ZakąskaI Zespół Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta ze SłupskaNauczyciel: Elżbieta Soroka; uczniowie: Krystian Kozłowski, Krzysztof RosnerII Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w GdyniNauczyciel: Bożena Demytruk; uczniowie: Dominika Bonikowska, Magdalena FrankiewiczIII Zespół Szkół Agrobiznesu z Człuchowa Nauczyciel: Kinga Chmara; uczniowie: Wiktoria Przybysz, Anna Suchan DeserI Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w GdańskuNauczyciel: Joanna Budzyńska; uczniowie: Bartosz Krajewski, Monika Lewkowicz II Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w GdyniNauczyciel: Bożena Demytruk; uczniowie: Dominika Bonikowska, Magdalena Frankiewicz III Zespół Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta ze SłupskaNauczyciel: Elżbieta SorokaUczniowie: Krystian Kozłowski, Krzysztof Rosner LiterackośćI Zespół Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika z KoszalinaNauczyciel: Zbigniew Walczak; uczniowie: Sandra Matuszak, Szymon Nabereźny II Zespół Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta ze SłupskaNauczyciel: Elżbieta Soroka; uczniowie: Krystian Kozłowski, Krzysztof Rosner III Zespół Szkół nr 2 im. Księcia Warcisława IV ze SzczecinkaNauczyciel: Łukasz Szymański; uczniowie: Marcin Świstun, Konrad Duda DesignI Zespół Szkół nr 2 im. Księcia Warcisława IV ze Szczecinka Nauczyciel: Łukasz Szymański; uczniowie: Marcin Świstun, Konrad DudaII Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego w Rumi Nauczyciel: Urszula Kordyńska; uczniowie: Mateusz Kasiura, Klaudia Raif III Technikum nr 3 przy Zespole Szkół Zawodowych z Giżycka Nauczyciel: Agnieszka Potomska; uczniowie: Natalia Wiktoria Tylicka, Agata Wróblewska Galeria zdjęć Pobierz galerię Uczennice Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni zdobyły Grand Prix V Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Literacka Kuchnia”, fot. ZSHG w Gdyni Pobierz zdjęcie Uczennice Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni zdobyły Grand Prix V Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Literacka Kuchnia”, fot. ZSHG w Gdyni Pobierz zdjęcie Uczennice Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni zdobyły Grand Prix V Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Literacka Kuchnia”, fot. ZSHG w Gdyni Pobierz zdjęcie Uczennice Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni zdobyły Grand Prix V Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Literacka Kuchnia”, fot. ZSHG w Gdyni Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 24.10.2018 13:00 Autor: _Jan Ziarnicki (j.ziarnicki@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 24.10.2018 13:09 Zmodyfikował: Jan Ziarnicki