Co nowego

Od jutra wypijemy kawę w ulubionym ogródku

Ogródek restauracji „Aleja 40

Ogródek restauracji „Aleja 40" // fot. Magda Śliżewska

Od soboty, 15 maja znowu będziemy mogli napić się kawy lub zjeść obiad w swoim ulubionym lokalu. Na razie tylko w ogródku, ale od 29 maja –  jeśli do tego czasu nic się nie zmieni – także w środku. Gdyńskie lokale przygotowują się na przyjęcie gości pełną parą.


To był trudny czas dla gastronomii, zarówno pod względem finansowym, jak i mentalnym. Na szczęście już od jutra, 15 maja, zgodnie z rozporządzenia rządu, w mieście ponownie ruszą ogródki gastronomiczne.
 
Większość gdyńskich lokali w czasie lockdownu nie próżnowała. Niektóre z nich oferowały zamówienia na wynos i z dostawą, inne robiły w tym czasie remont i przygotowywały się na otwarcie.

Przygotowania do otwarcia w lokalu Białe wino i owoce, fot. Magda Śliżewska „Białe wino i owoce", fot. Magda Śliżewska 

Restauracja „Białe wino i owoce” przy Świętojańskiej 9, ze względu na specyfikę lokalu, nie prowadziła sprzedaży na wynos. Czas zamknięcia wykorzystano tu na zrobienie generalnego remontu.
 
Po ogłoszeniu nowych wytycznych, lokal pełną parą rozpoczął przygotowania do otwarcia ogródka. Na miejscu dostosowano wszystko do obowiązujących obostrzeń sanitarnych – w trosce o bezpieczeństwo gości i personelu.  
 
Z kolei inna gdyńska restauracja „Aleja 40”, mieszcząca się przy al. Piłsudskiego 40, na otwarcie przygotowała nowe menu i nową porcelanę. Tutaj również wszystko będzie dostosowane do obowiązujących zasad bezpieczeństwa: odległości między stolikami, płyn dezynfekcyjny dla gości.
 


– Szykujemy się na jutrzejsze otwarcie od godz. 9:00. Dobieramy nową porcelanę, przygotowaliśmy dla Państwa nowy ogródek. Będziemy mieli wyłączony co drugi stolik, w celu zapewnienia pełnego bezpieczeństwa dla gości. Od jutra mamy też nowe menu. Nową kartę śniadaniową, nową kartę główną oraz nowe koktajle - informuje Paweł z „Alei 40".

Czy kilkumiesięczny przestój w lokalach gastronomicznych wpłynie na ceny serwowanych potraw i napojów?
 
– Niektóre ceny naszych potraw nieznacznie wzrosły ze względu na to, że koszty produktów spożywczych też poszły w górę. Natomiast ceny napoi pozostają bez zmian – dodaje Mateusz Pawłowski z „Białego wina i owoców”.

Więcej informacji o lokalach w naszym mieście znajdziemy na stronie Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni.

  • ikonaOpublikowano: 14.05.2021 16:10
  • ikona

    Autor: Magdalena Śliżewska (m.slizewska@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 15.05.2021 10:01
  • ikonaZmodyfikował: Magdalena Śliżewska
ikona

Najnowsze