Co nowego

Oscypkowe muszle – gdyńskim przysmakiem karnawałowym

Opis alternatywny

24.02.2010 r.

Gdyński Karnawał Smaków dobiegł końca. Przypomnijmy, do 16 lutego 30 gdyńskich restauracji na Szlaku Kulinarnym kusiło wszystkich miłośników słodyczy deserem za pół ceny i atrakcyjnymi promocjami. Zorganizowano również Quiz Kulinarny oraz konkurs na Karnawałowy Przysmak.

Wyboru 10 najlepszych spośród 36 nadesłanych przepisów dokonała komisja w składzie: Joanna Grajter - rzecznik Urzędu Miasta Gdyni, Anna Somorowska - prezes agencji Rozwoju Gdyni, Marcin Jarzyński - szef kuchni Restauracji Santorini i Krzysztof Jesiołowski - szef kuchni Bohema Jazz Club. Liczyła się łatwość i szybkość wykonania, a także oczywiście estetyczny wygląd.

Oscypkowe muszleZwyciężył przysmak pani Anety Klimeckiej z Katowic - „Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami". Danie ujęło członków jury prostym wykonaniem i nowoczesnością, idealnym połączeniem walorów smakowych, świetnie skomponowanymi składnikami i przyciągającym wzrok ciekawym wyglądem. Oscypkowe miseczki przypominają nadmorskie muszle, co stanowi interesujący gdyński akcent. W nagrodę zwyciężczyni spędzi weekend z osobą towarzyszącą w 5-gwiazdkowym Hotelu Litwor w Zakopanem.

II miejsce zajęła pani Beata Aleksandrowicz za „Francuski pieróg" - wariację na temat staropolskiego kulebiaka, a III miejsce ex aequo zajęły panie: Antonina Koło za „Rajskie tortille z Rio de Janeiro" oraz Magda Irzyk za „Mus z białej i ciemnej czekolady na galaretce korzennej z czerwonego wina".

Najlepszy przysmak wybrali również internauci. Najwięcej - 2 156 głosów - oddano na „Jezioro Łabędzie" pani Anny Różańskiej. Za łabędzie z ciasta ptysiowego pływające w bulionie warzywnym pani Anna wypłynie z kolei wraz z osobą towarzyszącą w rejs promem na trasie Gdynia - Helsinki - Gdynia.

W Quizie Kulinarnym nagrodzono 20 osób, które wykazały się duża wiedzą o świecie kulinariów i odpowiedziały prawidłowo na pytania konkursowe.

Zobacz także: www.kulinarnagdynia.pl/konkurs_przysmak.html 


OSCYPKOWE MISECZKI WYPEŁNIONE RUKOLĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I WŁOSKIMI ORZECHAMI

Składniki:
• opakowanie rukoli
• 1 duży oscypek
• 4 kawałki pomidorów suszonych w oliwie
• 100 g orzechów włoskich łuskanych
• 100 g sera cheddar
• 2 łyżki soku z cytryny
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• sól, pieprz

Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ser oscypek. Na suchej patelni formujemy placuszki startego sera i czekamy, aż się lekko zrumienią. Delikatnie przekładamy placuszki z patelni (uwaga! gorące), najlepiej na- jak było w moim przypadku - butelkę od oliwy tak, aby uformować miseczki. Chwilę odczekać, aż ostygną.
Wypełnienie miseczek to sałatka z porwanej rukoli, pokrojonych orzechów włoskich i pomidorów suszonych w oliwie, kawałków sera cheddar, a wszystko to otulone delikatnym sosem na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Smacznego!