Co nowego

Plac przy ul. Zawiszy Czarnego dłużej dla mieszkańców

Na zdjęciu na pierwszym planie ustawiony na trawniku trójwymiarowy napis #wGdyni w drugim planie plac przy ul. Zawiszy Czarnego, na którym stoją różne, kolorowe plansze z informacjami, stoiska oraz siedziska w kształcie ryb.

Plac przy ul. Zawiszy Czarnego podczas Europejskiego Tygodnia Zrównoważonej Mobilności w Gdyni // foto. Tomek Kamiński

09.10.2020 r.

Podczas Europejskiego Tygodnia Zrównoważonej Mobilności w Gdyni testowo odmieniono plac przy ul. Zawiszy Czarnego, który na co dzień pełnił funkcję parkingu. Wprowadzając elementy mebli miejskich, zieleń i czasową wystawę o elektromobilności, daliśmy mieszkańcom szansę na użytkowanie tej przestrzeni w inny sposób. Miejsce to otworzyło się na pieszych i rowerzystów, jest też dużo ciszej i bezpieczniej.

W dniach 19-22 września przeprowadzano badania wśród ponad 200 użytkowników tego miejsca i blisko 87% osób wypowiedziało się pozytywnie o zaistniałych zmianach. Wiele z nich w przyszłości widzi w tej lokalizacji miejsce odpoczynku i rekreacji z elementami małej architektury (ławki, śmietniki, dodatkowe oświetlenie) oraz zielenią (drzewa, rośliny), część optuje także za miejscem organizacji wydarzeń, np. wystaw, koncertów. Jedynie 18% odwiedzających to miejsce osób życzy sobie przy ul. Zawiszy Czarnego przestrzeni parkingowej. Jednocześnie 82% osób deklaruje, że przy braku miejsc postojowych będzie do tego placu i okolicznych destynacji docierać w sposób zrównoważony – pieszo, rowerem/ hulajnogą lub transportem zbiorowym. To znak, że mieszkańcy chcą większej liczby miejsc, gdzie ruch samochody jest wyłączony, a swobodę w przemieszczaniu się zyskują piesi. To niezwykle ważne w dobie obecnych obostrzeń w naszych miastach i chęci udostępniania ludziom przestrzeni do swobodnego korzystania z zachowaniem dystansu.

- Wyniki przeprowadzonego badania napawają optymizmem i udowadniają, że działania, które podejmujemy w ramach tworzenia KLIMATycznego Centrum, są zbieżne z oczekiwaniami gdynian. Dzięki obecnej aranżacji okolicy Muzeum Miasta Gdyni i Teatru Muzycznego przekonujemy się, że każdy metr kwadratowy wspólnej przestrzeni może służyć mieszkańcom, a więc nam wszystkim, w bezpieczny i przyjazny sposób jako miejsce odpoczynku i rekreacji – zauważa Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju.
materiały prasowe

W związku z powyższym oraz z uwagi na łagodne warunki pogodowe plac przy Zawiszy Czarnego pozostanie udostępniony pieszym w obecnej formie do końca października. Mamy nadzieję, że jeszcze więcej osób skorzysta z tego terenu i zapozna się z wystawą mówiącą o tym, jak może wyglądać transport w mieście zrównoważonym.

materiały prasowe
materiały prasowe
materiały prasowe

  • Analiza badania przeprowadzonego w związku ze zmianami na placu przy ul. Zawiszy Czarnego // materiały prasowe
  • Analiza badania przeprowadzonego w związku ze zmianami na placu przy ul. Zawiszy Czarnego // materiały prasowe
  • Analiza badania przeprowadzonego w związku ze zmianami na placu przy ul. Zawiszy Czarnego // materiały prasowe