Co nowego

Podróż szlakiem kulinarnym

Deser z rabarbaru i kaszubska zupa rakowa. Te dania przygotuje na Światowy Dzień Turystyki Kulinarnej Marcin Popielarz, szef kuchni gdyńskiej restauracji Biały Królik. Fot. Wojciech Kic, Joanna Ogórek / PROT

Deser z rabarbaru i kaszubska zupa rakowa. Te dania przygotuje na Światowy Dzień Turystyki Kulinarnej Marcin Popielarz, szef kuchni gdyńskiej restauracji Biały Królik. Fot. Wojciech Kic, Joanna Ogórek / PROT

18.04.2021 r.

Któż odwiedzając nowe miejsca, nie lubi spróbować regionalnej kuchni? Turystyka kulinarna stała się tak popularna, że doczekała się swojego święta. Atrakcją przypadającego 18 kwietnia Światowego Dnia Turystyki Kulinarnej jest m.in. wirtualne gotowanie z Mrarcinem Popielarzem, szefem kuchni restauracji Biały Królik w Gdyni. To również okazja, by wesprzeć wciąż zamkniętą branżę gastronomiczną.


Jak wakacje w Grecji, to oczywiście lokalne przysmaki w regionalnych tawernach. A jak urlop w Hiszpanii, to wędrówka od baru do baru w poszukiwaniu najlepszych tapas i jeres (cherry). Poprzez tradycyjną kuchnię poznajemy historię regionu, jego potencjał, a także zwyczaje mieszkańców. Ale podróż szlakiem kulinarnym nie musi oznaczać tylko kuchni regionalnej. W końcu ile razy można jeść fish and chips podczas wypadu do Londynu? Tam można odbyć podróż kulinarną po całym świecie – od ostrego, bengalskiego curry na Brick Lane po… swojskie pierogi na Ealingu.

Nie inaczej jest w naszym mieście, gdzie na Szlaku Kulinarnym Centrum Gdyni, zrzeszającym około 90 lokali gastronomicznych, turyści oraz mieszkańcy mogą spróbować kuchni regionalnej – kaszubskiej, pomorskiej i polskiej, a także smaków ze wszystkich stron świata.

– Niestety restauracje pozostają wciąż zamknięte z powodu pandemii, ale na szczęście wiele z nich prowadzi sprzedaż swoich doskonałych dań na wynos. Czyż można lepiej uczcić Światowy Dzień Turystki Kulinarnej, niż zamawiając w jednej z gdyńskich restauracji swoją ulubioną lub zupełnie nową, nieznaną jeszcze potrawę? Efekt akcji może być podwójny – natychmiastowe wsparcie finansowe dla branży gastronomicznej, na którą nałożono największe obostrzenia, a także globalna reklama restauracji, które oznaczymy, dzieląc się w internecie zdjęciami zamówionych dań – mówi Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni ds. gospodarki.


#WorldFoodTravelDayPoland


Do udziału w zainicjowanym w 2019 roku przez Światową Organizację Turystyki Kulinarnej (World Food Travel Association - WFTA) święcie wędrownych smakoszy zachęca także Łukasz Magrian, dyrektor biura Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej (PROT).

– Tegoroczna edycja święta obchodzona jest w czasie, który stanowi ogromne wyzwanie dla turystyki i gastronomii. Jesteśmy przekonani, że nasza aktywność online pozwoli przybliżyć naszym gościom potencjał kulinarny regionu pomorskiego i zaplanować osobistą wizytę w miejscach, które już wkrótce ponownie będą mogły przyjmować odwiedzających – mówi Łukasz Magrian i dodaje, że kulinaria to ważny obszar działań PROT.

Według PROT turystyka kulinarna to jeden z wiodących trendów motywujących turystów do przyjazdu w dane miejsce. A kuchnia pomorska ma bogatą tradycję, z której chętnie korzystają szefowie kuchni lokalnych restauracji, dodając do receptur odrobinę fantazji i nowoczesności.

Podczas Światowego Dnia Turystki Kulinarnej, obchodzonego w tym roku w Polsce po raz pierwszy, udowodnić ma to Marcin Popielarz, szef kuchni gdyńskiej restauracji Biały Królik. Wspólne gotowanie online z mistrzem będzie najważniejszym punktem programu tegorocznego Dnia Turystyki Kulinarnej w województwie pomorskim. Podczas pokazu widzowie na całym świecie dowiedzą się, jak przygotować z lokalnych składników kaszubską zupę rakową, inspirowaną recepturą wybitnego francuskiego szefa kuchni - Paula Bocuse, oraz deser z rabarbaru. Transmisję z pokazu będzie można obejrzeć w social mediach World Travel Association oraz na Facebooku pomorskie-prestige.eu.

Szef kuchni restauracji Biały Królik przygotowuje się do Światowego Dnia Turystyki Kulinarnej. Fot. Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna
Szef kuchni restauracji Biały Królik przygotowuje się do Światowego Dnia Turystyki Kulinarnej. Fot. Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna
Dodatkową atrakcją obchodów przygotowaną przez PROT będzie koszyk pomorskich specjałów, w którym znajdą się: konfitura z truskawek, sok z czarnej porzeczki, olej z wędzonej papryki oraz konfitura z rokitnika. Koszyki będzie można zakupić w sklepie PROT, albo wygrać w konkursie.

Do międzynarodowej społeczności smakoszy może przystąpić każdy, zarówno mieszkańcy, zamawiając potrawy na wynos z gdyńskich restauracji i dzieląc się ich zdjęciami w mediach społecznościowych, jak i dziennikarze, blogerzy kulinarni, restauratorzy, hotelarze, rolnicy, producenci żywności, firmy gastronomiczne, winiarnie, browary czy gorzelnie. Forma jest dowolna - można przygotować np. live cooking w formie wideo, udostępnić zdjęcia lub przepisy, zaprezentować regionalnych wytwórców, czy zachęcić swoją społeczność do dzielenia się zdjęciami regionalnych potraw. Pamiętajcie, aby do zamieszczanych materiałów dodać hasztagi: #WorldFoodTravelDayPoland oraz #WorldFoodTravelDay, tak aby mogły być zauważone na całym świecie.

Restauracje prowadzące sprzedaż kulinariów na wynos znajdziemy na stronie Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni. Więcej o święcie można przeczytać na stronie WFTA.

W Światowy Dzień Turystyki Kulinarnej będziemy mogli równiez obejrzeć na FB restauracji Atelier Smaku i Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni, pokaz gotowania na żywo, który przygotują Jola Słoma i Mirek Trymbulak.