Pomorskie Spotkania Piwowarów (PSP) to unikalne w skali kraju wydarzenie, organizowane w formie konferencji połączonej z wymianą trendów, doświadczeń i dobrych praktyk, przyciąga osoby zainteresowane promowaniem i rozwojem marek browarniczych. Odbędzie się 16 marca w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym Gdynia. Obowiązują zapisy. Celem PSP jest integracja środowiska piwowarskiego poprzez omówienie kondycji branży, sposobów jej promowania i wypracowania strategii rozwoju marki browarniczej. Zaproszeni goście opowiedzą o sukcesach i bolączkach branży piwowarskiej w Polsce. Organizatorzy zapowiadają bardzo różnorodną tematykę wystąpień; od zagadnień naukowo-technologicznych procesu warzenia piwa po tematykę z zakresu prawa i sposobów finansowania piwnego biznesu.- Będziemy mówić o najnowszych trendach w piwowarstwie - o warzeniu piwa niskoalkoholowego i bezalkoholowego, o leżakowaniu trunku w drewnianych beczkach, prawidłowym znakowaniu produktu, a także o badaniach, które prowadzimy w Bio Laboratorium Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego. W swojej ofercie mamy zarówno badania pozwalające utrzymać czystość mikrobiologiczną browaru i dobrą jakość produktu, jak i badania chemiczne, które pozwalają na prawidłowe znakowanie piwa pod względem zawartości alkoholu lub zawartości ekstraktu – mówi Anna Wobalis z Bio Laboratorium Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego Gdynia. Wśród zaproszonych ekspertów znajdą się m.in. laureat ubiegłorocznego konkursów Czerwona Róża i Gdyński Biznesplan – Mariusz Jakubowski (Better Industry), który opowie o kombuchy i jej zastosowaniu w browarnictwie, Henry Shelonzek (BioWar) - jeden z założycieli „Mad Driver", pierwszej polskiej firmy specjalizującej się w produkcji bezalkoholowych piw rzemieślniczych oraz twórca pierwszych polskich płynnych drożdży - Filip Paprocki (Fermentum Mobile).- Kombucha to nowy temat w Polsce. Ten produkowany na bazie herbaty napój, jest szansą dla browarów. Będę mówił o nim w aspekcie naukowym, ale przede wszystkim praktycznym. Zdobytym w Stanach Zjednoczonych doświadczeniem chce się podzielić z uczestnikami Pomorskiego Spotkania Piwowarów, którzy też mogą robić kombuche i produkować ją na szerszą skalę – mówi Mariusz Jakubowski, z firmy Better Industry, laureat ubiegłorocznej edycji Gdyńskiego Biznesplanu. Do kogo skierowane są PSP? PSP są wydarzeniem skierowanym do osób zainteresowanych rozwojem branży piwowarskiej, a w szczególności do: piwowarów rzemieślniczych, regionalnych, restauracyjnych, domowych i wszytskich pasjonatów piwowarstwa. Dlaczego warto się zapisać? Pomorskie Spotkania Piwowarów stworzone są dla ekspertów, praktyków i osób poszukujących wysokiej jakości wyrobów. Jest to okazja do nawiązania dialogu i zdobycia przydatnych kontaktów. Przede wszystkim jednak, PSP to świetna atmosfera sprzyjająca wymianie nabytych doświadczeń oraz przekazaniu najnowszych trendów i pomysłów na działania. Program: 9:00-9:15 Rejestracja uczestników 9:15-9:30 Rozpoczęcie, przywitanie uczestników, gości i prelegentów 9:30-10:10 Bakteryjne i drożdżowe szczepy piwne wykorzystywane w produkcji piw niskoalkoholowych– Henry Shelonzek – Mad Driver 10:10-10:50 Metody produkcji piw niskoalkoholowych – przegląd dostępnych technologii– Filip Paprocki – Fermentum Mobile 10:50-11:30 Crowdfunding jako forma pozyskiwania dodatkowego kapitału do rozwoju browaru– Tomasz Brzostowski – Browar Brodacz 11:30-11:50 Przerwa kawowa 11:50-12:30 Kombucha - aspekty naukowe i praktyczne. Szansa dla browarów?– Mariusz Jakubowski - Better Industry 12:35-13:05 Zastosowanie drewnianych beczek w piwowarstwie– Bartosz Nowak – blogger (blog Małe Piwko, Brovarnia) 13:05-13:45 Znakowanie piwa na etykiecie - jak prezentować informacje obowiązkowe, nieobowiązkowe oraz respektować prawa własności intelektualnej– Dawid Siedlecki – Browar Paragraf 13:50-14:05 Przerwa kawowa 14:05-14:25 Oznaczanie zawartości Pediococcus ssp. i Lactobacillus ssp. w piwie i wpływ bakterii na smak piwa– Klaudia Pinkasiewicz – PPNT Gdynia | Bio Laboratorium 14:30-14:45 Analizy chemiczne piwa– Anna Wobalis – PPNT Gdynia | Bio Laboratorium 14:45-15:05 Podsumowanie spotkania. Panel dyskusyjny Aby wziąć udział w wydarzeniu należy zapisać się poprzez formularz rejestracyjny na stronie: spotkaniapiwowarow.pl/rejestracja/ Koszt udziału to 20 zł.Link do wydarzenia na FB: https://www.facebook.com/events/1889215524520766/ Opublikowano: 27.02.2019 07:00 Autor: _Jan Ziarnicki (j.ziarnicki@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 27.02.2019 08:57 Zmodyfikował: Marta Wieczorek