Co nowego

Porozmawiajmy o piwie

Wydarzenie odbędzie się 16 marca w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym Gdynia. Obowiązują zapisy, fot. materiały prasowe.

Wydarzenie odbędzie się 16 marca w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym Gdynia. Obowiązują zapisy, fot. materiały prasowe.

Pomorskie Spotkania Piwowarów (PSP) to unikalne w skali kraju wydarzenie, organizowane w formie konferencji połączonej z wymianą trendów, doświadczeń i dobrych praktyk, przyciąga osoby zainteresowane promowaniem i rozwojem marek browarniczych. Odbędzie się 16 marca w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym Gdynia. Obowiązują zapisy.

Celem PSP jest integracja środowiska piwowarskiego poprzez omówienie kondycji branży, sposobów jej promowania i wypracowania strategii rozwoju marki browarniczej. Zaproszeni goście opowiedzą o sukcesach i bolączkach branży piwowarskiej w Polsce. Organizatorzy zapowiadają bardzo różnorodną tematykę wystąpień; od zagadnień naukowo-technologicznych procesu warzenia piwa po tematykę z zakresu prawa i sposobów finansowania piwnego biznesu.

- Będziemy mówić o najnowszych trendach w piwowarstwie - o warzeniu piwa niskoalkoholowego i bezalkoholowego, o leżakowaniu trunku w drewnianych beczkach, prawidłowym znakowaniu produktu, a także o badaniach, które prowadzimy w Bio Laboratorium Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego. W swojej ofercie mamy zarówno badania pozwalające utrzymać czystość mikrobiologiczną browaru i dobrą jakość produktu, jak i badania chemiczne, które pozwalają na prawidłowe znakowanie piwa pod względem zawartości alkoholu lub zawartości ekstraktu – mówi Anna Wobalis z Bio Laboratorium Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego Gdynia.



Wśród zaproszonych ekspertów znajdą się m.in. laureat ubiegłorocznego konkursów Czerwona Róża i Gdyński Biznesplan – Mariusz Jakubowski (Better Industry), który opowie o kombuchy i jej zastosowaniu w browarnictwie, Henry Shelonzek (BioWar) - jeden z założycieli „Mad Driver", pierwszej polskiej firmy specjalizującej się w produkcji bezalkoholowych piw rzemieślniczych oraz twórca pierwszych polskich płynnych drożdży - Filip Paprocki (Fermentum Mobile).

- Kombucha to nowy temat w Polsce. Ten produkowany na bazie herbaty napój, jest szansą dla browarów. Będę mówił o nim w aspekcie naukowym, ale przede wszystkim praktycznym. Zdobytym w Stanach Zjednoczonych doświadczeniem chce się podzielić z uczestnikami Pomorskiego Spotkania Piwowarów, którzy też mogą robić kombuche i produkować ją na szerszą skalę – mówi Mariusz Jakubowski, z firmy Better Industry, laureat ubiegłorocznej edycji Gdyńskiego Biznesplanu.

Do kogo skierowane są PSP?

PSP są wydarzeniem skierowanym do osób zainteresowanych rozwojem branży piwowarskiej, a w szczególności do: piwowarów rzemieślniczych, regionalnych, restauracyjnych, domowych i wszytskich pasjonatów piwowarstwa.

Dlaczego warto się zapisać?

Pomorskie Spotkania Piwowarów stworzone są dla ekspertów, praktyków i osób poszukujących wysokiej jakości wyrobów. Jest to okazja do nawiązania dialogu i zdobycia przydatnych kontaktów. Przede wszystkim jednak, PSP to świetna atmosfera sprzyjająca wymianie nabytych doświadczeń oraz przekazaniu najnowszych trendów i pomysłów na działania.

Program:

  • 9:00-9:15 Rejestracja uczestników
  • 9:15-9:30 Rozpoczęcie, przywitanie uczestników, gości i prelegentów
  • 9:30-10:10 Bakteryjne i drożdżowe szczepy piwne wykorzystywane w produkcji piw niskoalkoholowych
    Henry Shelonzek – Mad Driver
  • 10:10-10:50 Metody produkcji piw niskoalkoholowych – przegląd dostępnych technologii
    Filip Paprocki – Fermentum Mobile
  • 10:50-11:30 Crowdfunding jako forma pozyskiwania dodatkowego kapitału do rozwoju browaru
    Tomasz Brzostowski – Browar Brodacz
  • 11:30-11:50 Przerwa kawowa
  • 11:50-12:30 Kombucha - aspekty naukowe i praktyczne. Szansa dla browarów?
    Mariusz Jakubowski - Better Industry
  • 12:35-13:05 Zastosowanie drewnianych beczek w piwowarstwie
    Bartosz Nowak – blogger (blog Małe Piwko, Brovarnia)
  • 13:05-13:45 Znakowanie piwa na etykiecie - jak prezentować informacje obowiązkowe, nieobowiązkowe oraz respektować prawa własności intelektualnej
    Dawid Siedlecki – Browar Paragraf
  • 13:50-14:05 Przerwa kawowa
  • 14:05-14:25 Oznaczanie zawartości Pediococcus ssp. i Lactobacillus ssp. w piwie i wpływ bakterii na smak piwa
    Klaudia Pinkasiewicz – PPNT Gdynia | Bio Laboratorium
  • 14:30-14:45 Analizy chemiczne piwa
    Anna Wobalis – PPNT Gdynia | Bio Laboratorium
  • 14:45-15:05 Podsumowanie spotkania. Panel dyskusyjny
Aby wziąć udział w wydarzeniu należy zapisać się poprzez formularz rejestracyjny na stronie: spotkaniapiwowarow.pl/rejestracja/ Koszt udziału to 20 zł.

Link do wydarzenia na FB: https://www.facebook.com/events/1889215524520766/

  • ikonaOpublikowano: 27.02.2019 07:00
  • ikona

    Autor: _Jan Ziarnicki (j.ziarnicki@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 27.02.2019 08:57
  • ikonaZmodyfikował: Marta Wieczorek
ikona

Najnowsze