Co nowego

Przy ulicy Dickmana budujemy komunalny blok bez barier

Mijają dwa miesiące i mamy fundamenty bloku komunalnego. Jak można też zauważyć, w górę pną się ściany fundamentowe - informuje Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju. // fot. Aleksander Trafas

Mijają dwa miesiące i mamy fundamenty bloku komunalnego. Jak można też zauważyć, w górę pną się ściany fundamentowe - informuje Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju. // fot. Aleksander Trafas

26.09.2019 r.

Już są fundamenty pod budowę bloku komunalnego bez barier przy ul. Dickmana na Oksywiu. Na realizację przedsięwzięcia miasto pozyskało właśnie pożyczkę rewitalizacyjną z Banku Gospodarstwa Krajowego.

Gdyńskie Oksywie zmienia się dzięki rewitalizacji. Program, którym objęto część dzielnicy, przewiduje działania społeczne, integrujące i aktywizujące mieszkańców, oraz inwestycyjne, poprawiające jakość przestrzeni, ale przede wszystkim – komfort życia mieszkańców.
Jednym z takich przedsięwzięć jest budowa przy ul. Dickmana nowego, nowoczesnego i kameralnego bloku komunalnego bez barier. Decyzja o realizacji inwestycji zapadła, gdy po analizie stanu technicznego parterowych budynków stojących przy ul. Dickmana 18-30 okazało się, że ich stan wyklucza poważne remonty czy przebudowy, co planowano.

Władze Gdyni zdecydowały o wyburzeniu budynków i budowie na części opuszczonego terenu bloku komunalnego bez barier. Lokatorom spod nr. 28 i 30 przydzielono mieszkania zamienne z zasobów gminy. Wyprowadzki skoordynowało Laboratorium Innowacji Społecznych, w ścisłym porozumieniu z zainteresowanymi mieszkańcami oraz przy współpracy wydziałów i jednostek organizacyjnych UM Gdyni.
W czerwcu umowę na przeprowadzenie prac budowalnych podpisali Michał Guć, wiceprezydent Gdyni ds. innowacji, Aleksandra Markowska, dyrektor Laboratorium Innowacji Społecznych oraz Waldemar Tymoszewski, właściciel firmy Tym-Bud, czyli wykonawca wyłoniony w przetargu.

W lipcu przy ul. Dickmana rozpoczęła się budowa bloku komunalnego, w pełni dostępnego.

- Mijają dwa miesiące i mamy fundamenty. Jak można też zauważyć, w górę pną się ściany fundamentowe. W trzecim tygodniu października zamknięta powinna zostać pierwsza kondygnacja i zaczną się prace nad konstrukcją żelbetową pierwszego piętra  – informuje Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju. – Projektując nowy budynek komunalny przy ulicy Dickmana absolutnym priorytetem było dla nas zapewnienie jego pełnej dostępności dla każdego lokatora, niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Zależało nam też na atrakcyjnej przestrzeni wokół. Chcemy, by warunki, jakie stworzymy integrowały mieszkańców. Wierzę, że właśnie tak będzie.

Nowy budynek bez barier na czterech kondygnacjach pomieści 30 lokali jedno-, dwu- i trzypokojowych. Na parterze do dyspozycji mieszkańców oddana zostanie świetlica; będą też inne pomieszczenia wspólne.

Całość zaprojektowano tak, by osoby starsze czy z ograniczoną sprawnością nie miały problemów z poruszaniem się. Będzie zatem bezprogowe wejście do budynku, przestronna klatka schodowa, szeroka winda oraz odpowiednia aranżacja każdego z mieszkań.

Wszystkie lokale będą miały balkony, a te położone na parterze – małe ogródki. Zaprojektowano też wspólny ogród, w którym mieszkańcy będą mogli uprawiać warzywa lub rośliny ozdobne. Uprawa będzie prowadzona w skrzyniach ułatwiających dostęp osobom poruszającym się na wózkach.

Przewidziano elementy małej architektury: ławki, kosze na śmieci oraz wiatę śmietnikową.

Przy budynku powstanie parking z miejscami dla osób z niepełnosprawnością.

- Na realizację inwestycji pozyskaliśmy właśnie z Banku Gospodarstwa Krajowego pożyczkę rewitalizacyjną w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020. W tym tygodniu stosowaną uchwałę przyjęła Rada Miasta Gdyni – informuje wiceprezydent Marek Łucyk. – Środki przyznano nam na lata 2019 – 2034, a oprocentowanie jakie uzyskaliśmy jest najniższe z możliwych: 0,25 proc. w skali rocznej.

  • fot. Aleksander Trafas
  • Fot. Aleksander Trafas
  • fot. Aleksander Trafas
  • fot. Aleksander Trafas
  • fot. Aleksander Trafas
  • fot. Aleksander Trafas
  • fot. Aleksander Trafas
  • fot. Aleksander Trafas
  • fot. Aleksander Trafas
  • mat. Laboratorium Innowacji Społecznych
  • mat. Laboratorium Innowacji Społecznych
  • mat. Laboratorium Innowacji Społecznych