Sobota w Gdyni upłynęła pod znakiem kulinarnego święta. Mieszkańcy i odwiedzający nasze miasto turyści mogli rozsmakować się w dobrej kuchni. Wszystko za sprawą 5. edycji „Kulinarnej Świętojańskiej”. Swoją ofertę zaprezentowało ponad 20 gdyńskich lokali. Nie zabrakło aromatycznych potraw z całego świata i kulinarnych trendów. Motywem przewodnim były smaki lata. „Kulinarna Świętojańska” to wydarzenie, które ma otwierać mieszkańców i turystów na nowe smaki, a także promować lokale oferujące najlepsze jedzenie w naszym mieście. Daje też szansę na skosztowanie potraw kuchni świata i zapoznanie się z najnowszymi trendami kulinarnymi. Oś festiwalu stanowi jedna z najbardziej znanych ulic handlowo-usługowych w Gdyni – Świętojańska. Wydarzenie powróciło po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią i cieszyło się dużym zainteresowaniem. Zebranych gości przywitali: wiceprezydent Gdyni Marek Łucyk oraz Martin Gimenez Castro – szef kuchni, zwycięzca 1. polskiej edycji programu „Top Chef” oraz kurator tegorocznej odsłony „Kulinarnej Świętojańskiej”. – Niezmiernie się cieszę, że „Kulinarna Świętojańska” powróciła do Gdyni. Jedno mogę Państwu obiecać. Będąc tutaj, nie wrócicie do domu głodni. Życzę Państwu wielu kulinarnych wrażeń i zapraszam do kosztowania potraw i produktów od naszych restauratorów – powiedział Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju.– Chciałem podziękować za zaproszenie na 5. edycję festiwalu. Nie mogę się już doczekać, kiedy spróbuję tych wszystkich potraw. Krążyłem już trochę po stoiskach i widziałem wiele niesamowitych koncepcji – mówił Martin Gimenez Castro, szef kuchni, kurator 5. edycji „Kulinarnej Świętojańskiej”. Organizatorzy wydarzenia jak zawsze zadbali o wiele atrakcji. Swoją kulinarną ofertę zaprezentowało ponad 20 wystawców. To gdyńscy restauratorzy oraz przedstawiciele lokalnych kawiarni, cukierni czy sklepów z regionalnymi wyrobami. Motywem przewodnim tegorocznej edycji festiwalu były smaki lata, często w kreatywnych odsłonach. I jak na nadmorskie miasto przystało, nie zabrakło też kuchni bogatej w ryby i owoce morza. Tradycją „Kulinarnej Świętojańskiej” jest Bieg Kelnerów. Wzięli w nim udział profesjonaliści, amatorzy oraz dzieci. Ci, którzy poradzili sobie najlepiej, otrzymali nagrody. W tym roku zwycięzcy odebrali m.in. kosze prezentowe, gadżety ze skór naturalnych, karnety do siłowni, vouchery do restauracji czy zestawy miodów. To jednak nie wszystko. Podczas imprezy przyznano nagrody wyróżniającym się restauratorom. Statuetki powędrowały do tych, którzy w czasie pandemii dostarczali posiłki dla medyków w ramach akcji „Gastro pomaga” oraz przekazywali posiłki dla obywateli Ukrainy, którzy przybyli do naszego miasta, uciekając przed wojną. Nagrody dostali przedstawiciele restauracji: Pierożek, Kociołek Konesera, Białe Wino i Owoce oraz Oficyna Gdynia. Ponadto dla uczestników przygotowano też: pokazy gotowania na żywo, quizy i konkursy czy koncert muzyki jazzowej. Na najmłodszych czekał kącik zabaw. Galeria zdjęć Pobierz galerię Stoisko restauracji „Przystanek zupa” na 5. edycji festiwalu „Kulinarna Świętojańska” // fot. Magdalena Czernek Pobierz zdjęcie 5. ecycję festiwalu „Kulinarna Świętojańska” otworzyli: Marek Łucyk - wiceprezydent Gdyni oraz Martin Gimenez Castro - szef kuchni, zwycięzca 1. polskiej edycji programu festiwalu „Top Chef” i kurator tegorocznej odsłony festiwalu // fot. Magdalena Czernek Pobierz zdjęcie Słodkie wypieki na jednym ze stoisk // fot. Magdalena Czernek Pobierz zdjęcie Marek Łucyk - wiceprezydent Gdyni oraz Martin Gimenez Castro - szef kuchni, zwycięzca 1. polskiej edycji programu festiwalu „Top Chef” i kurator tegorocznej odsłony festiwalu przy jednym ze stoisk // fot. Magdalena Czernek Pobierz zdjęcie Butelki z pigwoniadą na jednym ze stoisk // fot. Magdalena Czernek Pobierz zdjęcie Jedno ze stoisk na festiwalu „Kulinarna Świętojańska” // fot. Magdalena Czernek Pobierz zdjęcie Jedno ze stoisk na festiwalu „Kulinarna Świętojańska” // fot. Magdalena Czernek Pobierz zdjęcie Najmłodsi uczestnicy Biegu Kelnerów w akcji // fot. Magdalena Czernek Pobierz zdjęcie Wiceprezydent Marek Łucyk z wyróżnionymi restauratorami // fot. Magdalena Czernek Pobierz zdjęcie Uczestnicy festiwalu „Kulinarna Świętojańska” krażą między stoiskami // fot. Magdalena Czernek Pobierz zdjęcie Jedno ze stoisk na festiwalu „Kulinarna Świętojańska” // fot. Magdalena Czernek Pobierz zdjęcie Wiceprezydent Marek Łucyk oraz prowadzący imprezę Michał Zacharek ze zwycięzcami amatorskiego Biegu Kelnerów // fot. Magdalena Czernek Pobierz zdjęcie Jedno ze stoisk na festiwalu „Kulinarna Świętojańska” // fot. Magdalena Czernek Pobierz zdjęcie Jedno ze stoisk na festiwalu „Kulinarna Świętojańska” // fot. Magdalena Czernek Pobierz zdjęcie Festiwal „Kulinarna Świętojańska”. Stoiska odwiedził również Marek Łucyk - wiceprezydent Gdyni / fot. B. Ponikiewski/Szlak Kulinarny Centrum Gdyni Pobierz zdjęcie Festiwal „Kulinarna Świętojańska” / fot. B. Ponikiewski/Szlak Kulinarny Centrum Gdyni Pobierz zdjęcie Festiwal „Kulinarna Świętojańska” / fot. B. Ponikiewski/Szlak Kulinarny Centrum Gdyni Pobierz zdjęcie Festiwal „Kulinarna Świętojańska” / fot. B. Ponikiewski/Szlak Kulinarny Centrum Gdyni Pobierz zdjęcie Festiwal „Kulinarna Świętojańska” / fot. B. Ponikiewski/Szlak Kulinarny Centrum Gdyni Pobierz zdjęcie Festiwal „Kulinarna Świętojańska” / fot. B. Ponikiewski/Szlak Kulinarny Centrum Gdyni Pobierz zdjęcie Festiwal „Kulinarna Świętojańska” / fot. B. Ponikiewski/Szlak Kulinarny Centrum Gdyni Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 09.07.2022 15:45 Autor: Magdalena Czernek (magdalena.czernek@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 11.07.2022 13:27 Zmodyfikował: Paweł Kukla