Co nowego

Świąteczne gotowanie w szczytnym celu

Świąteczne gotowanie w szczytnym celu // fot. gdynia.pl

Świąteczne gotowanie w szczytnym celu // fot. gdynia.pl

28.11.2019 r.

Sałatka śledziowa, ryba po grecku, zupa grzybowa, pierniczki … takie wigilijne pyszność przygotowywali lokalni przedsiębiorcy we współpracy z uczniami Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni w ramach akcji „Pomaganie przez gotowanie”. Było pysznie, pachnąco, wesoło. A to wszystko w szczytnym celu – pomocy podopiecznym hospicjum „Bursztynowa Przystań”.

W pracowniach gdyńskiego Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych zapanowała świąteczna atmosfera. Przedstawiciele lokalnego biznesu wraz z uczniami założyli fartuszki i kucharskie czapki i przystąpili do przyrządzania wylosowanych chwilę wcześniej kulinarnych zadań w postaci wigilijnych potraw.

- „Pomaganie przez gotowanie” to projekt, którego inicjatorem jest Dziennik Bałtycki. Dzisiaj dzięki tej inicjatywie spotykamy się już po raz drugi w jednej z najlepszych szkół gastronomicznych w Polsce i zapraszamy różne osoby do wspólnego gotowania – mówi Bartosz Bartoszewicz, wiceprezydent Gdyni, ds. jakości życia.


 
- Ideą projektu jest zaproszenie gdyńskich przedsiębiorców do pomocy hospicjum „Bursztynowa Przystań”. Ale nie chcemy po prostu pomagać. Chcemy pokazać innym przedsiębiorcom, że pomaganie może być fajne i inne, że w świątecznej atmosferze można w inny sposób realizować misję pomocową. Kilkunastu przedsiębiorców, którzy zaangażowali się finansowo w tę akcję, dziś są z nami i kroją cebulę, pieką jabłka, kleją pierogi i robią wiele innych fantastycznych rzeczy. Ja na przykład robię dziś sałatkę śledziową i chyba muszę powtórzyć ją w domu, bo już drugi rok z rzędu wylosowałem tę potrawę. Co roku losujemy przepisy i co roku są one inne. Nie są standardowe, a raczej dość innowacyjne. Wprowadzają różne elementy, których z naszych domowych przepisów nie znamy, a są wpisane w kulturę i historię gotowania na Pomorzu – mówi Wiktor Pilarczyk, prezes gdańskiego oddziału Polska Press, organizator akcji.


 
Jak nakazuje tradycja, potraw miało być dwanaście, więc organizatorzy przygotowali dwanaście wyjątkowych przepisów. W kulinarnych zmaganiach czynny udział wzięli także uczniowie gdyńskiego „gastronomika”, służąc przedsiębiorcom swoim doświadczeniem i pomocą.
 
- Chcieliśmy pokazać tradycyjne polskie wigilijne potrawy, niekoniecznie z naszego rejonu, ale z całej Polski. Dzięki temu również młodzież biorąca udział w akcji mogła poszerzyć swoją wiedzę o potrawy regionalne z różnych zakątków kraju. Wśród przygotowywanych potraw znalazły się m.in.: śledź po kaszubsku, makówki, ryba po grecku, pierniczki, łosoś w cieście francuskim z dipem koperkowym, sałatka śledziowa czy zupa grzybowa. Żadna potrwa nie była kłopotliwa, jedynie wymagała dłuższego lub krótszego czasu przygotowania – mówi Ewelina Andrzejczyk, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni.
 
- Chciałbym podziękować kadrze szkoły: uczniom, nauczycielom, pani dyrektor i wyrażam nadzieję, że w przyszłym roku zaprosimy kolejne przedsiębiorstwa i firmy, które będą chciały włączyć się w ten projekt i będzie to wydarzenie cykliczne – mówi Bartosz Bartoszewicz, wiceprezydent Gdyni, ds. jakości życia.
 
W tegorocznej charytatywnej akcji „Dziennika Bałtyckiego” przy partnerstwie miasta Gdyni udział wzięli m.in.: gdyńska Galeria Klif, Okręgowe Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej oraz Mark Ubieramy Najlepsze Szkoły. Udział w projekcie był równoznaczny ze wsparciem zbiórki charytatywnej. Dzięki datkom, do hospicjum „Bursztynowa Przystań” w Gdyni trafią m.in. środki higieniczne, sprzęt medyczny i AGD.

  • Świąteczne gotowanie w szczytnym celu // fot. Marta Jaszczerska-Zawadzka
  • Świąteczne gotowanie w szczytnym celu // fot. Marta Jaszczerska-Zawadzka
  • Świąteczne gotowanie w szczytnym celu // fot. Marta Jaszczerska-Zawadzka
  • Świąteczne gotowanie w szczytnym celu // fot. Marta Jaszczerska-Zawadzka
  • Świąteczne gotowanie w szczytnym celu // fot. Marta Jaszczerska-Zawadzka