Sałatka śledziowa, ryba po grecku, zupa grzybowa, pierniczki … takie wigilijne pyszność przygotowywali lokalni przedsiębiorcy we współpracy z uczniami Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni w ramach akcji „Pomaganie przez gotowanie”. Było pysznie, pachnąco, wesoło. A to wszystko w szczytnym celu – pomocy podopiecznym hospicjum „Bursztynowa Przystań”.W pracowniach gdyńskiego Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych zapanowała świąteczna atmosfera. Przedstawiciele lokalnego biznesu wraz z uczniami założyli fartuszki i kucharskie czapki i przystąpili do przyrządzania wylosowanych chwilę wcześniej kulinarnych zadań w postaci wigilijnych potraw.- „Pomaganie przez gotowanie” to projekt, którego inicjatorem jest Dziennik Bałtycki. Dzisiaj dzięki tej inicjatywie spotykamy się już po raz drugi w jednej z najlepszych szkół gastronomicznych w Polsce i zapraszamy różne osoby do wspólnego gotowania – mówi Bartosz Bartoszewicz, wiceprezydent Gdyni, ds. jakości życia. - Ideą projektu jest zaproszenie gdyńskich przedsiębiorców do pomocy hospicjum „Bursztynowa Przystań”. Ale nie chcemy po prostu pomagać. Chcemy pokazać innym przedsiębiorcom, że pomaganie może być fajne i inne, że w świątecznej atmosferze można w inny sposób realizować misję pomocową. Kilkunastu przedsiębiorców, którzy zaangażowali się finansowo w tę akcję, dziś są z nami i kroją cebulę, pieką jabłka, kleją pierogi i robią wiele innych fantastycznych rzeczy. Ja na przykład robię dziś sałatkę śledziową i chyba muszę powtórzyć ją w domu, bo już drugi rok z rzędu wylosowałem tę potrawę. Co roku losujemy przepisy i co roku są one inne. Nie są standardowe, a raczej dość innowacyjne. Wprowadzają różne elementy, których z naszych domowych przepisów nie znamy, a są wpisane w kulturę i historię gotowania na Pomorzu – mówi Wiktor Pilarczyk, prezes gdańskiego oddziału Polska Press, organizator akcji. Jak nakazuje tradycja, potraw miało być dwanaście, więc organizatorzy przygotowali dwanaście wyjątkowych przepisów. W kulinarnych zmaganiach czynny udział wzięli także uczniowie gdyńskiego „gastronomika”, służąc przedsiębiorcom swoim doświadczeniem i pomocą. - Chcieliśmy pokazać tradycyjne polskie wigilijne potrawy, niekoniecznie z naszego rejonu, ale z całej Polski. Dzięki temu również młodzież biorąca udział w akcji mogła poszerzyć swoją wiedzę o potrawy regionalne z różnych zakątków kraju. Wśród przygotowywanych potraw znalazły się m.in.: śledź po kaszubsku, makówki, ryba po grecku, pierniczki, łosoś w cieście francuskim z dipem koperkowym, sałatka śledziowa czy zupa grzybowa. Żadna potrwa nie była kłopotliwa, jedynie wymagała dłuższego lub krótszego czasu przygotowania – mówi Ewelina Andrzejczyk, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni. - Chciałbym podziękować kadrze szkoły: uczniom, nauczycielom, pani dyrektor i wyrażam nadzieję, że w przyszłym roku zaprosimy kolejne przedsiębiorstwa i firmy, które będą chciały włączyć się w ten projekt i będzie to wydarzenie cykliczne – mówi Bartosz Bartoszewicz, wiceprezydent Gdyni, ds. jakości życia. W tegorocznej charytatywnej akcji „Dziennika Bałtyckiego” przy partnerstwie miasta Gdyni udział wzięli m.in.: gdyńska Galeria Klif, Okręgowe Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej oraz Mark Ubieramy Najlepsze Szkoły. Udział w projekcie był równoznaczny ze wsparciem zbiórki charytatywnej. Dzięki datkom, do hospicjum „Bursztynowa Przystań” w Gdyni trafią m.in. środki higieniczne, sprzęt medyczny i AGD. Galeria zdjęć Pobierz galerię Świąteczne gotowanie w szczytnym celu // fot. Marta Jaszczerska-Zawadzka Pobierz zdjęcie Świąteczne gotowanie w szczytnym celu // fot. Marta Jaszczerska-Zawadzka Pobierz zdjęcie Świąteczne gotowanie w szczytnym celu // fot. Marta Jaszczerska-Zawadzka Pobierz zdjęcie Świąteczne gotowanie w szczytnym celu // fot. Marta Jaszczerska-Zawadzka Pobierz zdjęcie Świąteczne gotowanie w szczytnym celu // fot. Marta Jaszczerska-Zawadzka Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 28.11.2019 16:35 Autor: Marta Jaszczerska-Zawadzka (m.jaszczerska@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 28.11.2019 17:46 Zmodyfikował: Marta Jaszczerska-Zawadzka