Już w najbliższy weekend Wielkanoc, zatem święta za pasem – ze względu na pandemię koronawirusa będą zupełnie inne niż te, do których zdążyliśmy przywyknąć. W zdecydowanej większości będziemy jednak szykować dla swoich rodzin tradycyjne potrawy, od jajek po żurek i ciasta. To okazja do wsparcia lokalnych restauracji, które walczą o przetrwanie. Oferty świątecznego cateringu przygotowało już kilkanaście gdyńskich lokali.Hasło #zostańwdomu nabierze w najbliższych dniach szczególnego znaczenia. Tegoroczne święta wielkanocne miną pod znakiem domowego świętowania w gronie jedynie najbliższej rodziny, a familijne spotkania z dalszymi krewnymi trzeba odłożyć na później. Pomimo tego staramy się, aby nawet podczas pandemii odtworzyć tradycje w domowej skali. Jednym ze stałych elementów tych świąt są wspólne posiłki, podczas których na tradycyjnym stole pojawia się między innymi biała kiełbasa z chrzanem, chleb, żurek, jajka w formie pisanek, inne potrawy czy domowe wypieki, na czele z mazurkiem, babkami i sernikiem. Więcej czasu spędzanego w domu daje możliwość samodzielnego ich przygotowania, chociaż na zamówienia gotowych świątecznych przysmaków czekają też będący w trudnej sytuacji finansowej restauratorzy. Dla tradycjonalistów i dla wegan Już kilkanaście lokali gastronomicznych z Gdyni przygotowało ofertę świątecznego cateringu, dostosowując się do tradycji i licząc na wsparcie klientów w czasie epidemii. W ich menu znajdziemy różne propozycje, od wegańskich i tradycyjnych wersji żurku oraz sałatek po bazujące na wysokiej jakości składnikach potrawy mięsne i pasztety. Bardzo bogatą listę przygotowali też cukiernicy, dając do wyboru wiele wariacji serników, bab, paschy, makowców i mazurków. Podsumowując, coś dobrego dla siebie znajdą zarówno miłośnicy tradycyjnej kuchni, jak i wegetarianie, weganie czy fani nowych smaków.- Gdyńskie restauracje, które wcześniej ze względu na swoją różnorodność i jakość same w sobie były atrakcjami turystycznymi, teraz przeżywają wyjątkowo trudne chwile. Dla większości z nich obecny czas to praktycznie codzienna walka o przetrwanie. Pomimo tego same nie zaprzestają pomocy, ciągle dowożąc posiłki medykom. Właśnie dlatego apelujemy, aby w miarę swoich możliwości finansowych pamiętali państwo o lokalnej gastronomii. Okres świąteczny to okazja do złożenia bezpiecznego zamówienia w ulubionej restauracji czy cukierni, a dania, potrawy czy wyjątkowe wypieki nie tylko pomogą w zastawieniu wielkanocnego stołu, ale mogą też okazać się wsparciem decydującym o utrzymaniu danego lokalu. Przyjemność dla podniebienia stanie się świątecznym darem. Troszczmy się o siebie! – podkreśla Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni ds. gospodarki. Kilkanaście propozycji Nawet częściowa rezygnacja z samodzielnego gotowania na rzecz gotowych dań może pomóc w utrzymaniu ulubionej restauracji, która została skazana jedynie na sprzedaż na wynos. Warto prześledzić menu i zastanowić się, czy nie zapewnić sobie chwili przedświątecznego odpoczynku i przy okazji pomóc przedsiębiorcom z branży gastronomicznej. To okazja do spędzenia świąt w rodzinnym gronie przy potrawach przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni w Trójmieście.Informacje o gdyńskich restauracjach i cukierniach, które oferują świąteczny catering zbiera na bieżąco Szlak Kulinarny Centrum Gdyni – miejska inicjatywa promująca lokalną gastronomię. Na facebookowym fanpage’u Szlaku można znaleźć odnośniki do menu z ofertą wielkanocną. Poniżej lista kilkunastu lokali, które do tej pory zaoferowały wielkanocny catering: TRAFIK Jedzenie i przyjaciele FALLA Gdynia Oberża 86 Cukiernia Więcej Borowa Ciotka Sztuczka Bistro Szmaragdowa Cafe Osteria Fino Atelier Smaku Bistro i Delikatesy Taverna Zante Zielony Rower Ciuciubabka Cafe Mango Cafe Rozlana Zupa Przystanek Zupa Opublikowano: 07.04.2020 14:00 Autor: Kamil Złoch (kamil.zloch@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 07.04.2020 14:04 Zmodyfikował: Agnieszka Janowicz