Uwaga! Od 13 marca rząd wprowadza nowe obostrzenia w województwie pomorskim Uwaga! Od 13 marca rząd wprowadza nowe obostrzenia w województwie pomorskim
DLA MIESZKAŃCÓW

Falochron dla gastronomii już działa

Kuchnia w restauracji. Widoczni kucharze przy blatach i naczynia

// zdj. ilustracyjne

26.10.2020 r.

Zgodnie z zapowiedzią prezydenta Gdyni, Wojciecha Szczurka powraca gdyński „Falochron”. Tym razem miasto wyciąga pomocną dłoń do branży gastronomicznej, która po zamknięciu lokali dla klientów walczy o przetrwanie. Restauratorzy wynajmujący lokale od miasta mogą skorzystać ze zwolnienia z czynszu podczas trwania obostrzeń.


Decyzja o miejskim wsparciu dla lokalnych restauracji i barów zapadła jeszcze w piątek. Prezydent Wojciech Szczurek postanowił, wzorem programów wsparcia z czasu pierwszego lockdownu, umożliwić branży gastronomicznej pełne zwolnienie z płatności czynszu lub dzierżawy na czas, przez który ich lokale nie mogą przyjmować klientów.

Przypomnijmy, że w związku z nowymi obostrzeniami od ostatniej soboty (24 października) branża gastronomiczna może wydawać jedynie posiłki na wynos. Jak podkreślają restauratorzy, ich przychody drastycznie spadają i wielu przedsiębiorców z dnia na dzień boryka się z problemami finansowymi.

Gdynia będzie „Falochronem” wspierać branżę w takim stopniu, w jakim to możliwe. Na podstawie złożonego wniosku wszyscy przedstawiciele branży gastronomicznej mogą skorzystać ze 100% zwolnienia z opłaty czynszu za lokal wynajmowany lub nieruchomość dzierżawioną od miasta przez okres trwania obostrzeń w obecnej formie.

- Branża gastronomiczna jest dla Gdyni niezwykle ważna, to bardzo istotny element przemysłu spotkań, na którym od dawna koncentruje się miasto. Uważamy, że należy także do tych branż, które najbardziej zostały pokrzywdzone przez wszystkie obostrzenia związane z pandemią COVID-19. Nawiązując do miejskich programów z wiosny, postanowiliśmy i tym razem nadać nazwę „Falochron”. Tego rodzaju ulga, choć jest obciążająca dla budżetu, to w gruncie rzeczy stanowi inwestycję, pozwoli gastronomii kontynuować swoją działalność, kiedy epidemia wreszcie nas opuści – podkreśla Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni ds. gospodarki.


Mówiąc o najemcach miejskich lokali, warto pamiętać, że oprócz bezpośredniego wynajmu pomieszczeń w różnych punktach miasta, z gdyńskich zasobów nieruchomości korzystają też m.in. najemcy na Miejskiej Hali Targowej, w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym Gdynia czy w obiektach zarządzanych przez Gdyńskie Centrum Sportu. Łącznie mowa o kilkudziesięciu przedsiębiorcach z branży gastronomicznej, którzy znaleźli się w trudnej sytuacji.

Jak skorzystać z ulgi?


Jak właściciel restauracji lub baru może skorzystać z miejskiej pomocy? Należy złożyć wniosek, który można skierować bezpośrednio na adres e-mailowy falochron.biznesu@gdynia.pl. Przedsiębiorca powinien podać m.in. podstawowe dane dotyczące działalności, dane adresowe i kontaktowe, tak aby ułatwić zweryfikowanie informacji o danej firmie. Można to zrobić także za pomocą ePUAP lub w formie tradycyjnej.

Podstawą miejskiego wsparcia dla gastronomii jest uchwała Rady Miasta Gdyni XIX/591/20 z dnia 15 maja 2020 roku, na mocy której Prezydent może odstąpić od dochodzenia 100% należności pieniężnych z tytułu najmu lub dzierżawy nieruchomości stanowiących własność Gminy Miasta Gdyni od podmiotów objętych zakazem prowadzenia działalności oraz podmiotów ściśle funkcjonalnie powiązanych z podmiotami objętymi zakazem – do końca miesiąca, w którym odwołany zostanie ten zakaz.