Gdynia Buduje

KLIMATyczne Centrum Gdyni - kolejny etap metamorfozy

Przebudowa chodnika i budowa peronu przy ul. Zawiszy Czarnego, fot. Dzielnice #wgdyni

Przebudowa chodnika i budowa peronu przy ul. Zawiszy Czarnego, fot. Dzielnice #wgdyni

11.05.2020 r.

Trwają pracę nad kolejnym elementem zmian w ramach KLIMATycznego Centrum Gdyni. Od strony parkingu przy ulicy Zawiszy Czarnego przebudowywany jest chodnik, powstaje peron przystankowy wraz z małą architekturą oraz pojawią się nowe nasadzenia drzew.

- Gdynia zmienia się na naszych oczach. Cieszy mnie fakt, że realizujemy kolejny etap inwestycji w ramach projektu KLIMATycznego Centrum. Trwają prace nad zagospodarowaniem terenu Mola Południowego, a efekty tej niezwykłej metamorfozy zobaczymy jeszcze w maju. Budujemy także peron przystankowy przy ul. Zawiszy Czarnego, który gotowy powinien być pod koniec czerwca. Co ważne, analizujemy właśnie oferty na dokumentację projektową jednej z kluczowych inwestycji w sercu miasta, przebudowy ulicy Starowiejskiej i remont Abrahama – mówi Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju.

Przebudowa ulicy Zawiszy Czarnego wraz z chodnikiem umożliwi utworzenie przystanku dla komunikacji miejskiej. Peron przystankowy ma w przyszłości ułatwić mieszkańcom i turystom dotarcie do plaży i Bulwaru Nadmorskiego. Podobnie jak wszystkie nowe, zmodernizowane przystanki i zatoki autobusowe w Gdyni, będzie przystosowany dla osób z niepełnosprawnościami. Peron zostanie wykonany z kostki betonowej wraz z płytkami integracyjnymi, a na całej jego długości zostaną zastosowane krawężniki przystankowe. Obecnie wykańczane jest ustawianie krawężników i obrzeży, a także układana jest podbudowa z kruszywa łamanego. Finalnie wzdłuż peronu zostanie nasadzony szpaler drzew, zamieniając ten teren w przyjazną, zieloną przestrzeń.

Przebudowa chodnika i budowa peronu przy ul. Zawiszy Czarnego//fot. Dzielnice #wgdyni

Modernizowane chodniki zamknięte są dla ruchu pieszego, jednak utrudnienia są niewielkie. Piesi mają możliwość swobodnego przejścia dookoła wykonywanych robót.

Za realizację inwestycji odpowiada gdyński Zarząd Dróg i Zieleni oraz Wydział Ogrodnika Miasta.

KLIMATyczne Centrum to szereg inwestycji, które zmienią przestrzeń miejską w bardziej przyjazną dla mieszkańców. Bezpieczne przejścia dla pieszych, trasy rowerowe, miejsca relaksu w otoczeniu zieleni. Plan KLIMATycznego Centrum obejmuje lata 2020-21, a przewidziany budżet wynosi 18 milionów złotych. Pierwsza realizacja to modernizacja Mola Południowego. Mieszkańcy już wkrótce będą mogli skorzystać z nowoczesnych stref wypoczynku w otulinie kwiatów, drzew i krzewów,  a w północnej części mola zainstalowany zostanie podświetlony napis GDYNIA.
  • Mapa inwestycji przy ul. Zawiszy Czarnego, mat.prasowe
  • Przebudowa chodnika i budowa peronu przy ul. Zawiszy Czarnego, fot. Dzielnice #wgdyni