Gdynia Buduje

Nowe przejścia dla pieszych na Skwerze Kościuszki

Nowe przejścia dla pieszych na Skwerze Kościuszki , fot. Dzielnice #wgdyni

Nowe przejścia dla pieszych na Skwerze Kościuszki , fot. Dzielnice #wgdyni

05.06.2020 r.

Gdynia zyskała dwa nowe przejścia dla pieszych, które powstały na odcinku łączącym skwer Kościuszki od ulicy Świętojańskiej, przecinając ulice Stefana Żeromskiego i łącząc ciąg pieszy do pomnika Polski Morskiej. „Zebry” będą udogodnieniem dla mieszkańców, przemieszczających się na tym popularnym odcinku spacerowym w centrum miasta.  
 
To kolejne zadanie realizowane w ramach projektu KLIMATycznego Centrum. Metamorfozę przechodzi teraz Molo Południowe, powstaje peron autobusowy przy Teatrze Muzycznym, rozpoczęły się także przetargi na wykonanie dokumentacji projektowej przebudowy ulicy Starowiejskiej oraz remontu ulicy Abrahama i przejść dla pieszych z sygnalizacją świetlną na ul. Jana z Kolna, a także realizacji parku kieszonkowego przy ulicy Jana Kilińskiego.
 
- Przejścia dla pieszych powstały w bardzo często odwiedzanej przez mieszkańców i turystów przestrzeni miejskiej, z pewnością zwiększą bezpieczeństwo przechodniów na odcinku w centralnym punkcie Gdyni. Szereg inwestycji, które realizujemy w ramach KLIMATycznego Centrum ma na celu uspokojenie ruch, poprawienie komfortu życia gdynian, a także tworzenie ułatwień w przemieszczaniu się po mieście – wyjaśnia Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju.

Przy nowo powstałych „zebrach” o długości 13,8 metra i szerokości 4 metrów, zamontowano oznakowanie pionowe, usunięto stare oznakowanie poziome i wymalowano nowe, zgodnie z aktualną organizacją ruchu. Przed przejściami wyznaczono linie zatrzymania, zastosowano płyty fakturowane i obniżono wjazdy, zdemontowano słupek blokujący, a w wymaganych miejscach pojawiły się dwa nowe. Przesunięto także istniejące tarcze znaków ustąp pierwszeństwa i nakaz jazdy prosto. Przejścia wykonane są zgodnie ze Standardami Dostępności dla miasta Gdyni, ułatwiając komunikację osobom z niepełnosprawnościami.

Na powierzchni wyłączonej z ruchu pojazdów, po obu stronach przejść, ustawiono 16 donic betonowych, w których nasadzono trawy ozdobne i kocimiętkę. Te elementy przestrzeni mają służyć nie tylko ozdobie, ale przede wszystkim poprawie bezpieczeństwa pieszych, gazony ustawione zostały tak, aby uniemożliwić ewentualne "ścinanie" łuku i wjeżdżanie na przestrzenie przy przejściach dla pieszych.
Za realizację inwestycji odpowiada Zarząd Dróg i Zieleni oraz Wydział Ogrodnika Miasta. Jej koszt to ok. 34 tysięcy złotych.


 Grafika nowe przejścia dla pieszych na skwerze Kościuszki, mat. prasowe

KLIMATyczne Centrum to szereg inwestycji, które zmienią przestrzeń miejską w bardziej przyjazną dla mieszkańców. Bezpieczne przejścia dla pieszych, trasy rowerowe, miejsca relaksu w otoczeniu zieleni. Plan KLIMATycznego Centrum obejmuje lata 2020-21, a przewidziany budżet wynosi 18 milionów złotych.