1373 (1073) 2019-07-12 - 2019-07-25

Kulinarna Świętojańska kusi smakami

fot. Przemek Świderski

fot. Przemek Świderski

W sobotę 13 lipca ulica Świętojańska stanie się kulinarnym epicentrum. Tego dnia zachęcamy do wspólnego celebrowania dobrego jedzenia razem z rodziną, znajomymi, przyjaciółmi w samym sercu modernistycznej Gdyni.
 
Kulinarna Świętojańska - największy cykliczny festiwal street-food w północnej Polsce - odbędzie się po raz czwarty. Festiwal promuje pierwszy w Polsce miejski Szlak Kulinarny. Jego oś stanowi, znana w kraju i za granicą, ul. Świętojańska. „Dzisiaj doskonale wiadomo, w szczególności w Polsce, ale także zagranicą, chociażby w Skandynawii, że do Gdyni przyjeżdża się dobrze zjeść. Kulinarna Świętojańska podkreśla znaczenie kulinarnego rodowodu Gdyni oraz atrakcyjnej i różnorodnej oferty kulinarnej miasta. Podczas imprezy łączymy w sobie doskonałe gdyńskie restauracje oraz modę na street food. Można próbować, częstować się w promocyjnych cenach. Nic, tylko objadać się aż do niemożliwości” – zachęca do udziału w wydarzeniu Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni.
 
Festiwal proponuje eksplorację smaków i aromatów kuchni świata oraz najnowszych trendów kulinarnych. Uczestnicy będą mieli niepowtarzalną okazję, by poznać doskonałej jakości ofertę gdyńskich lokali w promocyjnych cenach. Wybierać można będzie spośród niemalże 40 propozycji, w tym najlepszych gdyńskich restauracji.
 
Ideą przewodnią tegorocznej edycji jest odkrywanie smaków kuchni roślinnej. Ten rodzaj kuchni przybliżą uczestnikom, podczas pokazów gotowania na żywo, tegoroczni kuratorzy wydarzenia – Rafał Koziorzemski, szef kuchni restauracji Biały Królik, laureat światowego konkursu The Best Chef  Rasing Star Awadrs oraz Jan Kilański, szef kuchni restauracji NEON, finalista programu TOP Chef. Goście na scenie zaprezentują autorską wizję dań, kojarzonych z "miastem z morza i marzeń".
 
Atrakcyjne nagrody, vouchery do restauracji i kosze ze smakołykami, będzie można wygrać w konkursie Bieg Kelnerów. Tak wyglądał bieg w latach trzydziestych XX wieku.


 
Impreza odbywać się będzie w godzinach 12.00 – 18.00 na ul. Świętojańskiej na odcinku od ul. Wybickiego do ul. Żwirki i Wigury.

Oto szczegółowy program:

12:00 - 18:00 Stoiska gdyńskich restauracji i lokalnych producentów oferują swoje dania oraz wyroby. Kulinarne doznania umila zespół jazzowy Paweł Urowski Trio
12:00 - Oficjalne rozpoczęcie wydarzenia przez wiceprezydent Gdyni Katarzynę Gruszecką Spychałę oraz Kuratorów Rafała Koziorzemskiego / Restauracja Biały Królik /  i Jana Kilańskiego /  NEON  /
12.10 - Spacer po stoiskach z udziałem Kuratorów wydarzenia / Media Tour /
12.15 - zapisy na Bieg Kelnerów / stoisko informacyjne przy scenie /
12:25 - Wspólna Rozgrzewka uczestników Biegu Kelnerów
12.30 – Bieg  Kelnerów – wyścig z tacą z pełnymi kieliszkami. Trzy kategorie - profesjonaliści, amatorzy, dzieci (7-12 lat)
13:00 - Wręczenie nagród dla zwycięzców biegu
13:15 - Pokaz kulinarny Jana Kilańskiego / NEON / roślinne zamienniki mięsa / wegańskie tajskie bolognese, wegański tatar z grzybów /
14:30 - Pokaz kulinarny Rafała Koziemskiego / Restauracja Biały Królik / tatar z pstrąga z majonezem z dzikiej rukoli, consomme z pomidorów malinowych
15:45 - Quizy z nagrodami - zagadki kulinarne
16:30 - Pokaz kulinarny Jacka Fedde / Fedde Bistro / Owoce morza w sosie maślanym / Produkty firmy GADUS /
18:00 - Zakończenie wydarzenia 
 

Festiwalowi wystawcy:

Aleja 40, Atelier Smaku Bistro & Delikatesy, Bliżej, Bollywood Lounge Gdynia, Borowa Ciotka Gdynia, Celtyckie Smaki, Ciuciubabka Cafe, Cukiernia-kawiarnia Więcej!, Cup & Cakes – Kawiarnia, Fejkkejk Fet & Sweet Foodtruck, Batory Food Hall Gdynia, Gadus – delikatesy rybne, Hanoi PHO, Kapitan Cook, Kluska, Kofeina Gdynia Coffe House, Lolo Thaijolo Gdynia, Miody Kaliny, Oficyna Gdynia, Pesca Fresca Manhattan- food truck, Pieterwas Krew & Woda, Pyra bar Gdynia, Radostowskie Rarytasy, ROSSE ROSSE, Spoon by Tomasz Deker, Sztuka Chleba,  TRAFIK Jedzenie  i Przyjaciele, Tutta Mia Ristorante Italiano, U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich Trójmiasto, Viva la Pizza, Zielony Rower
oraz inni.
 

Zmiany w organizacji ruchu

W sobotę 13 lipca w godz. 9.00 – 20.00 ul. Świętojańska na odcinku od ul. Żwirki i Wigury do ul. Armii Krajowej zamknięta będzie dla ruchu kołowego (w obu kierunkach). W związku z tym wprowadzone zostają trasy objazdowe dla trolejbusów linii 21, 22, 23, 24, 29 i 710.
Szczegółowe informacje na stronie zkmgdynia.pl.

Kulinarna Świętojańska plakat wydarzenia

  • ikonaOpublikowano: 11.07.2019 15:35
  • ikona

    Autor: Dorota Nelke (d.nelke@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 11.07.2019 15:35
  • ikonaZmodyfikował: Monika Kowalska
ikona

Zobacz także