Co nowego

Biznes ze smakiem. Włoski klimat w rodzinnej restauracji #wGdyni

Właściciele restauracji „Fidelli” wraz z dziećmi (fot. materiały Gdyńskiego Centrum Wspierania Przedsiębiorczości)

Właściciele restauracji „Fidelli” wraz z dziećmi (fot. materiały Gdyńskiego Centrum Wspierania Przedsiębiorczości)

To kawałek słonecznej Italii w Gdyni. Można tam nie tylko smacznie zjeść, ale i nauczyć się przyrządzać makaron. Właściciele tworzą niezwykłą atmosferę, która pozwala na to, aby klienci czuli się jak w prawdziwym włoskim domu. Restaurację „Fidelli”, bo o niej mowa, prowadzą dwie pary – Łukasz i Monika Laskowscy oraz Maja Gidian i Przemysław Niewiński. Z historią tego miejsca oraz jego właścicieli można się zapoznać w kolejnym odcinku cyklu „Wtorki z Rodzinnymi”. To seria krótkich filmów o wyjątkowych lokalnych firmach – zarówno tych wielopokoleniowych, jak i tych, które dopiero rozwijają skrzydła.


To miejsce, w którym można poczuć ducha Włoch i zanurzyć się w smakach rodem z Italii. Powstało z miłości i pasji do tamtejszej kuchni oraz kultury. Pomysł na biznes zakiełkował w głowach Moniki i Łukasza Laskowskich podczas ich podróży do Neapolu. Na początku myśleli oni o pracowni makaronu rzemieślniczego, w której będą mogli bawić się kształtami i kolorami, formą podania. Potem rozwijali restaurację dalej – w kierunku większej różnorodności i sezonowości. Inspiracją dla ich biznesu były włoskie trattorie. A za jego sukcesem stoją: Łukasz Laskowski – właściciel i szef kuchni, Monika Laskowska, która odpowiada za jakość komunikacji między wspólnikami oraz między personelem, a także Maja Gidian i Przemysław Niewiński. Historię restauracji „Fidelli” i prowadzących ją par przedstawiono w szóstym odcinku piątej edycji cyklu „Wtorki z Rodzinnymi”.

„Fidelli” działa przy ul. Abrahama 24. Restauracja serwuje przystawki, zupy, pasty, desery, koktajle i napoje. Ma też swoje delikatesy. Składniki do przyrządzanych tam dań pochodzą ze słonecznej Italii, a także z Miejskich Hal Targowych. Lokal mieści się na dwóch piętrach. Na dole znajduje się sala dla gości, a na górze jest kameralna sala przeznaczona na warsztaty, spotkania integracyjne i prywatne wydarzenia. „Fidelli” oferuje również autorskie warsztaty kulinarne, live cooking oraz specjalne kolacje degustacyjne – każda z nich połączona jest z komentarzem na żywo i edukacją na temat serwowanych dań.



„Wtorki z Rodzinnymi” to miejska akcja promująca lokalne firmy, które na stałe wpisały się w gdyński krajobraz. W ramach piątej edycji cyklu zaprezentowane zostaną kolejne krótkometrażowe filmy. Ich bohaterami są lokalni przedsiębiorcy oraz ich rodziny. Dzięki materiałom można poznać kilka pokoleń osób, które na miejsce prowadzenia własnego biznesu już wiele lat temu wybrały Gdynię. Nie brakuje również historii młodych, pierwszopokoleniowych firm działających w naszym mieście. Materiały są dostępne na stronie internetowej i facebookowej stronie Gdyńskiego Centrum Wspierania Przedsiębiorczości oraz gdyńskim kanale YouTube. Projekt realizują Gdyńskie Centrum Wspierania Przedsiębiorczości oraz Agencja Rozwoju Gdyni.

Przypomnijmy, że filmowy cykl ruszył w połowie grudnia 2020 roku i cały czas jest kontynuowany. Piąta edycja wystartowała 22 kwietnia.

Więcej informacji o działaniach Gdyni związanych z promowaniem firm rodzinnych można znaleźć na facebookowej stronie Firmy Rodzinne Gdynia.

  • ikonaOpublikowano: 27.05.2025 14:01
  • ikona

    Autor: Magdalena Czernek (magdalena.czernek@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 27.05.2025 14:02
  • ikonaZmodyfikował: Małgorzata Omachel - Kwidzińska
ikona

Zobacz także

Najnowsze