Marnowanie żywności to globalny problem. Rocznie 1 mld 300 mln ton jedzenia ląduje w śmietniku. Paradoksalnie wciąż duża liczba ludzi ma problem z dostępem do żywności. Dobrym rozwiązaniem są banki żywności. Ratują żywność przed zmarnowaniem i przekazują ją dalej, by trafiła do potrzebujących. W tym roku wchodzący w skład federacji banków żywności oddział w Trójmieście obchodzi jubileusz 20-lecia. W naszym mieście okazji do świętowania jest więcej, bo właśnie tutaj otwarto magazyn, który pozwoli kontynuować misję w duchu zrównoważonego rozwoju i jeszcze sprawniejszego zarządzania pozyskaną żywnością. Ratują żywność przed zmarnowaniem i przekazują ją dalej – do stowarzyszeń, fundacji i ośrodków pomocy społecznej. Trafia ona także do sklepów społecznych, a stamtąd do potrzebujących: osób w kryzysie bezdomności czy z niepełnosprawnościami, osób w kryzysie uchodźczym, seniorów i rodzin w trudnej sytuacji materialnej. Pracy jest dużo, ale gorąco wierzą, że warto pomagać. Przyświeca im prosta myśl, że zapobieganie marnowaniu żywności i zrównoważona dystrybucja może rozwiązać problem głodu. Taka jest społeczność skupiona wokół Banku Żywności w Trójmieście. Dziś mieli oni szczególny dzień. Do radosnego świętowania włączyli się przedstawiciele samorządów i instytucji, którzy od lat współpracują z tym, jak sami mówią, niezawodnym partnerem. Byli też pracownicy, wolontariusze i przyjaciele instytucji, którzy zadbali, aby każdy poczuł się tego dnia wyjątkowo. Znalazła się przestrzeń na podziękowania i wyróżnienie tych, którzy przez te lata dali z siebie najwięcej. Obecna na uroczystości dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej Katarzyna Stec przeczytała list od prezydent Aleksandry Kosiorek, która pogratulowała instytucji jubileuszu i podziękowała za wysiłki skierowane na poprawę losu najbardziej potrzebujących. Oprawę artystyczną zapewnił zespół „Wielki Błękit” z Gdańska oraz młodzież i artyści związani ze stowarzyszeniem. Świętowano w przestrzeni nowego magazynu, który jest nie tylko inwestycją na lata, ale ma spełniać także funkcję edukacyjną. 660 m2 powierzchni magazynowej pozwoli zabezpieczyć jeszcze więcej żywności. Kuchnia rodem z XXI w. służyć będzie przedłużeniu trwałości żywności krótkoterminowej, a w salach warsztatowych prowadzona będzie działalność edukacyjna. Magazyn jest zeroemisyjny. Są tam: fotowoltaika, pompa ciepła, dwa samochody elektryczne i stacja do ich ładowania. Obiekt mieści się przy ul. Starochwaszczyńskiej 36 B, w miejscu, z którego łatwo dotrzeć z pomocą do różnych części Trójmiasta i okolic.Gdzie trafi żywność zmagazynowana w nowym obiekcie? W pierwszej kolejności do osób zweryfikowanych przez ośrodki pomocy społecznej, ale również do sklepów społecznych, a stamtąd do potrzebujących: osób w kryzysie bezdomności czy z niepełnosprawnościami, uchodźców, seniorów i rodzin w trudnej sytuacji materialnej. Na terenie Gdyni znajdują się 2 takie miejsc. To sklepik społeczny przy ul. Lotników oraz obiekt o podobnej funkcji „Za stołem” przy ul. Maciejewicza.Bank Żywności w Trójmieście umożliwia wzajemne pomaganie m.in. w ramach sieci współpracy. Dzięki niej można łatwiej dotrzeć z pomocą do potrzebujących. Żywność pozyskiwana jest ze sklepów, od rolników, sponsorów i ludzi dobrej woli, jak ma to miejsce podczas świątecznych zbiórek w hipermarketach i centrach handlowych. Galeria zdjęć Pobierz galerię 660 m2 powierzchni magazynowej pozwoli zabezpieczyć jeszcze więcej żywności (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie Żywność pozyskiwana jest m.in. od rolników (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie 660 m2 powierzchni magazynowej pozwoli zabezpieczyć jeszcze więcej żywności (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie Było co wspominać (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie Było co wspominać (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie 660 m2 powierzchni magazynowej pozwoli zabezpieczyć jeszcze więcej żywności (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie 660 m2 powierzchni magazynowej pozwoli zabezpieczyć jeszcze więcej żywności (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie Było co wspominać (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie Świętowaniu towarzyszyła rodzinna atmosfera (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie Oprawę artystyczną zapewnił m.in. zespół „Wielki Błękit” (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie Świętowaniu towarzyszyła rodzinna atmosfera (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie Znalazła się przestrzeń na podziękowania i wyróżnienie tych, którzy przez te lata dali z siebie najwięcej (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie Odczytano też list od marszałka Mieczysława Struka (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie Na zdjęciu Katarzyna Stec, Michał Chabel i Dorota Zubilewicz (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie Na zdjęciu Katarzyna Stec i Michał Chabel (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie Świętowaniu towarzyszyła rodzinna atmosfera (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie 20 lat to kawał historii (fot. Magdalena Śliżewska) Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 10.09.2024 16:06 Autor: Karolina Szypelt (karolina.szypelt@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 11.09.2024 18:24 Zmodyfikował: Joanna Śliwińska