Nauka

#wGdyni posiłek w szkole i w domu

Naleśniki z truskawkami

W gdyńskich szkołach posiłki planowanowane są z uwzględnieniem produktów sezonowych // fot. Pixabay

Sześć szkół otrzyma pieniądze na modernizację kuchni w ramach programu „Posiłek w szkole i w domu". Zdecydowana większość uczniów szkół podstawowych w Gdyni korzysta z obiadów oferowanych przez szkoły. W tym roku posiłki będą jeszcze lepsze.


Krem z dyni z groszkiem ptysiowym, gulasz drobiowy w sosie własnym z kaszą bulgur i mizerią ze świeżych ogórków, domowy kompot – to przykład obiadu, który w tym tygodniu zjadły dzieci w Szkole Podstawowej nr 45 w Gdyni.
 
Gdyńskie podstawówki serwują zdrowe, przygotowane z udziałem sezonowych produktów posiłki, planowane zgodnie z najnowszymi zaleceniami dietetyków. Większość szkół wyposażona jest w nowoczesne kuchnie ze sprzętami, które pozwalają na wykonywanie zaawansowanych procesów kulinarnych.
 
- W tym roku, w ramach programu „Posiłek w szkole i w domu” zdecydowaliśmy o przekazaniu środków na modernizację kuchni i zakup nowoczesnych sprzętów kuchennych sześciu szkołom podstawowym – mówi Bartosz Bartoszewicz, wiceprezydent Gdyni ds. jakości życia. – Pozwolą one na poprawę warunków, w jakich powstają posiłki oraz, mam nadzieję, otworzą nowe możliwości profesjonalistom, którzy te posiłki przygotowują. W Gdyni kładziemy duży nacisk na profilaktykę. Odpowiednio zbilansowana dieta i zdrowe, dobrze skomponowane posiłki są niezwykle ważne w przypadku najmłodszych gdynianek i gdynian, którzy większość dnia spędzają w szkole.
 
W ramach programu, do gdyńskich podstawówek trafi 406 788 złotych, z przeznaczeniem na zadania, obejmujące dopasowanie i poprawę standardów stołówek (zarówno kuchni jak i jadalni) obecnie funkcjonujących placówek szkolnych. Pieniądze trafią do: Szkół Podstawowych: „40” „26”, „29”, „35”, „20” i „39”.
 
- W naszej szkole z obiadów korzysta prawie trzy czwarte uczniów – mówi Iwona Chudyszewicz, dyrektor Szkoły Podstawowej nr 29. – Oferujemy bardzo smaczne posiłki, jednak stan naszej kuchni zdecydowanie wymaga modernizacji. Już mamy zaplanowane, jaki sprzęt kupimy dzięki środkom z tego programu. Cieszymy się, że będziemy mieć komfortową kuchnię i lepsze warunki dla pracy naszego personelu.
 
W Szkole Podstawowej nr 40 marzą o profesjonalnym piecu konwekcyjnym.
 
- Obecnie taki piec jest już standardem w gastronomii – wyjaśnia Marek Zbornik, kierownik administracji szkoły. – Pozwala na przygotowanie posiłków o lepszej jakości niż metody tradycyjne. W naszej kuchni bardzo duży nacisk kładziemy właśnie na jakość posiłków, do tej pory nie mieliśmy negatywnych uwag ze strony rodziców w tym zakresie. Modernizację chcemy przeprowadzić jak najszybciej, tuż po tym, gdy otrzymamy środki.
 
Zmodernizowane kuchnie w gdyńskich podstawówkach powinny działać jeszcze w tym roku szkolonym.

Galeria zdjęć

ikona Pobierz galerię
  • ikonaOpublikowano: 19.09.2022 08:19
  • ikona

    Autor: Aneta Marczak (a.marczak@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 19.09.2022 13:10
  • ikonaZmodyfikował: Aneta Marczak
ikona