Nauka

Zachwycające desery w sali do gotowania SP 16

Zawodnicy w fartuchach stoją przed jury

Jury miało trudne zadanie - desery były naprawdę wyjątkowe //Fot. Sp 16

21.06.2022 r.

Kto nie lubi programu MasterChef? Okazuje się, że w Szkole Podstawowej nr 16 nie tylko go lubią, ale nawet organizują. A wszystko to w nowej sali do gotowania, którą niedawno, w tej placówce na Pustkach Cisowskich, otworzono.


Na pomysł organizacji dużej imprezy kulinarnej przypominającej MasterChefa w pachnącej jeszcze nowością sali do gotowania wpadli przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego w Szkole Podstawowej nr 16. Młodzi cukiernicy przez cały dzień brali udział w zmaganiach, a całość oceniało jury, złożone z dyrekcji i nauczycieli.

- To bardzo ciekawy sposób wykorzystania sali do gotowania – mówi Bartosz Bartoszewicz, wiceprezydent Gdyni ds. jakości życia. - To dobra wiadomość, że uczniowie „16” tak dobrze się czują w nowej szkole i mają tyle pomysłów na wykorzystanie sal specjalistycznych. Samorząd, przykłada dużą uwagę do tego, aby powstające placówki w Gdyni były szkołami przyszłości, w których nauka stanie się wyjątkowym doświadczeniem. Taka jest m.in. szkoła na Pustkach Cisowskich, takie będą nowo budowane szkoły na Wiczlinie i kolejne modernizowane w naszym mieście.

Uczestnicy gdyńskiego MasterChef! w „16” mogli w pełni korzystać z urządzeń dostępnych w sali do gotowania. Twórców ograniczała tylko wyobraźnia i czas – na stworzenie kulinarnych wspaniałości mieli równo 25 minut.

Zwycięzcy to Maja Kleisa i Jan Olesiński z klasy 8c. Ich czekoladowy fondant podbił serca jury. O włos od podium były dziewczyny z klasy 8e - Wiktoria Nadzikowska, Małgorzata Ciećwierz oraz Malwina Michalewska, które przygotowały amerykańskie pancakes z czekoladą i owocami. Na pochwałę zasłużyły też najmłodsze uczestniczki zabawy - Alicja Furmańska, Ida Rąpała i Julia Niewiarowska, które przygotowały całe mnóstwo lollypopsów i poczęstowały publiczność! Mistrzem podrzucania naleśników został Ryszard Pawłowski z klasy 7d wraz ze swoją uroczą asystentką Nadią Felisiak z klasy 5a.

- Zasiadałam w jury, byłam nawet jego przewodniczącą – przyznaje Dorota Bębenek, dyrektor szkoły. - Poza mną ten zaszczyt przypadł nauczycielom: Ewie Nowak, Hannie Śmiłowskiej oraz Jakubowi Wyszomierskiemu, przedstawicielowi Samorządu Uczniowskiego. Gościem specjalnym był ekspert gastronomii Jakub Nowak. Nad całością czuwała opiekunka samorządu, Anna Polańska. Staramy się jak najlepiej wykorzystywać możliwości, które daje nam budynek naszej szkoły. A teraz, gdy mamy piękną pogodę spędzamy z uczniami dużo czasu na nowym patio.
  • Dziewczynka przygotowuje deser
  • Dziewczynka przygotowuje deser
  • Uczniowie w kuchni
  • Publiczność w sali do gotowania
  • Jury konkursu w SP 16