Aktualności

Komunalny blok bez barier w stanie surowym zamkniętym

Budowa trzypiętrowego bloku przy ul. Dickmana, na objętym Gminnym Programem Rewitalizacji Oksywiu, trwa od lipca 2019 // fot. Aleksander Trafas

Budowa trzypiętrowego bloku przy ul. Dickmana, na objętym Gminnym Programem Rewitalizacji Oksywiu, trwa od lipca 2019 // fot. Aleksander Trafas

20.03.2020 r.

Przy ul. Dickmana na Oksywiu trwa budowa nowego gdyńskiego budynku komunalnego bez barier. Kładzione są tynki, ustawiane ścianki działowe, trwają roboty przy poszyciu dachowym i ociepleniu bloku.

- Kameralny budynek komunalny bez barier przy ul. Dickmana to miejsce, jakiego dotąd w Gdyni nie było. Będzie w pełni dostosowany do potrzeb osób z niepełnosprawnościami czy potrzebujących - np. z powodu wieku - wsparcia w codziennym funkcjonowaniu. Chcemy, by dla mieszkańców stał się prawdziwym domem. Bardzo zależy nam, by poza miejscem do życia znaleźli tu także, a może przede wszystkim, domowe ciepło; by sąsiedzi byli dla siebie wsparciem, by pozostawali aktywni, by nawiązali relacje – mówi Wojciech Szczurek, prezydent Gdyni. – Myśląc o tworzeniu w Gdyni nowych przestrzeni kładziemy duży nacisk na likwidowanie barier, stwarzanie okazji do bycia razem, do nawiązywania relacji i budowania małych społeczności. Stąd w projekcie budynku m.in. ogród społeczny, w którym lokatorzy będą mogli razem uprawiać warzywa lub rośliny ozdobne, oraz pomieszczenia do wspólnego spędzania czasu.

Budowa trzypiętrowego bloku przy ul. Dickmana, na objętym Gminnym Programem Rewitalizacji Oksywiu, trwa od lipca 2019. Na parterze położono już tynki, teraz te prace toczą się na pierwszym piętrze. Na trzecim piętrze stawiane są ścianki działowe a tam, gdzie one już stoją, układana jest instalacja elektryczna. Trwają roboty przy poszyciu dachowym i ociepleniu budynku oraz te związane z wykonaniem wewnętrznej instalacji sanitarnej. Jeszcze w tym miesiącu powinien skończyć się montaż stolarki zewnętrznej.

Decyzja o budowie dostępnego bloku komunalnego zapadła, gdy po analizie stanu technicznego parterowych budynków stojących przy ul. Dickmana 18 - 30 okazało się, że ich stan wyklucza poważne remonty czy przebudowy, co planowano w Gminnym Programie Rewitalizacji. Władze Gdyni zdecydowały o wyburzeniu budynków i budowie na części opuszczonego terenu komunalnego bloku bez barier. Lokatorom spod nr. 28 i 30 już przydzielono mieszkania zastępcze z zasobów gminy. Przeprowadzki koordynowało Laboratorium Innowacji Społecznych w Gdyni, w ścisłym porozumieniu z zainteresowanymi mieszkańcami oraz przy współpracy wydziałów i jednostek organizacyjnych Urzędu Miasta Gdyni.

- Rewitalizując gdyńskie dzielnice równie dużą wagę co do działań inwestycyjnych przykładamy do zmian społecznych. Tu sąsiedzkie więzi będziemy budować niejako od podstaw: w przestrzeni, jakiej dotąd tu nie było – mówi Michał Guć, wiceprezydent Gdyni ds. innowacji, odpowiedzialny za przebieg gdyńskiej rewitalizacji. – Wierzę, że dzięki mieszkańcom komunalnego bloku bez barier zmieni się ta część Oksywia. Mam nadzieję, że zawiąże się tu społeczność, która przyciągnie innych mieszkańców dzielnicy i że wspólny teren przy bloku będzie chętnie przez wszystkich odwiedzany.

Nowy gdyński blok komunalny bez barier powstaje przy ulicy Dickmana na Oksywiu, na działce zajmowanej przez parterowe budynki mieszkalne nr 28 i 30.

Będzie w nim 30 mieszkań jedno-, dwu- i trzypokojowych o powierzchni od 28 m kw do 55 m kw oraz jedno mieszkanie pięciopokojowe o powierzchni 111 m kw. Osobom starszym i z ograniczoną sprawnością poruszanie się ułatwią: bezprogowe wejście do budynku i mieszkań, przestronna klatka schodowa oraz winda. Mieszkania zaaranżowano z uwzględnieniem potrzeb osób poruszających się na wózkach. Wszystkie lokale będą miały balkony, a te położone na parterze – małe ogródki.

Zaprojektowano miejsca sąsiedzkiej integracji: ogród społeczny, w którym mieszkańcy będą wspólnie dbać o zieleń, uprawiać warzywa i owoce. Uprawa będzie prowadzona w skrzyniach ułatwiających dostęp osobom poruszającym się na wózkach. Na parterze znajdować się będzie świetlica oraz np. warsztat albo siłownia (co konkretnie – zdecydują sami mieszkańcy). Dla wygody lokatorów zaplanowano też wózkarnię. 

W budynku przy ul. Dickmana swoją siedzibę znajdzie też placówka dla dzieci i młodzieży.

Do dyspozycji lokatorów powstanie parking z miejscami dla osób z niepełnosprawnościami. Nawierzchnia w znacznej części będzie ażurowa, co umożliwi przerost zielenią. Zieleń – drzewa lub krzewy – pojawi się też pomiędzy miejscami postojowymi.

Budowa komunalnego bloku bez barier to koszt ok. 8 mln zł.

Projekt „Budowa budynku komunalnego wielorodzinnego przy ulicy Dickmana w Gdyni-Oksywie" współfinansowany jest w ramach Instrumentu Finansowego wdrażanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020.

  • fot. Aleksander Trafas
  • Fot. Aleksander Trafas
  • fot. Aleksander Trafas
  • fot. Aleksander Trafas
  • fot. Aleksander Trafas
  • fot. Aleksander Trafas
  • Materiały Laboratorium Innowacji Społecznych