Dzień Wszystkich Świętych – sprawdź dojazd do cmentarzy Dzień Wszystkich Świętych – sprawdź dojazd do cmentarzy
Aktualności

Właśnie tak wygląda "Nasze Witomino"

Mural na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // fot. Karolina Misztal-Świderska

Mural na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // fot. Karolina Misztal-Świderska

10.09.2021 r.

Kilka tygodni wspólnej, twórczej pracy właśnie dobiegło końca. W środowe popołudnie młodzi ludzie zaangażowani w powstanie muralu „Nasze Witomino” spotkali się przy ul. Chwarznieńskiej, by nadać dziełu ostatni szlif.

Tatiana lubi malować, więc gdy wychowawczyni zaproponowała jej włączenie się w prace nad muralem „Nasze Witomino” – zgodziła się od razu. W gronie młodych ludzi, którzy zaangażowali się w powstanie malowidła, byli też m.in. Wiktoria i Kuba. Na Witominie mieszkają od urodzenia.

Zgodnie przyznają, że stworzenie kolejnych symboli Witomina - taki m.in. był cel pracy nad muralem - było dla nich fajnym, ciekawym zajęciem.
- Od razu wpadły mi do głowy, i Tatianie też, dziki – mówi Wiktoria. – I poszło…
Na muralu, który w efekcie m.in. ich zaangażowania powstał na murze oporowym bloku przy ul. Chwarznieńskiej 36, podziwiać więc można dziki w aucie, z gitarą, w stadzie… Jest też znak z napisem „Dzikowo”.

Projekt muralu przy ul. Chwarznieńskiej powstał w ramach „Wakacyjnej szkoły muralu”. Podczas kilku spotkań z artystą-rzemieślnikiem Beeskim młodzież poznawała różne techniki wykonywania murali – uruchamiając przy okazji wyobraźnię. Podczas warsztatów bowiem w formie rysunków opowiadali o tym, z czym kojarzy się Witomino.
- To rozwinięcie i uzupełnienie działań, które toczyły się przy ul. Uczniowskiej w 2019 i 2020 roku – przypomina Monika Listwoń, koordynatorka Funduszu Sąsiedzkiego „Gdynia OdNowa” w Laboratorium Innowacji Społecznych. – Tu, na ścianie garażu, powstał pierwszy z witomińskich murali. Kamil, nastolatek zaangażowany w jego powstanie, „załapał bakcyla” i zgłosił do Funduszu Sąsiedzkiego pomysł stworzenia drugiego malowidła.

I tak, podczas „Wakacyjnej szkoły muralu”, młodzi ludzie tworzyli rysunki, na podstawie których powstał projekt muralu zajmującego powierzchnię 37 m kw.
Na ścianę - także odpowiednio przygotowaną przez młodzież - przerzucano go za pomocą rzutnika: dzięki temu dokładnie odwzorowano pracę młodzieży. Co ciekawe, ten etap prac prowadzono po zmierzchu, by dobrze widoczny był obraz z rzutnika. Następnie kontury wypełniono kolorami.

Na początku września mural został zakończony i mógł odbyć się finisaż. Wzięli w im udział, oczywiście, młodzi artyści, bez których muralu by nie było. Na pytanie, co czują, gdy widzą skończone dzieło, Wiktoria odpowiada: - Patrzy się z dumą. A Tatiana dopowiada: - Mogliśmy wziąć udział w czymś, co zostanie na Witominie na zawsze.

Zachodnia część dawnej dzielnicy Witomino-Radiostacja to jeden z sześciu gdyńskich obszarów rewitalizacji. Oprócz zaplanowanych tu przedsięwzięć inwestycyjnych, jak zmiany np. na ul. Uczniowskiej i Nauczycielskiej, prowadzone są tu działania społeczne, realizowane przy wsparciu organizacji pozarządowych: angażujące mieszkańców, pozwalające im się lepiej poznać we wspólnych aktywnościach.
– Akcje taka jak wspólne malowanie muralu są doskonałym pretekstem do nawiązywania relacji, poznawania się, zainteresowania najbliższym sąsiedztwem. A budowanie więzi, wyłanianie lokalnych liderów, pobudzanie do działania to cele projektów społecznych, które podejmujemy w ramach rewitalizacji – mówi Michał Guć, wiceprezydent Gdyni ds. innowacji. – Miejscem, w którym wspólne działania mogą być inicjowane czy realizowane, będzie Przystań Widna 2A, centrum sąsiedzkie powstające w sercu Witomina. Do ich podejmowania zachęcam już teraz. Przykład murali pokazuje, że warto.
 
Projekt Gdynia odNowa: Rewitalizacja zachodniej części dzielnicy Witomino-Radiostacja jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020.


  • Od lewej: Kuba, Tatiana i Wiktoria i mural na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // fot. Karolina Misztal-Świderska
  • Mural na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // fot. Karolina Misztal-ŚwiderskaMural na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // fot. Karolina Misztal-Świderska
  • Praca nad muralem na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // mat. Laboratorium Innowacji Społecznych
  • Praca nad muralem na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // mat. Laboratorium Innowacji Społecznych
  • Praca nad muralem na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // mat. Laboratorium Innowacji Społecznych
  • Praca nad muralem na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // mat. Laboratorium Innowacji Społecznych
  • Praca nad muralem na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // mat. Laboratorium Innowacji Społecznych
  • Praca nad muralem na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // mat. Laboratorium Innowacji Społecznych
  • Mural na ścianie garaży – powstał w roku 2020 // fot. Karolina Misztal – Świderska
  • Mural na ścianie garaży – powstał w roku 2020 // fot. Karolina Misztal – Świderska
  • Od lewej: Kuba, Tatiana i Wiktoria i mural na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // fot. Karolina Misztal-Świderska
  • Mural na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // fot. Karolina Misztal-Świderska
  • Mural na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // fot. Karolina Misztal-Świderska
  • Mural na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // fot. Karolina Misztal-Świderska
  • Od lewej: Tatiana, Wiktoria i Kuba. Mural na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // fot. Karolina Misztal-Świderska
  • Mural na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // fot. Karolina Misztal-Świderska
  • Mural na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // fot. Karolina Misztal-Świderska
  • Mural na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // fot. Karolina Misztal-Świderska
  • Mural na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // fot. Karolina Misztal-Świderska
  • Mural na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // fot. Karolina Misztal-Świderska
  • Mural na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // fot. Karolina Misztal-Świderska
  • Mural na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // fot. Karolina Misztal-Świderska
  • Mural na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // fot. Karolina Misztal-Świderska
  • Mural na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // fot. Karolina Misztal-Świderska
  • Praca nad muralem na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // mat. Laboratorium Innowacji Społecznych
  • Praca nad muralem na tyłach budynku Chwarznieńska 36 // mat. Laboratorium Innowacji Społecznych