Aktualności

Zapraszamy na plac zabaw przy ul. Żeglarzy

Oddanie do użytku mieszkańców placu zabaw przy ul. Żeglarzy było ostatnim, trzecim etapem zagospodarowania rekreacyjnego na Dolnym Oksywiu // mat. Laboratorium Innowacji Społecznych

Oddanie do użytku mieszkańców placu zabaw przy ul. Żeglarzy było ostatnim, trzecim etapem zagospodarowania rekreacyjnego na Dolnym Oksywiu // mat. Laboratorium Innowacji Społecznych

27.01.2021 r.

Najmłodsi i nieco starsi mieszkańcy ul. Żeglarzy na Oksywiu już korzystają z nowego placu zabaw. Nim jednak rozpoczęło się jego urządzanie odbyła się seria spotkań, w czasie których lokatorzy okolicznych bloków dzielili się swoimi pomysłami na to miejsce.
 
Ulica Żeglarzy - a tym samym znajdujące się na niej budynki oraz ich otoczenie – znajduje się na objętym rewitalizacją Oksywiu.
- I to właśnie dzięki temu możliwe było przeprowadzenie prac o znacznie szerszym zakresie niż te, które pierwotnie planowano – zauważa Michał Guć, wiceprezydent Gdyni ds. innowacji. - Oddanie do użytku mieszkańców placu zabaw przy ul. Żeglarzy było ostatnim, trzecim etapem zagospodarowania rekreacyjnego na Dolnym Oksywiu. Wcześniej powstały tu boisko i siłownia plenerowa. Powstał kompleks rekreacyjny, jakiego w tej części Gdyni bardzo brakowało.

- Inwestycja na Oksywiu jest jedną z wielu, dzięki którym mieszkańcy gdyńskich dzielnic mogą spędzać czas ciekawie i aktywnie w sąsiedztwie swoich domów – dodaje Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju. – Boisko, siłownia plenerowa i plac zabaw przy ul. Żeglarzy są ogólnodostępne. Dzięki wielości funkcji miejsce jest atrakcyjne dla mieszkańców w każdym wieku, dobrze bawić się tu mogą całe rodziny.
Wszystko zaczęło się od zaangażowania mieszkańców i organizacji pozarządowych prowadzących w dzielnicy Placówki Wsparcia Dziennego „Światłowcy” i „Kreatywni”. Wspólnie stworzyli pomysł na modernizację przestrzeni rekreacyjno-sportowych na Oksywiu Dolnym i Górnym. Projekt „Połączone Oksywie - adaptacja przestrzeni rekreacyjnych na Oksywiu Górnym i Dolnym” zgłoszono do Budżetu Obywatelskiego i wygrał w głosowaniu we wrześniu 2016 r. 
 - Projekt złożony do Budżetu Obywatelskiego w części dotyczącej Oksywia Dolnego był przede wszystkim wynikiem debat i spotkań z mieszkańcami budynków przy ul. Żeglarzy, poświęconych najbliższej okolicy - dbałości o bloki i ich otoczenie – przypomina Magdalena Warmowska, przedstawicielka zarządu Stowarzyszenia Społecznej Edukacji Non Stop, prowadzącego SPOT „Światłowcy". – Mówiono, że potrzebne są zmiany, które poprawią wygląd przestrzeni publicznej i podniosą jakość życia mieszkańców. Zdecydowano o wypracowaniu pomysłu, który mógłby być zrealizowany w ramach gdyńskiego Budżetu Obywatelskiego. Spośród lokalnej społeczności wyłoniła się grupa aktywnych mieszkanek, które z determinacją zaangażowały się zarówno na etapie poprawnego przygotowania wniosku, jak i promocji pomysłu podczas głosowania. Wspieraliśmy się z PWD „Kreatywni", wspólnie też celebrowaliśmy zwycięstwo.
W marcu 2017 r.  Rada Miasta Gdyni przyjęła Gminny Program Rewitalizacji, na mocy którego część Oksywia, w tym również teren przy ul Żeglarzy, został objęty rewitalizacją. Pierwotny projekt ​zagospodarowania terenu przy ul. Żeglarzy rozszerzono i zrealizowano w ramach Gminnego Programu Rewitalizacji, przy współpracy Laboratorium Innowacji Społecznych oraz Gdyńskiego Centrum Sportu, koordynującego wykonanie inwestycji.
- Nim plac zabaw powstał, kilka razy spotkaliśmy się z mieszkańcami ul. Żeglarzy – mówi Agnieszka Jurecka – Fryzowska z Laboratorium Innowacji Społecznych w Gdyni. – Chcieliśmy poznać ich zdanie i oczekiwania co do tego miejsca: jakie urządzenia powinny się znaleźć, by chętnie z niego korzystali. To, jak dziś teren wygląda, to wynik między innymi właśnie tych rozmów.

- Plac zabaw jest doskonałym uzupełnieniem poliuretanowego boiska oraz siłowni zewnętrznej, które powstały w tym miejscu – komentuje Przemysław Dalecki, dyrektor Gdyńskiego Centrum Sportu i dodaje: – Urządzenia i atrakcje przy ul. Żeglarzy zapewniają możliwości kompleksowej rozrywki w aktywnym wydaniu, niezależnie od wieku, zarówno indywidualnie, jak i grupowo. 
 
W związku z poszerzeniem zgłoszonego do BO pomysłu w ramach projektu Gdynia OdNowa - Rewitalizacja Dzielnicy Oksywie, plac zabaw przy ul. Żeglarzy zmodernizowano za 243 933,5 zł. Wkład własny gminy w ramach zadań realizowanych przy ul. Żeglarzy wyniósł 33,52 proc.

Projekt Gdynia odNowa: Rewitalizacja dzielnicy Oksywie jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020.

  • Oddanie do użytku mieszkańców placu zabaw przy ul. Żeglarzy było ostatnim, trzecim etapem zagospodarowania rekreacyjnego na Dolnym Oksywiu // mat. Laboratorium Innowacji Społecznych
  • Oddanie do użytku mieszkańców placu zabaw przy ul. Żeglarzy było ostatnim, trzecim etapem zagospodarowania rekreacyjnego na Dolnym Oksywiu // mat. Laboratorium Innowacji Społecznych
  • Oddanie do użytku mieszkańców placu zabaw przy ul. Żeglarzy było ostatnim, trzecim etapem zagospodarowania rekreacyjnego na Dolnym Oksywiu // mat. Laboratorium Innowacji Społecznych
  • Oddanie do użytku mieszkańców placu zabaw przy ul. Żeglarzy było ostatnim, trzecim etapem zagospodarowania rekreacyjnego na Dolnym Oksywiu // mat. Laboratorium Innowacji Społecznych
  • Oddanie do użytku mieszkańców placu zabaw przy ul. Żeglarzy było ostatnim, trzecim etapem zagospodarowania rekreacyjnego na Dolnym Oksywiu // mat. Laboratorium Innowacji Społecznych