Społeczeństwo

Pyszne spotkanie w gdyńskim DPS-ie

Drewniany nóż to symbol zwycięstwa w konkursie w Dnia Łasucha. W tym roku został przyznany podopiecznym DPS Chojnice // fot. Ilona Budzbon, Laboratorium Innowacji Społecznych

Drewniany nóż to symbol zwycięstwa w konkursie w Dnia Łasucha. W tym roku został przyznany podopiecznym DPS Chojnice // fot. Ilona Budzbon, Laboratorium Innowacji Społecznych

W kulinarne centrum świata na jeden dzień zmienił się Dom Pomocy Społecznej przy ul. Pawiej. Gdyby ktoś zabłądził i w piątek (30 sierpnia) trafił do ogrodu tej placówki przypadkiem, to mógłby pomyśleć, że jakimś cudem znalazł się w Grecji… lub w Hiszpanii. Dwa kroki dalej byłby już w Meksyku, a kilka metrów w prawo – na Ukrainie. Tego dnia gdyński DPS był bowiem gospodarzem Dnia Łasucha, czyli jednego z najsmaczniejszych spotkań podopiecznych domów pomocy społecznej z Pomorza.

Dzień Łasucha to spotkanie integracyjne dla podopiecznych i pracowników DPS-ów połączone z konkursem kulinarnym. Kilkanaście placówek z całego województwa spotyka się, by wspólnie smakować samodzielnie  przygotowanych potraw, ale także po to, by spędzić wesoło czas, porozmawiać ze starymi znajomymi oraz nawiązać nowe przyjaźnie. Podopieczni, którzy zwyciężą w konkursie, mogą zorganizować kolejne spotkanie w swoim DPS-ie. 

- Dzień Łasucha to tradycja domów pomocy społecznej. Spotykamy się z tej okazji już od 2000 roku. W ubiegłym roku nasi podopieczni zdobyli największe uznanie jury. Wraz z możliwością organizacji tego spotkania mogliśmy wybrać także motyw przewodni. Postawiliśmy na kuchnie świata. Chcieliśmy, by seniorzy mogli spróbować lub lepiej poznać smaki z różnych części globu. Mamy też przyjemność współpracować z wolontariuszami Centrum Współpracy Młodzieży z sześciu różnych państw, którzy na co dzień inspirują naszych podopiecznych swoimi kulturami. Tym również chcieliśmy się podzielić – mówiła Lilliana Szewczuk-Putrym, dyrektor Domu Pomocy Społecznej w Gdyni.  

W ogrodzie przy ul. Pawiej stanęło więc kilkanaście różnych stanowisk pomorskich DPS-ów, a każdy przygotował kulinarne przysmaki. Udział wzięło około 300 osób, a spotkanie otworzyli wiceprezydent ds. innowacji Michał Guć oraz prezydent Wojciech Szczurek.

- Jak zawsze na ulicy Pawiej wielkim sercem witają wszystkich gospodarze, którzy w tej części Gdyni stworzyli niezwykłą atmosferę. I widać, że atmosfera ta udzieliła się wszystkim. Mieliśmy okazję przejść się z Michałem Guciem przejść się po tych pięknych, kolorowych i niezwykłych stanowiskach przygotowanych przez domy pomocy społecznej z całego województwa i naprawdę jestem pod wielkim wrażeniem. Już współczuję jury, bo podjęcie decyzji na pewno będzie wielkim wyzwaniem. Niech to będzie przede wszystkim dzień dzielenia się uśmiechem, dobrego ducha i radością - mówił prezydent Wojciech Szczurek.

Nie sposób zliczyć wszystkie potrawy, które przygotowali uczestnicy Dnia Łasucha. Podopieczni DPS Gdańsk Ostoja i DPS Szpęgawsk zabrali kolegów i koleżanki w kulinarną podróż do Włoch. Po sąsiedzku, bo do Hiszpanii, przenieśli się seniorzy z DPS Sopot. DPS Chojnice postawili na smaki kuchni ukraińskiej. DPS Gdańsk Polanki oraz DPS Pelplin zdecydowali się przedstawić różne oblicza kuchni greckiej. DPS Stawiska zainspirowali się kuchnią meksykańską – podobnie jak podopieczni z DPS Gdańsk Caritas. Chiński orient przejął menu DPS Gniew i DPS Stegna. Przy stoisku DPS Wejherowo można było rozsmakować się w przysmakach kuchni polskiej. Gdyński DPS nie brał udziału w konkursie, ale przygotował hiszpańskie tapas.

- Wybór kuchni greckiej był pomysłem naszej koleżanki i mamy nadzieję, że spodoba się jury. Ale nie stresujemy się oceną, bo w dzisiejszym dniu chodzi przecież o dobrą zabawę. A atmosfera jest fantastyczna – mówili podopieczni DPS Gdańsk Polanki. Z kolei seniorzy i przedstawiciele DPS Stegna mówili – Cała chińska kultura bardzo dobrze się nam kojarzy. Zdecydowaliśmy się więc, po burzy mózgów, właśnie na ten region. Samodzielnie zrobiliśmy sushi i ciasteczka z wróżbą, te małe „przepowiednie” też ułożyliśmy sami.

Nic więc dziwnego, że przed jury było bardzo trudne zadanie. Smak potraw, ogólne wrażenie wizualne oraz pomysłowość oceniali: dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej Mirosława Jezior, pełnomocnik prezydenta ds. osób z niepełnosprawnościami Beata Wachowiak-Zwara oraz szef kuchni Hotelu Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront Przemysław Woźny.

- Jestem pod ogromnym wrażeniem, z każdym kolejnym stoiskiem jest coraz trudniej. Na szczęście mamy ze sobą eksperta, który podpowiada nam, na co zwracać szczególną uwagę. Ale przede wszystkim bardzo cieszy nas zaangażowanie podopiecznych DPS i w tej kategorii każdy zasługuje na pierwszą nagrodę – mówiła Mirosława Jezior.

Jury kursowało więc od stoiska do stoiska, próbując i smakując potraw serwowanych przez seniorów. W międzyczasie można było zobaczyć m.in. taneczne występy formacji tanecznych, wziąć udział w konkursach przygotowanych przez wolontariuszy CWM, posłuchać muzyki z całego świata.

Ostatecznie, decyzją jury, Dzień Łasucha Kuchnie Świata zwyciężyli podopieczni DPS Chojnice. Poza tym, że będą organizatorami przyszłego spotkania, to nazwa ich DPS-u zostanie wypalona na przechodnim totemie – wielkim drewnianym nożu, który jest symbolem konkursu.

Drugim miejscem uhonorowany został DPS Wejherowo, a trzecim DPS Sopot. Wyróżnienia zostały przyznane natomiast DPS Gdańsk Ostoja oraz DPS Szpęgawsk. Pozostali uczestnicy otrzymali specjalne podziękowania.

Galeria zdjęć

ikona Pobierz galerię
  • ikonaOpublikowano: 30.08.2019 14:35
  • ikona

    Autor: Ksenia Pisera (k.pisera@lis.gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 30.08.2019 14:57
  • ikonaZmodyfikował: Agnieszka Janowicz
ikona