Społeczeństwo

Śledzie w occie z Orłowa zagoszczą w Radiu Gdańsk

Szef kuchni Tawerny Orłowskiej Dawid Leśniak przedstawia śledzie w occie - gdyńskiego kandydata na

Szef kuchni Tawerny Orłowskiej Dawid Leśniak przedstawia śledzie w occie - gdyńskiego kandydata na "Pomorski Przysmak 2022". Źródło: Tawerna Orłowska

21.06.2022 r.

Weki wracają w wielkim stylu i przeżywają prawdziwy renesans. Powraca też plebiscyt Radia Gdańsk na Pomorski Przysmak. W tegorocznej edycji konkurować będą właśnie weki, a Gdynię reprezentują śledzie w occie z Tawerny Orłowskiej – wyłowione ze słoika mogą trafić zarówno na elegancko nakryty stół, jak i piknikowy koc rozłożony na plaży.


Cóż mogłoby być kulinarnym symbolem Gdyni, jak nie ryby? W ubiegłym roku plebiscyt Radia Gdańsk wygrała, i została oficjalnym „Pomorskim Przysmakiem”, „Gdyńska rybka z ikrą Marko” - rybka, tyle że słodka, bo zrobiona z ciasta gofrowego i wypełniona różnorakim nadzieniem. Radiowi redaktorzy poszukiwali rok temu bowiem najlepszych regionalnych słodkości.

W tym roku o zaszczytny tytuł najlepszej potrawy naszego regionu też zawalczą gdyńskie ryby, ale już w wersji wytrawnej – śledzie złowione przez orłowskich rybaków i przygotowane przez kucharzy Tawerny Orłowskiej - oprószone mąką, usmażone i przygotowane w zalewie octowej z cebulą, papryką i marchewką. Można je zjeść na miejscu, z widokiem na orłowski klif i molo lub zabrać zamknięte w słoiku niczym w akwarium, by cieszyć się ich smakiem w domu lub na pikniku.

- Podtrzymując tradycje naszych poprzednich pokoleń, recepturę przekazywaną od prababci do babci i naszych mam, na temat sekretów przechowywania żywności na dłuższy czas, stworzyliśmy perfekcyjny przepis na „śledzia w occie”. Od pierwszych dni funkcjonowania naszej restauracji pozyskujemy ryby od zaprzyjaźnionych rybaków. Najważniejszym sekretem jest świeżo złowiona ryba prosto z naszego kutra. Do tego ten najwyższej klasy produkt, połączony z pasją naszych kucharzy, daje owoc w postaci weka z najbardziej znaną rybą z naszego morza. A jeśli dodamy do tego widok na nasze wspaniałe morze i kameralne molo, rozciągające się z tarasu Tawerny Orłowskiej, uczta nabiera niepowtarzalnego klimatu. Śledź w occie smakuje nie tylko nad morzem, dzięki naszym wekom – jego oryginalnym smakiem i aromatem można delektować się w każdym miejscu, przez cały rok – mówi Dawid Leśniak, szef kuchni w Tawernie Orłowskiej.

Tawerna Orłowska, fot. Przemysław Kozłowski
Tawerna Orłowska, fot. Przemysław Kozłowski
I to właśnie dlatego, że orłowski przysmak w słoiku można zabrać i smakować wszędzie, śledzie w occie powalczą o miano „Przysmaku Pomorza”. Temat tegorocznej edycji plebiscytu Radia Gdańsk są bowiem weki, które w ostatnich latach przeżywają w Polsce prawdziwy renesans.

- W 2022 roku rozgłośnia chce przybliżyć słuchaczom starą, polską tradycję robienia weków. Popularne słoiki to dobro naszych babć i mam, z których wciąż niezwykle chętnie korzystamy. Zabiegani, zajęci, zestresowani – nie zawsze mamy czas, by gotować. A domowe, klasyczne, polskie dania zamknięte w słoiku są idealnym pomysłem na szybki, smaczny, pełnowartościowy obiad. Gołąbki, bigos, ogórki kiszone, żurawina, pasztet, powidła – w słoiku znaleźć się może wszystko! Wytrawne i słodkie. Warzywne, owocowe i mięsne – informują radiowcy. - Ostatnie lata pokazują wielki powrót do gotowania, tradycyjnego, domowego jadła. Szukamy babcinych przepisów, stawiamy na naturalne składniki. Właśnie takie smaki chcemy odkrywać na Pomorzu.

Radiowa ekipa – dziennikarka i pomysłodawczyni akcji Ewelina Potocka wraz z kulinarnymi ekspertami: Urszulą Sobiecką z Koła Gospodyń Wiejskich Niestępowo i kucharzem Sławomirem Miotkiem, przez całe wakacje odwiedzać będą regionalne gospodarstwa, zaglądać do kuchni gospodyń wiejskich, podpatrywać, jak z kulinarnej tradycji czerpią znakomici pomorscy szefowie kuchni. Zakręcone w słojach pomorskie przysmaki będą prezentowane przez nich co tydzień, w piątki na antenie i stronie Radia Gdańsk. Wszystkie przedstawione specjały wezmą udział w konkursie - głosowaniu SMS słuchaczy (szczegóły poznamy w piątek 24 czerwca). W ten sposób zostanie wyłowiony „Pomorski Przysmak 2022”.

Prezentacja orłowskiego „Śledzia w occie” już w ten piątek, 24 czerwca – radiowcy pojawią się o 12.00 z mobilnym studiem na skwerze Kościuszki przy fontannie. Plebiscyt potrwa do końca sierpnia. 

Mobilne studio Radia Gdańsk będzie gościć w naszym mieście w piątek (24.06) od godz. 12.00 do 16.00. O Gdyni i wakacyjnych atrakcjach opowiadać będą:
  • Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni,
  • Joanna Zielińska, przewodnicząca Rady Miasta Gdyni,
  • Alicja Harackiewicz, dyrektor Centrum Nauki Experyment,
  • Maja Wagner, naczelnik Wydziału Kultury,
  • Paweł Brutel, zastępca dyrektora Gdyńskiego Centrum Sportu.