Co nowego

Tak będzie wyglądał Teatr Miejski

 Największą i najbardziej rzucająca się w oczy zmianą będzie nowa elewacja i uproszczona bryła budynku, fot. materiały prasowe pracowni WXCA Sp. z o.o.

Największą i najbardziej rzucająca się w oczy zmianą będzie nowa elewacja i uproszczona bryła budynku, fot. materiały prasowe pracowni WXCA Sp. z o.o.

21.03.2019 r.

Rozstrzygnięto konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej przebudowy Teatru Miejskiego im. Witolda Gombrowicza. Autorem zwycięskiej pracy jest warszawskie biuro architektoniczne WXCA Sp. z o.o. Zmodernizowany budynek teatru wpisze się w modernistyczny charakter zabudowy Gdyni – będzie estetycznie, nowocześnie i funkcjonalnie.

Sąd konkursowy z dwóch prac, które wpłynęły zdecydował się przyznać pierwszą nagrodę w wysokości 40 tys. zł firmie WXCA Sp. z o.o. Tym samym zwycięska koncepcja została zarekomendowana do realizacji. Kolejnym krokiem są negocjacje między biurem architektonicznym a miastem.

- Chcemy mieć Teatr Miejski, który z jednej strony będzie korespondował z modernistyczną zabudową Gdyni, z drugiej będzie nowoczesny i funkcjonalny. Projekt biura architektonicznego WXCA spełnia nasze założenia. Już niedługo gdynianie będą mogli cieszyć się nową elewacją, reprezentacyjnym wejściem głównym oraz zmodernizowanym foyer. Co ważne budynek zostanie także dostosowany do potrzeb osób z niepełnosprawnością – mówi Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju.

Największą i najbardziej rzucającą się w oczy zmianą będzie nowa elewacja i uproszczona bryła budynku. - Modernistyczna architektura miasta oraz pierwotna forma budynku sugerują zastosowanie prostych środków wyrazu w kształtowaniu elewacji – mówią architekci z biura WXCA. - Tożsamość obiektu budują zatem proste zabiegi - tynkowane ściany uzupełnione o tektonikę wgłębień podkreślających podziały pionowe, charakterystyczne dla pierwotnej elewacji budynku. Zastosowany układ podziałów w elewacji w sposób czytelny poprowadzi gości do strefy wejściowej i jednocześnie pozwoli na eleganckie wyeksponowanie nazwy teatru oraz wykorzystanie płaszczyzny ścian do stworzenia atrakcyjnej identyfikacji wizualnej obiektu – podkreślają.

Wejście główne, prowadzące bezpośrednio do foyer, zostanie przesunięte w stronę Urzędu Miasta, fot. materiały prasowefot. materiały prasowe pracowni WXCA Sp. z o.o.

Sam budynek będzie wyższy, dzięki wyniesieniu nieużytkowanego do tej pory poddasza i przebudowie dachu. Drewnianą konstrukcję zastąpi żelbetowy strop oraz ściany. Nowo wygospodarowana przestrzeń posłuży za magazyn dekoracji. Od strony ul. Bema budynek także zyska na kubaturze. Nieregularna w tej chwili linia wschodniej ściany budynku, zostanie wyrównana poprzez przesuniecie zewnętrznej ściany w stronę ulicy, co uprości i uatrakcyjni bryłę obiektu wizualnie.

Wejście główne, prowadzące bezpośrednio do foyer, zostanie przesunięte w stronę siedziby Urzędu Miasta. Jego reprezentacyjny charakter będzie podkreślała dwukondygnacyjna wysokość podcieni. Drugie wejście, po przeciwnej stronie budynku, także zostanie zaakcentowane podcieniem, tym razem jednokondygnacyjnymi. Modernizacja wejść to także większy komfort użytkowania dla osób z niepełnosprawnością ruchową. To dzięki budowie odpowiednio nachylonej posadzki w strefach wejściowych.

W związku z potrzebą zmiennej lokalizacji widowni i sceny przewidujemy zastosowanie sceny mobilnej, montowanej na potrzeby spektaklu w różnych częściach foyer - tłumaczą autorzy projektu,fot. materiały prasowe pracowni WXCA Sp. z o.o.

Południowa część obiektu, w skład którego wchodzi foyer (niekiedy służące za małą scenę), kawiarnia oraz przestronny hol wejściowy, także przejdzie zmiany. – Foyer, na co dzień jasna i przestronna strefa wejścia do sali głównej, może zostać łatwo przekształcone w scenę. W związku z potrzebą zmiennej lokalizacji widowni i sceny przewidujemy zastosowanie sceny mobilnej, montowanej na potrzeby spektaklu w różnych częściach foyer - tłumaczą autorzy projektu. – Przewidujemy także zachowanie antresoli jako miejsca obserwacji sztuki oraz jako drugą kondygnację kawiarni - dodają.

Sama kawiarnia zyska większy dostęp do światła (to za sprawą powiększenia okien) i zupełnie nowy wystrój. Charakterystycznym jej elementem będzie, utrzymana w morskiej kolorystyce, mozaika nawiązująca do tradycji gdyńskiego modernizmu. Powiększeniu ulegnie strefa szatni. Ułatwi to prace obsłudze i podniesie komfort użytkowania przestrzeni przez gości teatru. Dodatkowo druga kondygnacja wzbogaci się o pomieszczenie konferencyjne pozwalające na organizację spotkań, warsztatów czy kameralnych wydarzeń.

Sama kawiarnia zyska większy dostęp do światła (to za sprawą powiększenia okien) i zupełnie nowy wystrój, fot. materiały prasowe pracowni WXCA Sp. z o.o.

Powiększona zostanie przestrzeń tuż nad deskami dużej sceny, czyli tzw. komin. Jest to wysoki szyb, gdzie można chować rzeczy przydatne przy realizacji przedstawień - Duża scena, w wyniku rozbudowy komina scenicznego, wyposażona zostanie w zespół sztankietów i mostów oświetleniowych Komputerowe sterowanie sztankietami i mostami pozwoli na dowolną konfigurację ich układu. Takie rozwiązanie umożliwia praktycznie nieograniczone kształtowanie przestrzeni, w celu uzyskania zamierzonego efektu scenograficznego – dodają architekci. Projekt nie zakłada modernizacji widowni dużej sceny.

Koszt opracowania dokumentacji projektowo-kosztorysowej przez biuro architektoniczne wyniesie nie więcej niż 980 tys. zł brutto, natomiast maksymalny koszt realizacji przebudowy teatru to 14.3 mln zł brutto. Szacowany termin rozpoczęcia inwestycji to 2021 r.

  • Tak będzie wyglądał Teatr Miejski od środka fot. materiały prasowe pracowni WXCA Sp. z o.o.
  • Tak będzie wyglądał Teatr Miejski Tak będzie wyglądał Teatr Miejski od środka fot. materiały prasowe pracowni WXCA Sp. z o.o. środka fot. materiały prasowe
  • Tak będzie wyglądał Teatr Miejski od środka fot. materiały prasowe pracowni WXCA Sp. z o.o.