Społeczeństwo

Domowa Gastrobanda – odkryj w sobie kulinarny talent

W wirtualnych zajęciach

W wirtualnych zajęciach "Domowej Gastrobandy" mogą uczestniczyć wszyscy domownicy, niezależnie od wieku. / fot. mat. prasowe

Czas spędzony w domu można wykorzystać na doskonalenie swoich umiejętności, a także na spróbowanie czegoś zupełnie nowego. Z propozycją ciekawego, kreatywnego i smacznego spędzania czasu w domu przychodzi K5 – Akademia Kulinarna z Gdyni, która prowadzi wirtualne warsztaty z gotowania pod nazwą „Domowa Gastrobanda”. Najbliższe zajęcia 18 kwietnia, na Facebooku.

Pomysł na „Domową Gastrobandę” nie jest nowy, bo narodził się już pół roku temu. Jednak wydarzenia związane z pandemią znacznie przyspieszyły cały projekt. „Domowa Gastrobanda” ma pokazać ile radości niesie ze sobą gotowanie. Docelowo zajęcia będą się odbywać raz w miesiącu, aby osoby, które nie mają czasu przyjść na warsztaty do akademii, miały okazję uczestniczyć w wielkim, wspólnym gotowaniu.

Każdy potrafi wybitnie gotować

Twórcy akademii uważają, że gotować potrafi każdy, wybitnie i ze smakiem. Uczestnicy wirtualnych zajęć, prowadzonych pod czujnym okiem szefa kuchni Kamila Sadkowskiego, odkryją w sobie tę niesamowitą moc. Na ponad godzinnych warsztatach, krok po kroku, szef kuchni tłumaczy, jak zrobić potrawę, jakich przypraw użyć i na co zwracać szczególną uwagę.

Przed gotowaniem należy zaopatrzyć się w dobre jakościowo produktu, co wielokrotnie podkreślają twórcy akademii. Jak jeszcze powinniśmy się przygotować do takich warsztatów? - Przede wszystkim się wyluzować. Potrzeba luzu i otwartej głowy, bo to jest najistotniejsze w kuchni – radzi Kamil Sadkowski.  



„Domowa Gastrobanda” prowadzona jest w taki sposób, aby można było w nich uczestniczyć z całą rodziną. Bez obaw można zaangażować dzieci do pomocy w kuchni i pokazać im, że gotowanie to prawdziwa przyjemność. – Na najbliższych warsztatach będę gotował z synem, który ma 10 lat. Pokażemy, że kuchnia to nie są zaklęte rewiry, co zresztą udowadniamy od początku istnienia akademii – mówi Sadkowski.

W kuchni jest aromatycznie


Lista produktów niezbędnych do gotowania jest udostępniana w wydarzeniu na Facebooku. Dla osób, które nie chcą tracić czasu na szukanie produktów w sklepie lub po prostu nie chcą wychodzić z domu, istnieje możliwość zamówienia pakietu (dla 4 osób) bezpośrednio w akademii. Zakupu produktów dokonuje się na stronie internetowej www.k5.com.pl/, a odbiór osobisty możliwy jest w dniu wspólnego gotowania.

- Staramy się nie pisać, co będzie przygotowywane. Uważamy, że lista produktów wystarczy, by pokazać jak z nich skomponować smaczny posiłek dla 4 osób. Podczas live’ów zawsze tłumaczymy, co na bazie danych składników można jeszcze przygotować, pokazujemy dodatkowe kulinarne tricki – mówi Kamil Sadkowski. - Nie chcemy sugerować, co uczestnicy będą jeść, Uważamy, że jeżeli ktoś ma nawet delikatną wyobraźnię kulinarną, to jest w stanie wyobrazić sobie aromat tego, co będzie przygotowane. Na najbliższych zajęciach (18 kwietnia) będzie mocno aromatycznie, bo będzie kuchnia z bliskiego wschodu, z Indii – dodaje.

Uczestnictwo w „Domowej Gastrobandzie” to także okazja do wygrania nagród, ufundowanych przez partnerów K5 – Akademii Kulinarnej. Szczegóły podawane są na bieżąco na Facebooku i w trakcie transmisji.

Najbliższe warsztaty odbędą się 18 kwietnia, o godzinie 17:00. Link do transmisji udostępniony będzie w wydarzeniu na Facebooku: www.facebook.com/events/660762491433389

Streamingi z poprzednich warsztatów „Domowej Gastrobandy” można obejrzeć na profilu K5 - Akademii Kulinarnej: www..facebook.com/k5.food.

  • ikonaOpublikowano: 17.04.2020 09:10
  • ikona

    Autor: Weronika Rozbicka (w.rozbicka@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 17.04.2020 09:17
  • ikonaZmodyfikował: Agnieszka Janowicz
ikona