Społeczeństwo

Jedz i wspieraj - zamów pizzę #wGdyni

Pizza na drewnianej desce, położona na stole. Zdjęcie od restauracji Ogniem i Piecem.

Świętuj #w Gdyni Światowy Dzień Pizzy. Zamów, jedz i wspieraj lokalne biznsesy. // fot. pizza z Ogniem i Piecem, www.kulinarnagdynia.pl

W niedzielę, 17 stycznia przypada jedno z nietypowych świąt - Światowy Dzień Pizzy. Tę potrawę spożywa się w niemal każdym zakątku świata i próżno szukać osoby, która by jej nie lubiła. Przyglądamy się gdyńskim lokalom specjalizującym się w serwowaniu tego kultowego „placka”.


Pizza rzymska, neapolitańska, w stylu chicagowskim lub na grubym, domowym cieście. Z sosem pomidorowym lub białym, w wersji wegetariańskiej lub w mięsem. Z ananasem lub bez. Wersji pizzy jest bardzo wiele, dzięki temu trafia w gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.

W związku z przedłużeniem przez rząd dodatkowych obostrzeń lokale gastronomiczne wciąż pozostają zamknięte. Potrwa to do 31 stycznia br. Wiele gdyńskich restauracji prowadzi sprzedaż na dowóz i/lub z odbiorem osobistym. Gdzie zamówić pizzę i świętować Światowy Dzień Pizzy? Sprawdzamy Kulinarny Szlak Centrum Gdyni!

Bergamo, (ul. Świętojańska 23/4), kontakt 58 742 30 50 lub zamówienia osobiste w lokalu.
„Bergamo” serwuje dania kuchni włoskiej, używając do tego oryginalnych produktów. Ich pizza robiona jest z ciastem na zakwasie, dzięki czemu na niepowtarzalny smak.

Pizzeria Francesco, (ul. Abrahama 20), kontakt 537 301 777.
„Francesco” serwuje pizzę prosto z pieca opalanego drewnem. Ciasto powstało na bazie unikalnego przepisu, jest wyrabiane ręcznie każdego dnia, a potem dojrzewa 48 godzin.

Pizza z szynką parmeńską położona na serwetce w czerwono-białą kratę. // fot. www.kulinarnagdynia.pl
Pizza z szynką parmeńską położona na serwetce w czerwono-białą kratę // fot. www.kulinarnagdynia.pl

Gdynianka, (ul. Świętojańska 51), kontakt 58 620 15 16 lub zamówienia osobiste w lokalu.
„Gdynianka” to wyjątkowa pizzeria, uznawana przez mieszkańców za symbol Gdyni. Działa od 1987 roku. „Gdynianka” przez wielu mieszkańców jest uznawana za jedną z najlepszych pizzerii w mieście. Charakterystyczne, grube ciasto i pomidorowy sos rozkochały w sobie niejedną osobę. Lokal często jest wymieniany jako obowiązkowy punkt wycieczki do Gdyni.

Karczma Gdyńska, (ul. Starowiejska 54), kontakt 621 87 38.
„Karczma Gdyńska” już w latach osiemdziesiątych serwowała jedno z najpopularniejszych teraz dań. Pierwotnie w skład pizzy wchodziły: ser, pieczarki i sos pomidorowy, jednak dziś oferta „Karczmy” zadowoli niejednego smakosza.

Ogniem i Piecem, (ul. Świętojańska 87, ul. Ujejskiego 28), kontakt 692 391 331, 516 781 832 lub zamówienia osobiste w lokalach.
W Ogniem i Piecem zamówimy klasyczne pizze na cienkim cieście. Lokal sprzedaje także pizze na kawałki.

Dwa kawałki pizzy położone na drewnianej desce. Obok oliwa z oliwek w szklanych buteleczkach.// fot. www.kulinarnagdynia.pl
Dwa kawałki pizzy położone na drewnianej desce. Obok oliwa z oliwek w szklanych buteleczkach// fot. www.kulinarnagdynia.pl

POP in Diner Bar, (ul. Władysława IV 37), zamówienia przyjmowane są na stronie www.popin.com.pl.
lub telefoniczne 58 380 05 01. 
Restauracja POP in serwuje klasyczne dania kuchni amerykańskiej. W menu znalazła się także pizza na grubym cieście w stylu chicagowskim.

Restauracja Familia, (ul. Świętojańska 108), kontakt 58 714 85 55.
W „Familii” panuje przyjemna, rodzinna atmosfera. Przepisy potraw inspirowane są kuchnią śródziemnomorską.

Pizzeria Serio, (ul. 3 Maja 21), zamówienia z odbiorem własnym lub dostawą pod numerem: 534 588 388. 
„Serio” to lokal serwujący dania kuchni włoskiej. W menu mają również duży wybór pizz w stylu neapolitańskim.

Restauracja Vinegre, (ul. Zawiszy Czarnego 1B), kontakt 798 080 798.
Restauracja specjalizuje się w kuchni śródziemnomorskiej. Na wielbicieli pizzy czeka pizza na bardzo cienkim cieście według tradycyjnej, sycylijskiej receptury.

Viva La Pizza, (ul. Świętojańska 49), kontakt 583 526 633.
„Viva La Pizza” serwuje pizzę prosto z pieca opalanego drewnem. Oryginalne włoskie produkty nadają ich plackom wyrazistego smaku.

Na środku stołu, na drewnianej desce leży pizza. Obok stoi doniczka z bazylią, dwie szklane budelki z oliwą z oliwek oraz szklana butelka z lemoniadą. W tle widoczne są siedzenia i poduszki. // fot. Przemysław Kozłowski
Na środku stołu, na drewnianej desce leży pizza. Obok stoi doniczka z bazylią, dwie szklane butelki z oliwą z oliwek oraz szklana butelka z lemoniadą. W tle widoczne są siedzenia i poduszki // fot. Przemysław Kozłowski

Więcej restauracji można znaleźć na stronie internetowej Kulinarnego Szlaku Centrum Gdyni.

  • ikonaOpublikowano: 17.01.2021 07:00
  • ikona

    Autor: Weronika Rozbicka (w.rozbicka@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 18.01.2021 17:34
  • ikonaZmodyfikował: Redakcja portalu Gdynia.pl
ikona

Zobacz także