1467 (1167) 2021-09-17 - 2021-09-23

„Gdyńska rybka” najsmaczniejsza

Tak jak Poznań ma rogale, Toruń – pierniki, Warszawa – wuzetkę, tak Pomorze doczekało się swojego słodkiego przysmaku. W głosowaniu zorganizowanym przez Radio Gdańsk została nim „Gdyńska Rybka z ikrą Marko”.


Ewelina Potocka – dziennikarka radiowa i autorka programu kulinarnego, Zyta Górna – znawczyni kuchni kaszubskiej i cukiernik Krzysztof Ilnicki przez całe wakacje poszukiwali charakterystycznych smaków Pomorza. W konkursie na Pomorski Przysmak można było oddać głos na takie regionalne przysmaki, jak: chmieleńska babka, krówka ustecka, chrusty drożdżowe z Żukowa, kuch młodzowy z Kartuz, rogaliki z Nowego Stawu, fefernuski kociewskie z Tczewa, ruchanki z Kościerzyny, cytronszpajza z Pruszcza Gdańskiego, kręgle kociewskie ze Starogardu Gdańskiego i „gdyńska rybka”.

To właśnie przysmak z Gdyni, którego tradycja sięga 1926 roku i pochodzi z przepisu babci Marka Zabiegałowskiego, najbardziej przypadł do gustu uczestnikom plebiscytu.

Tradycyjna „gdyńska rybka”, którą robiła babcia Marka Zabiegałowskiego, była ze śliwką węgierką. Cukiernik, jak mówi, starał się dotrzeć do gustów wszystkich ludzi – zarówno dorosłych, jak i dzieci, żeby każdy mógł znaleźć smak dla siebie. Obecnie w ofercie jest więc aż 49 smaków. Oficjalne wyniki konkursu ogłoszono na antenie Radia Gdańsk w piątek, 10 września.

W głosowaniu na Pomorski Przysmak oddano 605 głosów. 86,8% z nich otrzymała „gdyńska rybka”. Drugie miejsce zajęły usteckie krówki, a na trzeciej lokacie uplasowały się chrusty drożdżowe z Żukowa.

Pomorskiego Przysmaku można skosztować w „Słodkim Centrum” przy ul. Świętojańskiej 18.

ikona