Co nowego

Nowy superfood prosto z Gdyni

Okazuje się, że w ten sposób wytworzony bioaktywny sok z aronii zawiera aż pięć razy więcej dobroczynnych składników niż słynące z polifenoli czerwone wino! fot. Konrad Dydziński

Okazuje się, że w ten sposób wytworzony bioaktywny sok z aronii zawiera aż pięć razy więcej dobroczynnych składników niż słynące z polifenoli czerwone wino! fot. Konrad Dydziński

13.11.2018 r.

Sok z aronii może zawierać aż pięć razy więcej polifenoli, czyli dobroczynnych składników, którym przypisuję się m.in. działanie przeciwnowotworowe, niż słynące z nich czerwone wino. Udowodnili to naukowcy z Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego Gdynia, w ramach projektu badawczego InnovaBio Pomorze.

Aronia jest jednym z najbogatszych w związki aktywne owoców na świecie. Zawarte w nich polifenole mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie, m.in. hamują procesy oksydacyjne, działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo oraz przeciwcukrzycowo. Polifenole w największym stężeniu występują zwykle w skórce owoców. I tu pojawia się problem, bo sok w większości pochodzi z miąższu. Jednak dzięki nowoczesnej technologii możliwe jest efektywne pozyskanie soku także ze skórki.

Okazuje się, że w ten sposób wytworzony bioaktywny sok z aronii zawiera aż pięć razy więcej dobroczynnych składników niż słynące z polifenoli czerwone wino! Odkryli to studenci i uczniowie, prowadzący badania w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym Gdynia.

Naukowcy przebadali pod kątem zawartości polifenoli 5 różnych gatunków win ze średniej półki cenowej. Testy wykazały, że sok z aronii bije na głowę konkurenta w postaci wina. Dużo wskazuje na to, że wytwarzany nową technologią sok zostanie wprowadzony na rynek przez firmę Vianat, która po otrzymaniu wyników chce uruchomić produkcję na prototypowej linii produkcyjnej.

- Jest to nowa kategoria żywności bioaktywnej, której jeszcze nie znajdujemy w sklepach. Jednak jeśli, mimo wyższej ceny, konsumenci ją zaakceptują, to dzięki bioaktywnemu pożywieniu pochodzenia roślinnego będą znacznie zdrowsi i wydłużą swój wiek - mówi - Arkadiusz Trefon z firmy Vianat. - Zainteresowanie konsumentów spowoduje na pewno wzrost produkcji - dodaje.



Badania zostały przeprowadzone w ramach 5. odsłony projektu InnovaBio Pomorze, którego celem jest realizacja badań rozwojowych dla firm związanych z life science, czyli interdyscyplinarną branżą zajmującą się organizmami żywymi. W skład grup badawczych wchodzą uczniowie I ALO w Gdyni oraz studenci.

InnovaBio Pomorze powstaje przy współpracy Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego, I Akademickiego Liceum Ogólnokształcącego w Gdyni oraz Międzyuczelnianego Wydział Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.